Ђурић: Горанци на КиМ изложени притисцима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић осудио је данас притиске на Горанце који живе на КиМ и затражио од међународне заједнице и свих мировних мисија да заштите горански народ у јужној покрајини.

“У име Владе Србије оштро осуђујем притиске на горански народ на КиМ који је изложен хапшењима, притисцима и покушајима албанске власти да се на насилан начин обрачуна са њиховим институцијама“, рекао је Ђурић.

Ђурић је поручио да ће Србија наставити да помаже Горанцима и да се бори за њихова права, као и да им се врати општина Гора која им је, каже, неправедно одузета након 1999. године.

“Наставићемо да подржавамо школске, здравствене и друге институције у Гори и да радимо све што можемо да им олакшамо живот указујући представницима међународне заједнице на тежак положај Горанаца“, навео је директор Канцеларије за КиМ.

Ђурић је затражио од представника земаља Квинте и свих међународних мисија на КиМ да заштите горански народ који, каже, није заслужио да трпи притиске, систематско унижавање и ускраћивање права на идентитет, школовање, политичко и друштвено организовање.

“Као држава Србија, сагледавајући стање на терену, затражићемо енергичну и ефикасну реакцију овим поводом“, навео је Ђурић.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »