Антић: ЕПС повећао производњу струје за 1,2 осто

ЕПС је испунио планове у 2018. и повећао производњу струје за 1,2 одсто, а у 2019. планирано је да укупна производња електричне енергије у Србији буде увећана за четри одсто и износи укупно 40 терават часова, изјавио је министар енергетике Александар Антић који је заједно са вд. директором ЕПС-а Милорадом Грчићем посетио утоварну станицу у Вреоцима одакле се угаљ пругом допрема до Термоелектране Никола Тесла.
Антић је захвалио ЕПС-у и запосленима у том предузећу што раде и празницима, то јест 365 дана у години, 24 сата дневно.
„Овде је редован радни дан и мислим да дугујемо велику захвалност свим тим људима“, нагласио је Антић.
Како је рекао, укупна енергетска ситуација у земљи је потпуно стабилна и сигурно је снабдевање свим кључним енергентима за грађане и привреду.
Антић је рекао да је у оквиру ЕПС-а на коповима, у Колубари и Костолцу, планирана производња угља од око 38 милиона тона, што је за 1,5 одсто више него у 2018.
Министар каже да ће Влада и министарство дати подршку запосленима у ЕПС-у како би се остварио амбициозни циљ да се оствари бруто производња од око 40 терават часова.
„У 2019. су у производњу ушли и капацитети из енергије ветра, тренутно имамо у пробном раду на мрежи око 200 мегавата из ветра и у току ове године планирано је да се на мрежи нађе још готово 180 мегавата. То ће бити значајна подршка нашем енергетском систему. Ипак, кључ стабилности нашег енергетског система лежи у производњи ЕПС -а у термосектору“, навео је он.
Антић каже да је 31. децембра потписао енергетску дозволу за изградњу ветропарка Костолац.
„У 2019. једна од кључних ствари је финансирање за одсумпоравање ТЕНТ-а Б и почетак активности на том пројекту, који треба да обезбеди да добије нови радну век и обезбеди сигуран рад у наредним деценијама са највишим стандардима. Затим, ту је пројекат за изградњу нове термолектране Колубара Б и оцена њене оправданости, а која би се налазила овде, у непосредној близини“.
Антић додаје су планирани и пројекти за повећање рударске производње: измештање ибарске магистрале и реке Пештан,који треба да обезбеде ширење копова и активности за отварање поља Радљево, као заменског капацитета за Тамнаву, што ће дугорочно обезбедити сигурност у производњи угља.
Антић је подсетио да изградња новог блока у Костолцу Б3 треба да се заврши до краја 2020. године.
Министар је честитао свим запосленима у ЕПС срећну Нову годину и пожелео да буде радна и успешна пошто је, како је рекао, пуно посла пред нама.

Обиласку утоварне станице у Вреоцима је присуствовао и државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић.

Извор и фото: Танјуг

The post Антић: ЕПС повећао производњу струје за 1,2 осто appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »