Дачић: Договорена забрана уласка оружаних формација на север

Дачић је одбацио ставове приштинских званичника о томе да Београд финансијски купује подршку неких држава да не би подржавале самопроглашено Косово

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да су Београд и НАТО постигли договор о забрани уласка оружаних формација Приштине на север Космета без сагласности представника Срба и да би Алијанса о томе требало да обавести и своје представнике у Кфору.

– Ми смо одувек причали о оружаним формацијама“, рекао је Дачић поводом навода портпарола Кфора Винћенца Граса да приштинске специјалне јединице Росу немају обавезу да од било кога траже дозволу за улазак на север Косова и Метохије, за разлику од косовских безбедносних снага, чије кретање мора да одобри командант Кфора.

Дачић је новинарима у Београду рекао и да би НАТО требало да изда приручник за своје представнике о томе шта је договорено и да би то требало да важи „за све оружане формације“.

Према његовим речима, НАТО на Росу, за разлику од косовских безбедносних снага, гледа као на полицијску формацију.

Дачић је поновио и да нико није званично тражио да се промени формат дијалога Београда и Приштине који се одвија под покровитељством ЕУ, док је ставове приштинских званичника који сматрају да САД треба да се укључи у дијалог оценио као унутарполитичке.

– Ни САД не траже да уђу у дијалог“, рекао је министар спољних послова Србије, указавши да ће, ако дође до промене формата бриселског дијалога, Београд тражити укључивање Русије.

Он је поновио и да је званична Москва раније саопштила да ће, уколико дође до промене формата бриселског дијалога, бити заинтересована да подржи Београд уколико Србија то затражи.

„Наравно да ћемо тражити ако до тога дође“, рекао је Дачић, нагласивши да приштински званичници стално покушавају да ухвате „линк“ са неким делом америчке администрације.

Он је оценио и да то раде јер им лоше иде на међународном плану, те је упитао да ли се неко од новинара сећа када је нека од држава признала косовску независност.

Дачић је одбацио ставове приштинских званичника о томе да Београд финансијски купује подршку неких држава да не би подржавале самопроглашено Косово.

Према његовим речима, да Београд има толико новца онда би и самопроглашено Косово повукло признање независности.

Извор: Еспресо.рс

фото: Марина Лопичић

The post Дачић: Договорена забрана уласка оружаних формација на север appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »