Михајловић: Србија је држава свих грађана и грађанки

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић најоштрије је данас као „скандалозно и за сваку осуду“ осудила понашање запослених у једној трговачкој радњи у Новом Саду према оперској певачици ромске националности Наташи Кнежевић Тасић.

„Нико не сме да се понаша према Ромима и Ромкињама као да су грађани другог реда. Србија је њихова држава као што припада и свима осталима и они мора да имају једнака права као и сви остали грађани и грађанке. Држава се за то бори, а овакви појединачни поступци су скандалозни и за сваку осуду“, рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла да цело српско друштво мора да се бори против владајућих предрасуда због којих не може да иде напред.

„Ако желимо да будемо део једног модерног и развијеног друштва, ослобођеног од насиља, предрасуда и стереотипа онда ово нису вредности којима тежимо. Верујем да сви они који су се подсмевали Наташи, не желевши притом ни да јој се извине због непријатности у коју су је довели, не знају да је она светски призната оперска певачица, образована жена и једна од најистакнутијих Ромкиња. Поносна сам што живи у Србији и доприноси бољитку наше земље“, рекла је Михајловић.

Потпредседница Владе, која председава и Координационим телом за праћење спровођења Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији, подсетила је и да су Ромкиње на неки начин двоструко дискриминисане – као жене и као припаднице ромске популације.

„Поред мера које држава спроводи а тичу се бољих услова у области запошљавања, образовања, здравља и становања припадника ромске заједнице, не можемо говорити о напретку и успешној интеграцији у друштво ако постоје појединци који вођени предрасудама и мржњом сврставају Роме и Ромкиње у грађане другог реда. То је недопустиво и то нећемо толерисати“, нагласила је Михајловић.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »