Вучић: Српски народ на КиМ имаће ослонац у својој држави

Председник Србије Александар Вучић честитао је Божић свим верницима који овај празник обележавају по Грегоријанском календару и пожелео им сву срећу и добро здравље.

„Честитам Божић свима који овај празник обележавају по новом календару. Желим им сву срећу и добро здравље“, рекао је председник.

Вучић је изразио наду да ће година пред нама бити једнако добра или још успешнија од ове.

 

Могућност повећања косовског додатка

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас могућност повећања „косовског додатка“.

Вучић је поручио Србима на КиМ да ће Србија помагати на све могуће начине и учинити све да живе једнако добро следеће године, те да, ако има простора, а уверен је да ће га бити, повећати косовски додатак.

Вучић је рекао да држава то планира како би Срби на КиМ имали још деце, и како бисмо им показали да на КиМ имају своју будућност.

Њихово стање је, истакао је председник, све теже, јер Приштина нема намеру да укине таксе, барем до Нове године.

Указао је да таксе и тешкоће Срба на КиМ у јавности и медијима готово да више нису тема.

„Рекао сам раније да три дана људи овде хоће да причају о Србима на КиМ, четврти дан су уморни и важније им је да ли је поледица, суснежица… Нажалост ту сам био у праву и неко мора да се бави тиме, а то је држава. Наставиће да се бавимо и српски народ на КиМ има, може да има и увек ће имати ослонац у својој држави“, подвукао је Вучић.

Рекао је да нисмо ни близу решења косовског проблема, јер је за компромис потребно достра енергије, да жртвујете своју каријеру за добробит будућност своје деце, а за то, како сматра, нема нико у Приштини спремност да то уради.

Казао је да је добро што је амерички председник Доналд Трамп показао жељу да проблем буде решен и да је по први пут рекао да треба да се договори Приштина са Београдом и обратно, а да ће они прихватити компромис.

„Први пут Трамп каже договорите се са Приштином, ми ћемо то да прихватимо. Једино што не мислим да је у том писму тачно, а то је да нисмо близу крају. За компромис је потребно много енергије труда и жеље и жртвовања“, рекао је Вучић и приметио да, међутим, више нико не говори о нашем народу на КиМ, више нико не говори о таксама од сто одсто.

За компромис је потребно много енергије, труда и жеље, а нисам сигуран да је неко у Приштини на то спреман, додао је.

Највише га, каже, брине чињеница да више нико о томе не жели да говори.

„Опет су нас неки победили и више нико о народу на КиМ, таксама и проблемима не говори. То се користи само када треба да се нападам ја или Влада, иако је ситуација на Косову све тежа“, рекао је Вучић.

Помагаћемо на све начине и гледати да следеће године повећамо косовски додатак да бисмо имали још деце и да људи тамо имају будућност, истакао је и поручио да наш народ може да рачуна на своју државу Србију.

 

Ни Росу не може на север без дозволе Срба са КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је једина и права истина то да јединице Росу могу да уђу на север Косова само под два услова – уз дозволу Кфора, и уз сагласност српске заједнице.

„То је пуна истина, а друга је ствар ако НАТО хоће то да прекрши“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је договор о томе подразумевао изричито да нема „дугих цеви“ на северу Косова.

Вучић је подсетио да је Бриселски споразум потписан 2013. године и да су у тим разговорима тражене гаранције НАТО пре свега за Росу, јер тада није било јединица ФИТ и других, војска није била ни у најави.

„Наш договор је заснован на неприсутву Росу. Лично сам присуствовао свим састанцима, 500 пута поновио пред Ештон и званичницима Нато, и лично сам отишао у Нато и рекао – нема наоружаних Албанаца са дугим цевима на северу, са нагласком на Росу, без ова два услова“, додао је Вучић.

Они хоће да забораве други део, истиче Вучић и поновио да је договор био да нема уласка на север без дозволе Нато, то је услов бр. 1, али кумулативни, а не алтернативни услов, је сагласност српске заједнице преко њених представника – 4 градоначелника.

„То је пуна истина, једина истина. Ко год каже другачије, најгори је лажов“, закључује Вучић.

Вучић је рекао да се наслушао свакојаких лажи и да жели да каже народу истину о ономе што је договорено и постигнуто, а, каже, не би био први пут да они измисле нешто или прекрше договор.

„Зато су добили јасно упозорење Србије да се не играју са таквим стварима, да ће тиме да доведу у опасност све на Балкану и угрозе мир и безбедност свих“, рекао је Вучић.

Вучић је додао да није тајна ни што део међународне заједнице тражи сваки начин да потпомогне албанску државност на Косову.

„Прекршили су резолуцију 1244, која ни иначе није сјајна за нас“, рекао је Вучић и додао да у тој резолуцији има доста лоших одредби по нас, а да су они и мало добрих одредби успели да погазе.

Додао је и да Србија не може да очекује да се они понашају у складу са правом, што се могло видети и на седници СБ УН о ситуацији на Косову кроз уста британског амбасадора.

Вучић је позвао Србе на Косову да у миру, здрављу и весељу дочекају Нову годину и Божић и поручио им да могу да рачунају на Србију.

„Нећемо дозволити да лажу и обмањују јавност, ја сам вам рекао истину и нећу никад никоме дозволити да саопште нешто друго“, рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »