Вучић: Србију нико и ништа неће бацити на колена

Председник Србије Александар Вучић отворио је данас нову Хируршку болницу у Врању уз поруку да ће Србија наставити да напредује и да је нико и ништа неће бацити на колена, упркос нападима и притисцима са свих страна, посебно из региона, укључујући мере Приштине.

Вучић је поручио да ће Србија сачувати мир, али и да је нико неће бацити на колена.

Како је рекао, последњих недеља насрнули су на наш народ на Косову и Метохији и на Србију у целини, јер Приштина ради ствари које цивилизовани људи не раде, а нападају нас и са различитих страна из региона.

„Док се неки велики праве да не виде и не чују, већ ћуте, свима који мисле да је Србија једнако неодговорна и неозбиљна као некада, или слаба да издржи све притиске и да ће Србију бацити на колена – кажем вам да ћемо да чувамо мир, али да нас на колена нико неће бацити нити покорити. Србија ће ићи напред“, поручио је председник.

Вучић је рекао да је и здравствени центар у Врању део напретка земље и да ће од понедељка грађани моћи да виде шта је све урађено.

„Да осетите нову наду и да Врање има будућност и да можете да добијете најбоље услуге као што се добијају у Београду, Нишу, Новом Саду и други великим градовима“.

Вучић је рекао да су изграђене нове просторије и набављени најбољи уређаји и да ће и по томе грађани Врања моћи да виде колико се тога у Србији променило на боље.

Подсетио је да су радови кренули 2006. али да су неколико година касније заустављени, пошто су вероватно паре потрошене на неку изборну кампању у Беграду и било је – кога брига за Врање.

„Показали смо да улагањем, око 5,4 милиона евра, од чега је Србија уложила 2,7 милона евра за уређаје односно 500.000 за градњу саме зграде и ЕУ око 2,2 за уређаје и опремање зграде 2,68 и планирамо да уложимо још 6,2 милиона у болницу“, рекао је Вучић.

Како је рекао, то показује разлику између корова који су сејали они из претходне власти и стварне жетве коју су неки други одговорни људи у стању да ураде.

Вучић је казао да Јумко ради и да ће радити још више и боље.

Вучић је подсетио да ће ускоро бити у потпуности отворен аутопут од Врања до Београда и истакао да је Врање на стратешки важном месту за земљу, јер се налази на 300 километара од Београда и 300 километара од Солуна.

„Хоћемо да имате најбољи могући аутопут и успели смо да изградимо Грделицу, после година стајања и тапкања у месту“, приметио је председник.

Подсетио је да ће здравствени радници од 1. јануара имати веће плате, од 10 до 12 одсто, те истакао да је сигуран да ћемо следеће године плате и за лекаре и за медицинске сестре и остало особље умети и знати како, на чистим економским принципима, уз чврсту финансијску дисциплину, да оне буду и драстично веће.

„Хоћемо да они остану у Србији, не да иду по белом свету, да раде за друге него да остану у Србији“, подвукао је Вучић.

Вучић каже да је у Врању за око 3.000 скоро мање људи у односу на 2011. и поручио Врањанцима да ће држава све више улагати у тај град и југ Србије.

Захвалио је југу Србије што је увек био уз своју земљу и најавио да ће још једна фабрика бити доведена у Врање која ће запослити око 5.000 људи који немају посао.

Поручио је да ће бити настављено и повећање плата и пензија.

Опозицији је поручио да Србија може само озбиљношћу да иде напред, а не лажним обећањима тајкуна који су опљачкали и разорили Србију.

„Ми радимо вредно и добро за наше грађане и када год мислите да се време тајкуна вратило и лоповлука и време беде ми смо увек спремни да вам учинимо услугу и распишемо изборе и покажемо иза кога је народ и кога подржава“.

Вучић је рекао и да је та болница у Врању у њихово време више личила на ружан тоалет него на болницу.

 

Пале у воду њихове лажи, ни Трамп да ме позове…

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су после нових мера Приштине пале у воду све лажи албанских политичара с Косова да су за мир и дијалог, и поручио да нема те силе која ће га натерати на разговор о било чему док се таксе не повуку.

Вучић је рекао да може и амерички председник Доналд Трамп или било ко други из света да зове, али да Србија није земља коју ће било ко да гази.

„Повуците таксе и можемо да разговарамо, па ћемо да се вратимо на ЗСО и свему другом о чему сте говорили да ћете испунити а обавеза је од априла 2013. „, истакао је Вучић.

Рекао је да је пун једа и бриге због такси које је Приштина увела и због онога што Хашим Тачи говори у међународним круговима.

„Пале су у воду све њихове лажи и неистине које су изговарали у западном свету. Они су увек говорили да су за мир и дијалог, да неће повећавати и погоршавати мере које су увели, а видимо да су све заједно урадили. Хашим и Харадинај раде заједно, ма колико се они лично не волели“, рекао је Вучић.

Народ, истакао је, треба да зна коју врсту игре они играју.

Рекао је да Рамуш Харадинај и Хашим Тачи раде на два колосека и да се чуди како наседају на њихову причу.

„Сваки пут када говоре да смо близу неког решења, а знам да причају глупости јер преговарам са њима, знам да ће предузети следећи офанзивни потез“, рекао је Вучић додајући да сви у свету ћуте јер кажу „нама веза шта раде сада ће неки споразум“.

„Тачи треба да одобровољни међународну заједницу. Он говори да смо на добром путу да се договоримо, а дан после Приштина доноси неку меру. Сада су пале у воду све њихове лажи и неистине које су изговарали западном свету. Чини се да су лажи биле усмерене ка њима. Говорили су о миру, дијалогу, да неће бити никаквих даљих мера против Срба, да неће повећавати мере“, подсетио је Вучић.

Вучић је подвукао да Тачи и Харадинај раде све координисано – један путује по свету и говори како се не слаже са таксама, а дан после тога његови људи гласају за увођење такси.

„Они имају ту врсту игре, јер им је важно како се представљају у свету. Зато причају глупости о договорима и споразумима“, казао је Вучић.

Председник је нагласио да шта год да ураде, да прекину и платни промет, а полако али сигурно доводиће нас до ивице где морамо да учинимо нешто и реагујемо, наш народ ни тада неће остати без новца, наћиће начине да исплати плате.

„Видимо да лудилу краја нема, да није излечиво. Ово није једноставно излечиво и зато се припремамо за најтеже сценарије. Будите сигурни да ћемо бити уз наш народ на КиМ и да ћемо наћи начине да исплатимо плате и пензије. Ситуација је тешка, озбиљна, али наше је да се боримо и говоримо о томе.

Мени је жао што мали број људи у централној Србији жели да примети које су муке Срба на КиМ“, рекао је Вучић.

Вучић је казао да људи морају да рачунају да морамо да реагујемо мирно, сталожено, да гледамо да сачувамо мир, али увек да помогнемо и заштитимо наш народ на КиМ, како јужно, тако и северно од Ибра.

 

Преговарамо са светским гигантом о великој инвестицији

Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас да се воде преговори са једном страном компанијом, светским гигантом, који би могао да инвестира у нашу земљу, а можда чак и у Врању, као и да би то била највећа инвестиција у Србији у последњих 30 година.

Вучић није рекао о којој компанији је реч, али је истакао да је то компанија чији би извоз из Србије био већи од четири милијарде евра, што је 10 одсто нашег БДП-а.

„Кренули смо у разговоре са представницима компаније и знаћемо у априлу. То би била највећа, најважнија и најмоћнија инвестиција за целу Србију, не знам да ли ће бити у Врању“, навео је Вучић.

Истакао је да је реч о гиганту и да нам за сада у преговорима добро иде и да мисли да смо тренутно у тим разговорима испред наше европске конкуренције.

 

Албанци неће стићи ни до Ниша, ни до Врања

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да нема разлога за страх због прича Албанаца да ће „стићи до Врања и Ниша“.

На питање новинара у Врању, где је отворен Ххирирушки блок у ЗЦ, о томе има ли разлога да се плаше, Вучић одговара:

„Не треба да се плаше, да ли су то њихове жеље и планови – јесу, да ли смо демографски угрожени – јесмо, али и они су у Прешеву и Бујановцу.“

Каже да је слушао Кадрија Весељија који каже да ће код Ниша да се зауставе.

„Добро, они су јаки и велики, ми мали и слаби. Можда стигну и до Смедеревске Паланке, видећемо“, приметио је Вучић.

Додао је да иако Албанци тврде другачије, ни пола од 50.000 их нема у Бујановцу, али да се он томе не радује, већ да би желео да и Срба и Албанаца има више.

„Врање је било и остало срце Србије и економског развитка и ускоро туда пролази аутопут. Мислим да су људи све разумели“, каже Вучић.

Додаје да није још задовољан, али да верује да људи у Врању први пут осећају тренд да се ствари померају набоље.

Између осталог, није задовољан стањем у локалном буџету и најавио да ће за неколико градова у сличној ситуацији бити формирани специјални тимови. То су градови где се у буџетима, и поред помоћи државе у једном од случајева и од 20 милиона евра, још постоји дефицит.

„То ће морати да се промени. Кад почнете да остварујете суфицит онда можете да отплатите и дугове, може и држава да помогне, али прво морате да решите буџет“, рекао је Вучић.

Неприхватљиво је да неко мисли да ће држава увек бити ту и да због тога може да се понаша недисциплиновано.

 

Зар нису Радоичића већ „истражили“ и унапред осудили?

Председник Србије Александар Вучић упитао је данас, поводом изјаве косовског тужилаштва да истражује улогу Милана Радоичића у вези убиства Оливера Ивановића, зар нису већ „истражили“ Радоичића и унапред га осудили да је убица.

„Зар нису ишли да га хапсе? Зар није убица? Како сада то истражују? Мене су убедили у многим медијима у централној Србији да је убица. Како сада у Приштини истражују његову улогу, а већ унапред су га били осудили и они и медији у Србији и Рада са Савског Венца која се лажно представља да је са КиМ?“, казао је Вучић.

Констатовао је да изгледа има још да истражују, јер су лагали као и увек.

Подсетио је да је у јавност изнео сазнања о убиству Ивановића до којих су дошли српски органи и додао да то свакако није случајно урадио.

„Ради се о њиховим причама, у којима је важно све свалити на Србију, и проводити најгоре мере против Србије“, оценио је Вучић.

Вучић је казао да је Србија спремна да ухапси сваког Србина за којег неко изнесе и најмањи доказ да је не убио, већ учествовао у убиству Оливера Ивановића.

Додао је да је оно што, с тим у вези, причају Хашим Тачи и Рамуш Харадинај само шупља прича.

 

Портпарол Кфора лаже, ни РОСУ не може на север

Председник Србије Александар Вучић одбацио је наводе представника за јавност Кфора да специјалне јединице косовске полиције, РОСУ, имају право да улазе на север покрајине.

„Што се РОСУ тиче, лаже тај из НАТО што је рекао да је то могуће. Лично сам био у НАТО и знам шта смо договарали и договорили – само две тачке“, подвукао је Вучић.

Казао је да је тада пре свега и причао о РОСУ, јер тада није ни било ФИТ-а и других јединица и да је договор постигнут како би се јасно дефинисало ко може да уђе на север, те да је уведен услов за „дуге цеви“.

„Рекли смо тада да постоје два услова за њихов улазак, а она су кумулативна. Први је одобрење НАТО, а други одобрење локалних власти. То што се праве блесави у НАТО, и Албанци се праве блесави око свега што су потписали. То није први пут“, констатовао је Вучић.

Указао је да се праве „блесави“ и око Резолуције 1244 која постоји у писаној форми и која је документ највећег органа света.

„Немају право да улазе, што нама оставља право и могућност да гледамо да радимо у складу са формално правним и материјалним нормама“, поручио је Вучић.

 

Улагаћемо све више у Врање и југ Србије

Председник Србије Александар Вучић је поручио данас ће држава све више улагати у Врање и југ Србије, као и да ће и Врањанци у наредном периоду имати све веће плате.

Вучић је рекао да држава жели да реши и питање врањске и бујановачке бање, да изгради још једну фабрику у том граду уз аутопут, као и да повећа капацитете постојећих фабрика.

„То би решило проблеме у Врању, а улагаћемо и још више“, поручио је Вучић.

Вучић је казао да је сада просечна плата у Врању око 42.000, што је за око 8.000 динара ниже од просечне плате у Србији и значајно ниже него у Београду и Новом Саду.

Вучић је казао да су и у Врању сада много веће плате него у претходном периоду, када су износиле 34.000 или 35.000, када је било и око 7.000 незапослених, док је сада незапослено око 5.300 људи.

Навео је да је до сада био као председник шест или седам пута у Врању, што је више него што су тај град посетили сви председници и премијери од 1945. године.

„Нова болница у Врању ће људима да покаже колико добра желимо Врању и да ћемо појачавати улагања“.

Навео је и да Јумко сада ради и има пуно наруџбина за војску и полиција, као и да ради зато у две смене, док раније готово да није радио ни пола смене.

Рекао је да ће Јумко имати још више посла пошто је план да се набави више типова униформи.

Вучић је нагласио да ће завршетак аутопута односно Коридора 10 на југу земље, пуно значити за даљи развој тог града, као и да ће се наставити гасификација ка Врању и југу земље, пошто гас сада иде само до Лесковца.

Додао је да ће то даље допринети реиндустријализацији Србије.

 

Јеремић први пут у 1.000 дана није слагао…

Председник Србије Александар Вучић каже данас да није никакво епохално откриће да Народна странка и СЗС дају логистичку и финансијску подршку протестима, да нема ништа против тога и да је једина ствар која је за власт важна – да не буде насиља.

Поводом изјаве лидера Народне странке Вука Јеремића о томе, каже:

„Не мислим да је ту било када било шта било спорно. Али, то је први пут да у последњих 1.000 дана Јеремић није ништа слагао, све остало што је рекао је измишљао. Као да ми не знамо ко шта финансира.“

Поновио је да је у редовима опозиције велика нервоза, јер су неки од тајкуна мислили да ће да завладају свиме у Србији, а сада виде да им то „нешто теже иде“.

„Веома су нервозни, јер губе новац, у питању су њихове милијарде, не интересује њих Србија, ни болнице, ни аутопутеви, једино их интересују “њихове паре“ – оно што могу да отму од грађана Србије. Нервоза је велика, јер виде да то не иде тако лако“, поручује Вучић.

Ако желе изборе, ми смо спремни за то, додао је, рекавши да је за власт једино битно да нема насиља.

„Ако неко плаћа, нека плаћа. То није епохално откриће. И налепнице против мене исто неко плаћа, али онда неко треба да плати и ПДВ и ми смо задовољни, јер од тога градимо болнице, путеве…“, закључио је Вучић.

 

Брину ме струје које желе удаљавање Српске од Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не може и не жели да одговара на речи Давора Драгичевића, оца несрећно страдалог младића Давида, које се односе на њега лично, већ да га брине то што такве изјаве показују да постоји снажна струја и у српском народу у Републици Српској, која жели њено удаљавање од Србије.

Како је рекао, постоје, нажалост, такви људи и такве струје и, мада је сигуран да је већина Срба у РС за блиске односе са Србијом, те струје су релативно снажне, можда на 3, 4, али и 10 или више одсто…

Вучић је, на питање да прокоментарише речи Давора Драгичевића „шта Вучић има да тражи овде? Ко је он? И он ће тамо (у Србији) добити шта треба“, рекао:

„То шта ћу ја да добијем овде у Србији, то је у реду. Све што је лично, ја нећу да коментаришем, и тешко ми је да будем личан и да одговарам људима који су изгубили дете“.

Људи, каже, њега лично могу да воле или не и на то имају право, али га је забринула реченица – „шта би неко из Србије имао овде (У РС) да ради?“.

Поновио је да српска полиција није била у Бањалуци на дан хапшења Давора Драгичевића и приметио да је једини из Србије који је тог дана био тамо био Вук Јеремић, али да он није ни полицајац, ни представник неког државног органа.

„Та изјава је показала нешто друго, да постоји снажна струја у српском народу која жели удаљавање од Србије“, указао је Вучић.

То је, понавља, оно што га брине, али је нагласио да је уверен да ће руководство РС и Србије имати снаге да то превазиђу и да граде најбоље односе, поштујући Дејтонски споразум и интегритет БиХ.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »