Мали: Грађани Србије у новој 2019. години могу да очекују добре вести

„Грађани Србије у новој 2019. години, посматрано с економског аспекта, заиста могу да очекују добре вести. Плате у јавном сектору ће бити повећане између седам и 12 одсто. Повећали смо и пензије. Минимална цена рада ће, први пут, бити изнад 27.000 динара”, каже министар финансија Синиша Мали.

Такође, усвајањем сета реформских закона у Скупштини Србије, донели смо лепе вести и привредницима. Смањили смо оптерећење на зараде, парафискалне намете, а измењен је и начин обрачуна амортизације. Као што можете да видите, све ово су лепе вести за грађане Србије, а радићемо на томе да их буде још више, додаје Мали.

* И каквом животном стандарду могу да се надају Срби у 2019?

– Побољшање животног стандарда наших грађана спада у приоритете Владе Србије. Повећањем броја инвестиција, олакшицама за привреднике и даљим смањењем броја незапослених, животни стандард грађана ће наставити да расте. Просечна плата ће већ у јануару, како очекујемо, износити 460 евра. Пензије ће расти. Оптимиста сам и након веома успешне 2018. године, верујем да ћемо имати подједнако успешну, ако не и успешнију 2019.

* Питам вас то јер сте недавно рекли да је пред Србијом ново златно доба. Како грађани да вам верују?

– Бројеви не лажу и јасно нам указују да је економска политика коју водимо исправна. Данас имате стопу незапослености од 11,3 одсто, имате привредни раст, који ће ове године, како очекујемо, износити 4,4 одсто БДП-а. Имате јавни дуг који је 54,1 одсто, а очекујемо да ће ускоро бити на нивоу испод 50 одсто. Имате рекордни прилив страних директних инвестиција, по којима смо апсолутни лидер у региону. Такође, ову годину ћемо завршити са суфицитом у буџету.

* За буџет за 2019. истакли сте да је развојни и социјални, међутим, Фискални савет вам замера да је новац уместо на инвестиције отишао на службе безбедности, војску и полицију. Како то коментаришете?

– Тачно је да смо определили већа средства за војску и полицију у односу на претходну годину, али не слажем се да не издвајамо довољно за инвестиције. За капиталне пројекте никада више новца нисмо имали јер смо у 2019. издвојили 220 милијарди динара, што је 30 одсто више него раније. Зато наведена примедба Фискалног савета није оправдана.

* Шта вам је био приоритет приликом састављања буџета?

– Повећање животног стандарда грађана, веће инвестиције и повећање конкурентности наше привреде су три стуба на којима је постављен буџет за 2019.

* Који ресор је захтевао највише новца у 2019?

– Сви министри у Влади Србије су ту с истим задатком, да грађани живе боље. Сви желе да спроведу што више пројеката и да побољшају положај оних за које је њихов сектор надлежан. Зато увек сви траже више и мислим да је то сасвим нормално. С друге стране, важно је бити рационалан и направити приоритете, а мислим да смо у томе успели јер су сви у Влади задовољни буџетом за следећу годину.

* На место министра финансија дошли сте с позиције градоначелника. Да ли са ове дистанце мислите да је то била добра одлука?

– Функције министра финансија и градоначелника се доста разликују, али одговорност је подједнако велика. Да ли је ово добра одлука? Сигуран сам да јесте. Финансије су мој сектор, област у којој сам се школовао и усавршавао. Наравно, финансијама сам се бавио у Граду Београду, јер прво што смо морали да урадимо било је да стабилизујемо градску касу, која се налазила на рубу провалије. У Министарству ме је затекла другачија ситуација, у смислу да је, када сам изабран за министра, наша економија већ била стабилизована.

* Четири године сте провели у компанији „Deloitte & Touche“, две године у Прагу, радили сте у инвестиционој банци „Credit Suisse First Boston“ у Њујорку. Кајете ли се што сте се вратили у Србију и успешну каријеру заменили политиком?

– Вратио сам се јер сам желео да моја деца одрастају овде и да помогнем да од Србије створимо стабилну, уређену државу. Лепо је школовати се у иностранству, упознавати нове људе и културе, ширити видике, али још је лепше бити у својој земљи и радити на томе да ваш град и ваша држава буду боља места за живот. И, верујте ми, ниједног тренутка се нисам покајао због своје одлуке.

* Имате ли више времена за децу него док сте били градоначелник?

– Време са децом је непроцењиво, пребрзо пролази и чини се да га никад немате довољно. И зато и сада, баш као и када сам био градоначелник, кажем да ми недостаје још мало времена да га проведем са својом децом. Ипак, трудимо се да сваки заједнички тренутак проведемо квалитетно, често идемо у биоскоп и позориште, када год је лепше време, возимо бицикле на Ади Циганлији, идемо на излете ван града. Трудим се да не пропустим ниједан важан догађај у њиховом одрастању.

* Да ли се и даље возите са Вучићем по Београду?

– Председник Вучић и ја се и сада, мада ређе него када сам био градоначелник, возимо по Београду и гледамо како се град развија. Пратимо како напредују пројекти, посматрамо шта је од инвестиција већ завршено. Добре ствари не треба мењати.

* Шта препоручујете странцима да виде и пробају у Србији?

– Мислим да је, када дођете у Србију, најбоље да изађете на улице, да упознате људе, да осетите дух и душу нашег народа и земље. Странци се увек позитивно изненаде када дођу овде. Када је реч о гурманским специјалитетима, незаобилазна препорука су сарме и сремске кобасице, а од слаткиша ванилице и резанци с маком, јер су моји из Срема, а то је нешто што сам највише волео да једем у детињству, сваког пута када бих отишао код бабе и деде.

 

 

 

Извор: Танјуг/Ало


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »