Дачић разговарао са министром спољних послова Румуније

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се са министром спољних послова Румуније Теодором Мелешкануом који борави у званичној посети Србији.

На заједничкој конференцији за новинаре, министар Дачић захвалио је колеги јер је дошао у посету Србији и то само неколико дана пре него што ће Румунија преузети председавање Савету ЕУ и истакао веома пријатељске односе две земље.

„Битно нам је да што брже напредујемо у процесу евроинтеграција и надамо се да ће број поглавља када Румунија преузме председавање бити већи него што смо то до сада радили“, рекао је министар Дачић.

Он је истакао и да се следеће године обележава значајан јубилеј, 140 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Румуније.

„Наши политички односи су у успону. Заинтeресовани смо да наставимо сарадњу и да је развијамо у свим областима од заједничког интереса. Обим трговинске размене је 1,5 милијарди евра, а очекујемо да она буде и већа“, рекао је шеф српске дипломатије.

Навео је да Србија високо цени став Румуније по питању територијалног интегритета и суверенитета земље и захвалио на томе што Румунија недавно није гласала за пријем Kосова у Интерпол.

Министар Мелешкану изјавио је да његова земља потпуно подржава европски пут Србије и позвао српске званичнике да се максимално ангажују у евроинтеграцијама.

„Уверавам вас да ћемо Западни Балкан ставити међу највише приоритете председавања ЕУ“, рекао је Мелешкану.

Он је истакао и да је сама чињеница што је дошао у Београд, уочи преузимања председавање Румуније Европској унији, говори колико његова земља придаје значај односу са Србијом и њеним евроинтеграцијама.

„У нашем интересу је да Западни Балкан постане део ЕУ“, рекао је Мелешкану и додао да је важно да се настави европски пут региона, као и да ЕУ остане ангажована на приближавању региона.

Румунски министар је рекао да никада није било боље време да се спроводе реформе и понудио техничку помоћ Букурешта у прилагођавању европским стандардима.

Мелешкану је рекао и да су економске везе јаке, да је трговина на скоро рекордном нивоу, додајући да постоје могућности за велике заједничке инфраструктурне пројекте у саобраћају и енергетици, као и око безбедности граница.

Извор: МСП

The post Дачић разговарао са министром спољних послова Румуније appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »