Kratka istorija čokolade – savršen poklon za Novu godinu

Beograd, 26. decembra 2018. – Novu godinu i božićne praznike ne čekamo skrštenih ruku. Pored knjiga koja smo objavili u ovoj godini i akcija koja su u toku do kraja godine, za čitaoce smo pripremili i jedan poseban novogodišnji poklon – knjigu Kratka istorija čokolade čiji su autori Ivana Vasiljević i Đoko Maljenović.
Kratka istorija čokolade je knjiga o istoriji jedne strasti, istoriji jednog ukusa i istoriji jednog umeća. Uz obilje fotografija, od kojih je značajan broj u koloru, ova knjiga oblikuje uzbudljivu priču o istoriji proizvoda koji u različitim izdanjima dugo traje.
Kratka istorija čokolade je neobična, zanimljiva, istraživačka, podsticajna i neodoljiva knjiga koja govori o tome kako je nastala čokolada, kako je, potom, čokolada stigla u Evropu, ali i kako su se kroz istoriju menjali tehnologija i proizvodi, kako su se osvajali novi prostori za ukus kakvog ranije nije bilo, kako su nastajala otkrića koja su ispunila i promenila istoriju i svakodnevicu privatnog života. Na kraju knjige nalazi se i kratak pregled istorije čokolade u Srbiji.
Čokoladu su otkrili Maje i Asteci, Kolumbu se nije dopao njen ukus, pa je nije ni preneoc sam sobom u Evropu, sve dok je u Evropu, najpre u Španiju, nije doneo Hernan Kortes. Čokolada je dugo služena kao čokoladni napitak, Kazanova je smatrao neprevaziđenim sredstvom zavođenja i afrodizijakom, da bi u današnjem obliku počela da se proizvodi tek od 1778. godine.
U naše krajeve čokolada stiže sa Eugenom Savojskim čija se vojska okrepila čokoladnim napitkom pred Senćansku bitku 1697. godine. Vekovima je čokolada u Evropi bila plemićka poslastica, da bi u modernom dobu napustila uske krugove, prevazišla sve okvire i postala deo svakodnevice.
Ivana Vasiljević i Đoko Maljenović, dvoje stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u oblasti konditorske industrije, kako u naučnoistraživačkom radu, tako i u neposrednoj proizvodnji, predstavili su u knjizi Kratka istorija čokolade svoja iskustva i iz prve ruke nam pokazali lepotu i značaj, tajne i najuzbudljivije epizode u istoriji čokolade.
Knjiga Kratka istorija čokolade u drugom delu govori o najpoznatijim vrstama čokolade, o najznačajnijim proizvođačima u njenoj istoriji i u sasvim savremenom trenutku, kao i o najboljim čokolaterijama.
Otuda je ovo veoma pouzdana, praktična i korisna knjiga. Ona, na jednoj strani, otkriva istoriju proizvoda koji je neodoljivi deo naše svakodnevice, na drugoj strani ona pokazuje kako je svaka istorija, pa i istorija čokolade, sačinjena od tajni i preokreta, velikih otkrića i uzleta, ali i padova i sumnji, mnogobrojnih imena i hrabrih i sposobnih ljudi koji su u svom vremenu pravili razliku, da bi nas potom suočila sa svojevrsnom geografijom zadovoljstva i uživanja, predstavljajući nam najbolje fabrike čokolade i izuzetne čokolaterije.
Članovi Kluba čitalaca Arhipelag i oni koji će to postati do 31. decembra moći će da poruče ovu knjigu s popustom od 53%, tako da je trenutna cena knjige u akciji 393 dinara.
Knjigu možete poručiti na e-mail: klub@arhipelag.rs ili na telefone: 011 33 44 536, 011 33 44 427, 063 16 43 609.

Source: Портал за културу Југоисточне Европе SEEcult.org (http://www.seecult.org)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »