Стефановић: У Србији неће бити украјинског сценарија

Србија има спреман одговор уколико после формирања тзв. војске Косова на било који начин буде угрожена безбедност Срба у покрајини или им запрети опасност од новог погрома. Желимо да разговарамо, да економски напредујемо, а не да размишљамо о рату, али је сигурно да Србија неће стајати са стране и мирно посматрати нападе на свој народ. Искрено се надам да су тога свесни, пре свега, у оном делу међународне заједнице који подржава косовске Албанце.

Ово поручује потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који каже да информације са терена показују да тренутно не постоји непосредна опасност по Србе на северу КиМ:

Ипак, чак шест инцидената када су припадници РОСУ упадали на север показује да, када је реч о лидерима косовских Албанаца, не можете никада бити потпуно сигурни шта ће урадити следеће. Пажљиво пратимо дешавања и имамо спреман одговор за сваки сценарио.

* Кфор тврди да снаге РОСУ могу на север без посебне дозволе, али не и косовске снаге безбедности…

– Свеједно је како се зову те јединице, за Србе је неприхватљиво присуство било какве наоружане албанске формације на северу, јер то има за циљ само застрашивање Срба и показује да Албанци не поштују потписане споразуме. То је срамота, не само за Приштину него и за ЕУ која је била гарант тих договора. Људи наоружани дугим цевима, у оклопним транспортерима не смеју без сагласности Кфора и локалне заједнице Срба да буду присутни на северу. То је договор, сва друга објашњења, попут тих да РОСУ сме а други не смеју, бесмислена су.

* Хоће ли 2019. бити година у којој ће бити решено косовско питање?

– Тешко је говорити о томе када не можемо да се договоримо ни о најпростијим стварима, као што је слободан проток људи и робе. Приштинске власти одлучиле су да нам у 2018. покажу да их, суштински, Европа не занима, нити вредности које она гаји. Зато, у ситуацији кад немају ништа нормално да понуде ни Србима ни Албанцима на КиМ, они иду ђоном, методама које су незамисливе било где у Европи. Међутим, када погледате профил људи који управљају институцијама у Приштини, нисмо ни очекивали да се покажу као велики Европејци. То све указује да ћемо веома тешко доћи до било каквог решења у 2019.

* Како као неко ко важи за русофила гледате на могућност да се Москва активније укључи у дијалог Београда и Приштине?

– Пре свега сам србофил. Свакако да би било добро учешће и оних великих сила које нас подржавају и које својим гласом у СБ штите наше интересе у вези са КиМ, а ту пре свега мислим на Русију и Кину. Када су претходне власти, на челу са Јеремићем, Тадићем и Ђиласом, решиле да се одлучивање о КиМ из УН пребаци на ЕУ, они су то питање гурнули у руке претежно оних земаља које су већ признале независност Косова и за које је то готова ствар. Председник Вучић успео је да се избори да се мишљење Србије поново чује. Хоћемо ли имати подршку великих сила да се направи неки баланс, видећемо.

* Колико је реално да евентуални договор иде у правцу разграничења, које би подразумевало неку врсту поделе Косова?

– Покушај Вучића да се разговара о било каквом решењу за КиМ дочекан је на нож и од ЕУ и од косовских Албанаца и у делу наше јавности. Нису ни чули шта Вучић нуди, а одбили су, чиме поручују да заправо неће ништа да решавају. Као дугогодишњи пријатељ, саветовао бих му, ако је то оно што неки желе, да не ради ништа и пусти да то остане као терет некоме другом. Србија, истина, од тога не би имала ништа, али би он бар скинуо велики терет са себе. Али, он се прихватио тога, и поред напада са свих страна, и ради нешто што може да му донесе само политичку штету јер не постоји то решење којим ће људи у Србији бити задовољни. А да не говорим о томе да решење морају да верификују неке велике силе које нису на нашој страни. Илузорно је мислити да можемо да се сукобимо са целим Западом и да из тога изађемо као победници.

* У интервјуу уочи прошле Нове године открили сте да су стране службе појачале деловања усмерена ка Србији. Јесу ли се, у међувремену, те активности интензивирале?

– Стране службе су појачале активности у последњих годину дана у целом региону и то се види на сваком кораку. Различити су начини на које разне силе са различитих страна покушавају да остваре одређене интересе, од контакта са појединцима до утицаја на различите групе у појединим земљама. Некада се и само „накаче“ на постојећа дешавања, не иницирају их, већ их усмере у једном или у другом правцу.

* Колико је опасно то што су се, како се тврди, Британци јаче активирали на овим просторима?

– Као што сам рекао, није реч само о њима, све службе су се јаче активирале. На територији централне Србије нема драматичног, агресивног деловања, јер је наш безбедносни апарат способан да то открије. Али је видљиво да су службе разних држава своје активности интензивно усмериле на АП КиМ, БиХ и Македонију.

* Ризикују ли Вучић и власти у Србији неку обојену револуцију ако не спроведу читав низ захтева Запада у вези са КиМ, сарадњом са Русијом…

– Чуо сам претње од оних који организују протесте да би могли да прерасту у нешто што има елементе насиља. Појединци су претили и украјинским сценариом у Србији. Ниједан насилни сценарио ниједном народу није донео ништа добро. Можда јесте појединцима, који себе виде у министарским фотељама или на местима где се управља новцем, али грађанима свакако не. У Србији се власт осваја и мења на изборима, мирним путем.

* Да ли су тачне информације да у Србији делује неколико стотина албанских шпијуна?

– Да је то тачно, поставило би се питање шта онда раде наше службе. То су претеривања, што не значи да ми нисмо били опрезни у претходном периоду. Наше безбедносне агенције и службе веома успешно контраобавештајно делују и нема страха да ће неко деловати, а да ми то не знамо.

* Хоћемо ли следеће године ићи на ванредне парламентарне изборе? Ви се за то упорно залажете.

– Увек сам за то да свако провери свој легитимитет на биралиштима. Председник Вучић је рекао да је спреман да саслуша захтеве грађана, али не и тајкуна и Ђиласа и Јеремића, који би поново хтели да се дочепају „државне касе“. То не може да им испуњава. Уосталом, Ђилас и Јеремић и њихови партнери који сад организују протесте су већ били на власти, то нису никакви нови људи, зашто тада када су били на власти нису остварили то што сада траже. Али, ако народ жели изборе, чак и мањи број грађана, увек сам за то. Интересантно је само да како ми проговоримо о изласку на изборе, ти захтеви опозиције одмах утихну.

* Опозиција, с друге стране, тврди да је пребројавање демонстраната знак да је „режим у паници“?

– Понављам, не знам шта ти људи хоће. Час хоће на изборе, а кад почнемо да причамо о томе, кажу сад није тренутак. Тврде да имају већину, а видели смо у Лучанима како стоје. Уместо очекиваних 40 одсто, добили су само 9. И онда Ђилас хоће да искочи из коже, а Јеремић и Обрадовић се свађају да ли је уопште требало да изађу на изборе. А када је реч о броју протестаната, то су уобичајене полицијске процене за све догађаје, од спортских па надаље, како бисмо осигурали безбедност, проток саобраћаја. На крају крајева, сами организатори протеста су сваки пут када су по закону пријављивали скупове наводили да очекују присуство око 2.000 грађана.

* Локални избори у Лучанима су и за вас лично били бурни, тог дана нудили сте оставку председнику Вучићу?

– Само сам реаговао као сваки озбиљан и одговоран човек који није могао да гледа иживљавање над припадницима полиције. Тог дана нас је председник изборне комисије на једном бирачком месту у Лучанима звао више пута. Сваки пут смо му рекли да проба да смири ситуацију да полиција не долази, како нас не би оптужили да застрашујемо људе, да се мешамо у изборни процес.

* Долазак државне секретарке МУП Дијане Хркаловић у полицијску станицу у Лучанима неки су управо тако протумачили?

– Па где би државни секретар МУП требало да буде него у полицијској станици, из које ниједног тренутка није изашла. А када је реч о оптужбама опозиције о фамозним џиповима без таблица који су тог дана кружили градом, МУП је пронашао сва та возила и против возача поднео одговарајуће пријаве. Слажем се да за вожњу без таблица треба да одговарају, али нико ниједног од њих није оптужио ни за једно кривично дело. Они нису никог тукли. Тукли су људи из Двери и Јеремићеве странке и то новинаре и жене.

* Полиција је у случају паљења куће новинара Милана Јовановића брзо пронашла осумњичене. Да ли је за вас нормално да неко за то дело буде осуђен на шест месеци условно и са 50.000 динара?

– Лично се залажем за наојштрије казне за сваки случај у којем постоје насиље и угрожавање нечијег живота. Тужилаштво и суд су ти који сагледавају све околности и некада се донесу одређене одлуке како бисте прикупили доказе за осуду оних који су у врху организације неког кривичног дела. Није нам циљ да само буде осуђен онај ко је возио ауто, много је важније да тешке казне затвора добију они који су све осмислили и наложили. Као МУП смо заинтересовани да се ствар у случају напада на Јовановића истера до краја.

* Причају да често сами седнете у ауто и провозате се градом…

– Да, трудим се да колико-толико имам и приватни живот, да не изгубим контакт са реалношћу, „обичним“ људима… Ако се изолујете, окружите истомишљеницима, можете доносити погрешне одлуке. То себи ниједан министар не сме да дозволи. Најтврђа опозиција ми је у окружењу, тражим да ми говоре и оно што ми се не свиђа.

* Шта на приватном плану очекујете 2019?

– Радујем се што ћу поново постати отац, моја супруга треба да се породи у фебруару, чекамо сина. Најдраже ми је што се моја кћерка Нина баш радује, она је пожелела брата.

 

 

 

Извор: Новости


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »