Интервју Ивице Дачића за Еспресо, II део: Економија мора да буде јака али да би друштво било стабилно мора да постоји и јак систем друштвене једнакости

У наставку новогодишњег интервјуа са првим потпредседником Владе Србије и шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем за Еспресо, он даје његово виђење ствари о томе колико ће трајати коалиција са Александром Вучићем, променама у СПС, изборима, рекострукцији, али и Јосипу Брозу Титу.

2018. годину СПС је завршио X Конгресом, изабрани сте за новог-старог председника социјалиста, када ће тај процес до краја бити завршен?

– То је био редован Конгрес, по нашем статуту се он одржава сваке четири године. Ја сам изабран 2006. године, дакле иза себе има три конгреса по четири године, дакле 12 година сам на челу. Ја сам и пре тога на неки начин био на челу партије од 2003. године, јер сам био председник ГО СПС који је тада мењао председника странке ради његове спречености да обавља функцију. Искористили смо овај Конгрес да покажемо нашу снагу, наш континуитет и да покажемо нашу спремност да бранимо наше националне и државне интересе, али и да радимо у интересу Србије и у другим областима. Трудимо се да реформишемо нашу странку и да имамо један прилаз који је карактеристичан за модерне левице 21 века. Користећи све оне аспекте које социјалистичко друштво имало у претходном периоду, а ту пре свега мислим на правичне расподеле друштвеног богатства односно бруто друштвеног производа. Ја и данас кажем да не желим да будем председник социјалиста утописта, јер веома је лако то да будете, знате све странке су утопистичке када долазе избори. Оне странке које имају ту срећу или несрећу да дођу на власт онда имају прблем да остваре оно што су обећали. Управо сам о томе и говорио на Конгресу.

Где су онда додирне тачке СНС и СПС?

– Ми лако можемо да нађемо додирне тачке са СНС и зато смо је и нашли. Једна је ствар Србија и њен национални интерес, а друго је питање одрживости система, а да би сте то имали морате да имате економију која је стабилна. Јер да би сте нешто праведно делили морате имати шта да делите. Пошто је СНС странка народног или умерено десне оријентације њима је тај аспект – прављење ефикасне економије приоритет, а нама је приоритет социјална расподела. Тако да заједно имамо једну добру основу. Ми смо подржали напоре Вучића да се створи један систем здравих јавних финансија, да се ради на смањењу и укидању дефициа у буџету, повећање производње, отварање радних места и слично, а онда можемо говорити о корпусу из социјалне правде. Ја сам од људи тражио да буду посвећени своме послу, као што сам и ја посвећен решавању питања Косова, а то сам на Конгресу и рекао. Знате, ја када сам био мали па читајући разне стрипове о Баји патку или као што је Бора Ђорђевић рекао: „Када сам у кризи треба ми мало луксуза“, тако је и Баја патак сваког дана бројао своје богатство, паре, златнике, а ја тако свако вече бројим земље ове које су повукле признање Косова и веома сам срећан и задовољан. Хоћу да кажем, ако сви наши људи тако треба да буду посвећени свом послу. Ми смо на нашем Конгресу бирали органе странке, а то су председник, ГО, статутарна и надзорна комисија. Онда ГО треба да изабере остале функцинере потпредседнике, председника ИО, Председништво, ИО. Сада ја предлажем те људе, а имајући све то у виду хоћу и да мало размислим о томе и да предложим квалитетне људе који ће моћи да изнесу тај посао. Могу само сада да кажем да ће после празника бити седница ГО.

Хоће ли бити промена у Председништву странке и нових лица међу потпредседницима?

– Нисам о томе резмишљао, а он је на функцији председник ИО, добро је радио свој посао, а сама чињеница да је овај конгрес био добро организован јесте један велики плус за све оне који су се бавили тиме, а то је водио баш Владан Заграђанин, али и Тома Бабовић који је био идејни креатор тог неког маркетиншког тима. Мислим да је потребно да увек буде неке нове крви и треба да се разговара о томе.

На Конгресу сте се обратили мангупима из редова СПС и рекли ако ме бирате морате и да ме слушате, да ли су мангупи схватили поруку?

– То је чувена Лењинова реченица. Ја се надам да су је схватили. Можда ми је мана та да нисам прек човек и можда сам превише мек за неко руководеће место. Али увек идем логиком да је боље да владате својим ауторитетом и да људи имају поштовања према вама него неком силом. Међутим то није баш увек ефикасно и онда неки људи то сматрају за вашу слабост. Ја сам зато то рекао и да се са том праксом мора прекинути. Ми јесмо странка која у нашем унутрашњем устројству има демократију али она подразумева да имате различита мишљења док се одлука не донесе, а када она буде донета мора да се поштује. Не можете да излазите у јавност са три различита става по једном питању. И ако имате неке примедбе о томе се разговара унутар странке, а не у медијима. Баш зато сам свима скренуо пажњу. Други део је и посвећеност људи које бирамо на одређене функције. Јер шта се дешавакада некога изаберемо онда он умисли да је богом дан и да су на то место дошли уредбом коју је лично потписао господ бог. Нејављају се никоме на телефон, уобразили су се, а слушајте, неко је некада лепо рекао да када се пењете морате са свима да будете добри и према свима пажљиви јер ћете све те људе срести када будете силазили са те планине на коју сте се попели. Када сам ја у питању ја немам никакав субјективни прилаз, страначки живот је једно надметање, као када имате и фудбалско првенство, а то значи да морате да имате тим или вођу тима који ће да даје голове. Ако немате неког таквог који ће да даје голове, морате да тражите неког новог или ћете да испаднете у другу лигу. Зато сам и рекао да када би се гледале неке моје амбиције ја их немам оне су испуњене, имам 52 године, нисам више ни млад, а нисам ни довољно стар да бих отишао у пензију. Ја желим да останем у странци ако сам им потребан да испунимо оно што смо програмом зацртали. Опет то значи, ако сте ме бирали ја носим одговорност и онда морате и да ме слушате. Мислим да је ту моја порука јасна и људска и трудим се да то сведем на језик обичне и свакодневне комуникације.

Било је и критика да се Тита само сетите пред изборе и Конгрес?

– Ти људи који о томе говоре не схватају да је СПС формално-правни наследник Савеза комуниста. Значи Савез комуниста се претворио у СПС. Многи су на крилима антикомунизма рекли да смо ми странка која је настала 1990. године, ајде можемо и то да кажемо, али шта је било пре тога? Ми не можемо да кажемо да нисмо постојали. Пре тога смо постојали као Савез комуниста, а пре тока као Кумунистичка партија, а пре тога као Социјалистичка радничка партија Југославије (комунисти). Зато сам и рекао на Конгресу да имамо ускоро обележавање сто година од оснивања наше партије, партије која у континуитету постоји од 1919. године и чији је оснивачки конгрес био 22. априла 1919. године у хотелу „Славија“ овде у Београду. Апсолутно се слажем да ми недовољно користимо те добре традиције социјалистичког и комунистичког покрета, али да вероватно постоји и једна жеља да се јасно каже да ми не желимо да живимо од прошлости и да желимо да будемо део неке нове, модерне левице. ја могу да прихватим део тих критика и мислим да партија треба да се више ослања на ту своју традицију. Не зато да би живела од прошлости, него да би из те прошлости извукла оно што милсимо да може да буде добра ствар за будућност. Фукојама је говорио да имајући у виду општи систем друштвене неједнакости које и данас постоје и које личе на капитализам с почетка XИX века и да социјализам може и мора да се врати. Јер имате ситуацију да и када је настала економска криза она је решавана социјалистичким методама. То значи већим учешћем државе у управљању економском систему. Тако се десило и да су капиталистичке земље, које су неолибералне доносиле одлуку да држава спаси одређене банке и предузећа. Чак и Трамп за Обаму каже да је социјалиста. Ми данас када кажемо социјализам мислимо о његовом најгорем појавном облику, као када би данас неко о капитализму причао као таквом. јер имамо и капиталистичке диктатуре, као што смо имали социјалистичке, односно Стаљина. Ипак, ми не желимо ту врсту социјализма, него желимо социјализам овај о коме говоримо и то друштво се сигурно неће данас звати ни комунистичко ни капиталистичко, него то многе земље данас називају земље бојег друштва односно то је систем једнаких шанси. Зато када говоримо о социјализму, то је сасвим једноставна формула: посао, стан, здравље, образовање, пензија. то је социјализам.

Лепо звучи, али је другачије у пракси…

– Зато што ми нисмо у социјализму. Да се разумемо, ми не живимо у социјалистичком друштву. Морам да кажем и то да Југославија није била исто што и источни социјализам. Тачно је да у време Тита није било довољно политичке демократије у смислу вишепартијског система. Зато када данас питате неке људе како је било некада и да ли мислите да је било боље? Оне старије пре свега, ми млади можда нисмо довољно осетили и запамтили довољно то неко време већина њих ће да каже било је боље. Зато што није било ратова, могли сте да добијете посао, стан, ја сам се например школовао бесплатно, дошао сам са села. Знате, ја нисам имао пара и тешко да бих успео у систему у ком бих морао да плаћам школовање и да дођем до тога да будем најбољи студент на факултету. Ја с друге стране не желим да будем утописта и да кажем то ће сутра моћи. За то морамо пре свега да створимо јак економски систем.

Били сте и на Марксовом гробу у Лондону?

– Када сам био у Лондону и посетио сам Марксов гроб, био сам сто пута тамо а никада нисам обишао његов гроб и отишао сам. Веома сам се изненадио јер је то једно уређено место, синдикати британски су подигли тај гроб, ту се одржавају разне манифестације, а шта је Маркс у ствари говорио? Он је говорио да ће се управо социјализам остваривати у економским најбогатијим земљама, а не у најсиромашнијим. А светска револуција је довела до тога да се у најсиромашнијим земљама покушао остварити социјализам. Сада долазимо до онога о чему Вучић и ја стално причамо а то је: „А шта ћете да делите?“ Значи мора да буде јака економија али да би друштво било стабилно мора да постоји и јак систем друштвене једнакости.

Када смо код Вучића и Дачића, до када ће тај тандем да даје голове?

– Ајде да будемо потпуно отворени… Ми немамо чак ни коалициони споразум и то је углавном било раније. Мислим да смо га имали када је прва влада била 2012. године. То је све толико превазиђено и смешно, јер овде је реч о једном међусобном поверењу које смо изградили. Да се разумемо, није било тако на почетку и то пре свега због неких наших неспоразума из времена наше власти са Демократском странком и наших одлука које смо под притиском ДС-а морали да донесемо. Они су по сваку цену инсистирали да Драган Ђилас буде градоначелник Београда и ако смо ми имали договор с Вучићем да он то буде у име СРС.

Једном сте изјавили да Вам Вучић то никада није опростио?

– Он то мени стално каже и сваки пут када седнемо. Међутим сада када смо имали много тих заједничких активности, ја сам га и подржао у трци за председника Србије и не само то него се трудим да веома посвећено обављам овај посао створили смо тај однос у коме влада међусобно и узајамно поверење. Чак, не морамо ни да се чујемо о неким стварима знам да ћемо исто да кажемо и исто да урадимо. Све док је то што радимо у интересу Србије ми ћемо то заједно да радимо.

Хоће ли бити превремених избора у 2019. години?

– Не знам како и шта планира, везано за изборе. Познат вам је мој став. Није да их ја не волим, ја мислим да избори треба да буду редовни и то је то. Да су избори добри имао би их и Ватикан, а не би папа владао доживотно.

А хоће ли бити реконструкције?

– Не знам, знајући мог пријатеља Вучића ништа нас не сме изненадити. Пазите, с једне стране имате опозицију која стално говори колико је јака и да само чекају те изборе да преузму власт. С друге стране имате резултате који су потпуно другачији од онога што они причају, те тако например СПС има већи број гласова него што имају ове Ђиласове опозиционе странке заједно. Значи имате с једне стране оне који стално траже изборе, а сдруге стране имате странку која има огромну подршку, онда је Вучићу најлакше да каже: „Изволите, ајде да идемо на изборе“. Ствар је у томе да они што траже изборе моле бога да их не буде. За владајуће странке би политички можда било боље да буде избора, али је питање да ли је то добро за државне интересе. Због тога сам ја присталица редовних избора, у неким земљама уопште нису предвиђени превремени избори. Зна се, мандат траје 4 године, зна се тачно и тада постоји једна заокруженост политичких циклуса. Одлука Вучића ће свакако зависити од спољно-политичке ситуације, али и од тога шта ће се дешавати у дијалогу са Приштином. Стално се говори да договор само што није постигнут, а и председник Вучић је говорио да ће тај договор морати да потврди народ. Тако да је у овом тренутку нејасно да ли ће бити избора или неког народног изјашњавања у 2019. години. Лично не верујем.

Не верујете у изборе или реконструкцију?

– Што се тиче реконструкције то је друга ствар, њу можете да радите стално. То је увек један од начина да се нека нова крв унесе и да се да неки нови подстицај за функционисање владе.

Опозиција често да зна да дрвље и камење баци на вас пре свега Чедомир Јовановић који каже да водите ђилкош политику, како то коментаришете?

– Видео сам добро колико је њихова дипломатија била успешна. За време њихове дипломатије 84 земље су признале независност Косова. За време мог мандата 12 земаља је повукло признање. Ето толико. Шта има даље да коментаришем. Они једноставно две ствари не разумеју. Прво да можете бити дипломата ако сте у дипломатији и ако разговарате с дипломатама. Ја нисам дипломата, министри су политичари, дипломате су сви други запослени у МСП. Ако ви имате с друге стране ратне злочинце који сада покушавају да глуме политичаре, ако имате лицемере који вам у лице говоре да треба да признате и дођу вам у Београд и то вам говоре. Замислите ситуацију да ви одете негде у иностранство и у главни град њихове државе и говорите о томе да они треба да признају отцепљење њихових територија и да треба да се помире с тим. Уосталом и Николу Пашића су оптуживали за то, какав он речник има па су му говорили: „Што се не угледате на Гледстона премијера Енглеске?“ Он им је одговорио: „Какви сте ви Енглези, такав сам ја Гледстон.“ Знате ми радимо један веома тежак посао, а он подразумева и стварање личних контаката а то што ја радим и што је све то постало доступно јавности, то је зато што ја не кријем ништа. Да ли неко стварно мисли да остали политичари када седну с другима да ручају да имају другачији начин понашања? Али ја се тога не стидим.

Коме ће Ивица Дачић бити Деда Мраз у 2019. години?

– Немам коме да будем. Било би логично да мени неко доноси поклоне. Ја сам увек ускраћен за то, рођен сам 1. јануара и требао бих тада да добијем два поклона.

А сви донесу један?

– Баш тако. Сад ми је син рекао: „Добро тата је л ти планираш нешто да нам поклониш за Нову годину?“ А ја му кажем: „Чекај, зар није мени рођендан? Ви треба мени да поклоните нешто“ (смех) Ал добро, то је тако, деца расту, син има 19 година, ћерка 13.

Када ће син Лука да уђе у ГО СПС?

– Ја га спречавам, (смех) односно он је веома друштвен тип и жели да учествује у раду странке.

Многи би сада рекли, на тату…

– Вероватно, али има времена. Ако жели да се бави политиком, што да не,

Шта ћете пожелети породици, а шта грађанима Србије у 2019. години?

– Породици ћу пожелети да их што мање нервирам, пре свега због мог здравља јер они се сикирају за моје здравље, а ми као и обично увек кажемо ма немамо времена да идемо на прегледе и сетимо се тога тек када се разболимо. Наравно да ћу им пожелети и да будемо што више заједно, јер ће нам некада касније, нароћито нама старијима бити жао што нисмо довољно времена проводили с породицом. Грађанима бих пожелео да имају што мање негативних и лоших вести и да се трудимо да нам неке обичне вести буду главне као што је то например у неким земљама када се роди панда у ЗОО врту главна вест и да се труимо да имамо једну досадну годину.

Коју песму препоручујете грађанима да поруче за Нову годину?

– Не може нам нико ништа, јачи смо од судбине.

Извор и фото: Еспресо.рс

 

The post Интервју Ивице Дачића за Еспресо, II део: Економија мора да буде јака али да би друштво било стабилно мора да постоји и јак систем друштвене једнакости appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »