Јоксимовић: Приштина и Тирана урушавају темеље Европе

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је да је изјава председника Владе у Приштини Рамуша Харадинаја – да граница Косова према Албанији више не постоји, истовремено и забрињавајућа и упозоравајућа, јер представља почетак урушавања темеља које су ОЕБС и ЕУ поставили и који чине Европу целу и слободну“.

Тиме се, према њеним речима, истовремено и атакује и урушава мултиетнички принцип и европски поредак мира и стабилности у региону.

Јадранка Јоксимовић је указала да су најавом Харадинаја на најбруталнији начин угрожени и европски поредак заједничке безбедности, демократија, владавине права, социјална тржишна привреда, вредности и слободе, у којој је безбедност недељива, а слободе засноване на пуном поштовању свих људских права.

Она је, такође, упозорила да је изјава Харадинаја опасна и озбиљно отежава и, поред осталих једностраних и противправних потеза Приштине – кршење ЦЕФТА споразума, ШП и других регионалних уговора – наставак дијалога.

Јадранка Јоксимовић стога очекује да ЕУ на јасан начин стави до знања да заједничке активности Тиране и Приштине нису у сагласју са темељним вредностима на којима инсистира и које афирмише Европа.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »