Интервју Ивице Дачића за “Политику“: Велике силе већ разговарају о Косову

Нама је циљ да решимо питање имовине, укључујући приватну и црквену, положај СПЦ и у каквом ће статусу бити српске општине јужно од Ибра

Американци су изразили спремност да организују церемонију потписивања споразума између Београда и Приштине и да позову и друге земље, каже у разговору за „Политику” Ивица Дачић. Шеф српске дипломатије додаје да је саветник за националну безбедност Џон Болтон о томе причао и с Владимиром Путином и Сергејом Лавровом.

– Њима је битно да је Русија сагласна и да у томе учествује, осим оног дела који води Европска унија. Велике силе морају да буду гарант договора пошто он мора да прође и кроз Савет безбедности – истиче Ивица Дачић.

Уколико буде разграничења или неког другог договора, мења се Устав, повлачи се Резолуција 1244…

Оно што је минимум јесте да се донесе нова резолуција уместо 1244 и то на основу договора који Београд и Приштина постигну.

Да ли она може да се донесе пре него што се промени Устав Србије?

Она у суштини нема везе с тим. Промена Устава Србије је унутрашња ствар. У овом тренутку не знамо да ли ћемо се свим тим темама бавити у 2019. години или нећемо.

За промену Устава је потребна двотрећинска већина?

Тако је, за то је потребна и политичка стабилност. То значи да ипак мора да постоји неки консензус.

Да ли је могуће постићи консензус?

Мислим да је могуће постићи две трећине. Али није ствар само у томе – решили смо односе тако што смо променили административну линију. Нама је циљ да решимо сва питања која могу настати или која су већ отворена, а то је питање имовине, укључујући и приватну, и положаја СПЦ, затим у каквом ће статусу бити српске општине јужно од Ибра, ту су и финансијска питања која су остала из претходне Југославије. Ми још плаћамо дугове Косова.

Али враћамо их јер сматрамо да је Косово наша територија?

Тако је, али за ових 20 година смо платили пола милијарде долара и њима је лепо, не буне се уопште што ми плаћамо.

Професор Тибор Варади каже да је разграничење могуће само између држава?

Зато ја имам увек резерве према терминима које употребљавамо. Идемо прво да видимо да ли је могуће да се дође до неког договора, па да онда причамо о свим тим стварима које произлазе из тог договора. У овом тренутку мислим да је сувише неозбиљно да причамо о свим тим питањима, а да при томе нисмо начисто да ли Приштина о томе хоће да прича или неће. Овај преговорачки тим, који су они именовали, показује да они уопште не размишљају о тим питањима. Они хоће само да ми признамо Косово, да платимо ратну одштету…

Када је реч о дијалогу, Дачић каже да је цео преговарачки процес у потпуној дефанзиви и пат-позицији, те да је за наставак неопходно да Приштина повуче таксе.

„Они сигурно нису очекивали да ћемо ми да признамо Косово, али су можда очекивали да ће ЕУ да им бар да визну либерализацију. Треба видети да ли је уопште могуће напредовати у дијалогу у овом периоду где ћемо се и због европских институција наћи у пат политичкој позицији јер предстоје избори у ЕУ, па онда иде конституисање различитих органа, а специјални представник ће да се бира тек крајем године“, рекао је он.

Оценио је да је одлазећа висока представница Федерика Могерини такође у незгодној позицији — које кораке даље да предузима у условима када јој оспоравају резултат и ауторитет, као да је она малтене на нашој страни, што је, иначе, далеко од истине.

„У целој тој ситуацији нису неке перспективе да се може очекивати успешан ток дијалога у следећој години. Зато су све оне приче да ће то брзо да се реши превише научно-фантастичне“, оценио је Дачић.

Говорећи о могућем укључивању Америке, министар каже да председник САД Доналд Трамп полази од тога да може да се постигне договор Београда и Приштине који би, ако се постигне, био велика позитивна ствар за цео регион и све ове земље које би биле гаранти, укључујући и земљу у којој би се то потписало — САД.

„То је плус за Трампову политику и за САД. Нарочито ако су око тога сагласни Београд и Приштина. То би био њихов дипломатски успех. Али засад нема никаквих индиција да ће доћи до формалне промене формата дијалога, односно укључивања Америке јер би он морао да се промени на један такође формалан начин“, казао је он.

Упитан за наводе из дипломатских извора да су Американци учествовали у дијалогу „иза кулиса“, Дачић одговара потврдно: „Па јесу. Они никада нису били на састанку, али у време кад сам ја водио преговоре, увек је неки представник Америке тог дана био у Бриселу. И морам рећи да су били конструктивни“.

Поводом идеје о размени територија у склопу прича о разграничењу, Дачић каже да се никад није планирало да се разговара на тај начин, већ да је у основи његовог предлога било да се сагледа административна линија, да се виде насељена места, где живе Албанци, где живе Срби.

„Нису то мешовите средине, па сад ћемо да направимо неку етничку поделу. Нажалост, етничка подела је већ обављена, и етничко чишћење. И тамо где нема таквих дилема — да се нешто уради, уз поштовање легитимних интереса Београда и Приштине“, рекао је он.

Дачић истиче да треба видети шта је реално, а да не смета стратешким интересима Србије.

„Шта ће да буде за сто или двеста година, ми не можемо сада да размишљамо. Ту се наша позиција разликује од позиције СПЦ. Ја се апсолутно слажем с њима да Косово треба да остане целовито у саставу Србије, само што је питање докле ћемо то моћи да издржимо, докле ће народ да буде спреман да жртвује све што има да би стајао на том становишту“, закључио је Дачић.

Извор: Политика/Спутњик

The post Интервју Ивице Дачића за “Политику“: Велике силе већ разговарају о Косову appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »