Вучић: Држава ће помоћи свом народу на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ће држава помоћи свом народу на Косову и Метохији, погођеном трговинским мерама Приштине.

Председник је истакао да ће Србија победити и да ће опстати наш народ на Косову и Метохији, те да неће бити гладан.

„Нећемо дозволити ни једног тренутка да остану без подршке државе у сваком смислу“, рекао је председник Србије.

Вучић је рекао да немамо много избора када се неко понаша не само противправно, већ ирационално, попут Приштине са таксама, и да морамо у тој ситуацији да издржимо и сачекамо тренутак када ће их они који су их подржавали „позвати памети“ и таксе бити укинуте.

„Надамо се да ће то што пре да се догоди“, нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да се ради у немогућим условима, да као држава губимо много новца, али да је најважније да помажемо нашим људима који чувају наша огњишта, српско име и презиме, и нећемо дозволити да остану без српске робе.

„То је оно што можемо и морамо да урадимо. Када су таксе биле уведене рекао сам да ће три дана да се дигне медијска бука, а да ће само нас десетина морати да се сваког дана бави тиме. Управо то показује колика је тежина положаја у којем се налазимо“, рекао је Вучић.

Вучић је казао да из те коже не може, нити хоће да изађе.

„Победићемо. Опстаће наш народ на КиМ, народ неће бити гладан, исплаћиваћемо плате, и успевати да их снабдевамо робом, материјалом за болнице, опремом. Да ли ће кекс исти доћи у исто време, остаје да се види, али неће бити гладни“, рекао је Вучић.

Истакао је да неретко падамо у замку лажних свађа лидера Албанаца на Космету, позивајући се на вест да се саветник Хашима Тачија Беким Чолаку заложио за укидање такси.

Тим се, каже Вучић, само отвара простор Тачију у свету.

Међутим, наводи председник, тих такси не би ни било да Тачијева партија за то није гласала. И Кадри Весељи је у Тачијевој партији, каже Вучић и подсећа да је управо Весељи тражио да се таксе повећају на сто одсто.

„Играју се доброг и лошег полицајца“, рекао је председник и то је њихова ствар, као и то што у Бриселу воле Тачија, а у Лондону Харадинаја, да у Вашингтону воле Тачија, а у неким исламским земљама Харадинаја…

„Они раде заједно да Србима буде све лошије и теже“, рекао је председник Вучић.

 

Не знам откуд прича о Вашингтону, договор ни на видику

Не знам како је то неко смислио да споразум Београда и Приштине буде потписан у Вашингтону, ни ко му је то рекао, ни када, јер никакав договор није ни на видику, рекао је Вучић.

“Нема ни шта да буде да буде потписано, да будем искрен”, истиче Вучић, подсетивши да већ одавно говори да нема ничега на основу чега би требало да се темељи оптимизам о договору.

“Био бих радостан када бих то могао да понудим грађанима Србије. Нема шта народу да понудим, а нема шта ни да разговарам са људима који сваки дан доносе нове мере против Србије и Србија им је једини непријатељ и мета. Кад буде нечега, изаћи ћу, бићу радостан да кажем да се појавио трачак наде. За сада од таквих ствари нема ништа”, рекао је Вучић.

Вучић такође каже да Приштина мора да каже да је спремна на разговор са Србијом, иако тврде да је Србија геноцидна држава, зато што то земље Квинте и неки други од њих то очекују.

“А кад вам кажу да сте геноцидна држава, ви се питате како одмах да им не кажете – али ви нисте држава, јер онда чекате одговор који ће да дође преко океана, из Брисела и из неких других светских главних градова”, истиче Вучић.

За нас је важно, додаје Вучић, да чврсто држимо нашу позицију, да тражимо компромис, да добро разумемо шта је реалност на КиМ, да се не бусамо, али да имамо стабилна, јасна и недвосмислен став да ћемо штитити свој народ, да не могу да их протерају.

“Мислим да је то највећа гаранција српском народу да ће опстати”, закључио је Вучић.

 

Тачи нек каже имена убица Ивановића, или нек престане да лаже

Председник Србије Александар Вучић затражио је вечерас од Хашима Тачија да каже имена убица Оливера Ивановића, ако већ тврди да су у Београду, или да престане да лаже.

„Ако су у Београду, а ви проводите истрагу, мораш да кажеш њихова имена, а ми ћемо их ухапсити“, рекао је председник Вучић.

„Ти који глумиш државу, мораш да кажеш имена убица. Дајте нам доказе, мале доказе, само реците имена и презимена и ми ћемо их ухапсити“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је мало рећи „срам их било“ за оне који, не само у Приштини, већ и оне у Београду који „глуме“ да су нечији представници на Косову и Метохији, за све њих који, каже, хоће да кажу да је држава Србија умешана у убиство Ивановића.

 

Србија и РС морају да се држе заједно

Србија и Република Српска морају да се држе заједно ако хоће да опстану, истакао је вечерас председник Србије Александар Вучић и нагласио да грађани Српске не треба да слушају оне који желе да посвађају „два ока у глави“.

Вучић је рекао да је реч о ноторној лажи да су полицајци из Србије послати у Бањалуку на протест родитеља Давида Драгичевића.

„Дошао сам да се обратим народу и грађанима РС са телевизије Србије, јер знам да гледају и знам са колико љубави гледају у Србију. Дошао сам да кажем да је Србија до 2014. уложила никада више новца и подршке у РС. Није то давано властима или опозицији, давано је народу, од вртића, обданишта, школа, основних, средњих, до учествовања у аукцијама, када је новац био потребан РС. Укупно смо 21.550.000 евра плус још 20 милиона евра. Дакле, то није мали новац, а и најзначајнији инвеститори у РС су из Србије“, подсетио је Вучић.

Вучић је замолио народ у РС да не слуша лажи, и оне који хоће два ока у глави да посвађају.

„РС је опстала јер је имала чврсту и снажну подршку Србије. Без подршке Србије не питајте ме, нити желим да кажем шта би све они који желе уништење РС учинили“, истакао је.

Ниједан полицајац из Србије није учествовао ни у Бањалуци, ни у другим догађајима у Српској и БиХ, каже Вучић и додаје:

„Не мешамо се у унутрашње ствари друге државе, за разлику од ранијих председника или премијера који су подржавали неке кандидате. Ја то нисам радио“, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да неће опсовати Милорада Додика да би неко други био задовољан.

„Да смо раније постигли договор, не би изгубили толико наших људи и територија. Да ли је требало када се нисам слагао са Додиком око референдума да подигнем границу на Дрини, да му не дам да дође у Београд. Имамо договор да Србија поштује РС, а РС Србију, да се свађамо нећемо и не смемо“, поручио је Вучић.

Вучић је нагласио да то не значи да неће показати пажњу породици и саслушати мајку и оца убијеног.

„То показује какву бригу води Србија. Србија и Српска ако хоће да опстану морају поштујући интегритет БиХ да се држе заједно. Ми смо Косово и Метохију изгубили 2008. јер смо имали двојицу на власти који су се тукли у Београду ко ће више да се допадне странцима. Имали смо неспособну власт 2006. када смо изгубили Црну Гору. На све то, зар нас то није научило да морамо да будемо јединствени и уједињени“, казао је Вучић.

Поручио је да у Српској не треба доводити у питање Србију, као што у Србији нећемо доводити у питање Српску.

 

Док су протести мирни, нема потребе за полицијом

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су протести који се одржавају неколико субота уназад у Београду мирни, те да полиција неће интервенисати док год они такви остану.

„Полицију нисте ни видели тамо, за разлику од других земаља где су крваве главе и водени топови. Ми пустимо да раде шта хоће, онда дођу локални избори они добију девет одсто и своја два, три одборника, ми добијемо 27 и сви задовољни“, рекао је Вучић.

Вучић је поновио да веома поштује народ и да је спреман да га саслуша, али да никада неће слушати Ђиласа, Обрадовића, Јеремића и друге представнике опозиције.

Како каже, њих је видео на свим до сада одржаним протестима, а, иако немају видљива обележја својих странака, јасно је, каже, које су им намере.

„Шта треба да обуку, дрес? Као када ви сада не бисте рекли да сам ја Александар Вучић гост у емисији, јер немам написано то на мајици“, рекао је Вучић.

Вучић је подвукао да никада неће слушати „пљачкаше који су оробили Србију, отели све што су могли“.

„Њих никада нећу да слушам и то могу да поновим још 5.000 пута. Нећу да их слушам, као ни пре годину дана када су као шетали против диктатуре“, навео је Вучић.

Понавља да док нема насиља учесници протеста полицију неће ни видети.

„То показује колико је Србија демократска земља и много више од западних земаља“, казао је председник.

 

Важно да унапређујемо сарадњу са Русијом

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је посета председника Русије Владимира Путина, 17. јануара, од изузетног значаја за нашу земљу, јер је важно да унапређујемо сарадњу са Русијом у свим областима, економији и политици, због наше будућности.

“За нас је свакако од већег значаја, а претпостављам да је од значаја и за Русију. Председника Путина ћемо добро да дочекамо, верујем да ће и велики број грађана доћи да га поздрави”, рекао је Вучић.

Истакао је да ће током Путинове посете бити потписано 20, а можда и више, споразума из различитих области.

Поручио је да ће Србија да унапређује сарадњу са Русијом, јер је то за нас веома важно.

“То није битно само у смислу, како то неки говоре, зато што је диван Пушкин и Чехов, Рубљов… Не, за нас је то важно због будућности, због добрих односа у будућности и у привреди, повећању руских инвестиција и свим другим областима”, рекао је Вучић.

Посебно је подвукао чињеницу да, у политичком смислу, Русија подржава Србију у Савету безбедности УН и свим другим органима и институцијама широм света.

 

Следеће године веће плате и пензије

Председник Србије Александар Вучић пожелео је свим грађанима срећну Нову 2019. годину и поручио да ће следеће године плате и пензије бити још више.

Вучић је истакао да је важно да сачувамо стабилност јавних финансија у чему смо, каже, до сада успевали.

„Понашали смо се дисциплиновано, одговорно, а радићемо још више и боље и људи ће живети још боље. А, имамо још тога да поправимо и променимо код себе“, рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »