Стефановић: Грађани су сигурни и безбедни

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић оценио је данас да је Хрватска радио телевизија (ХРТ) навијачки извештавала о протестима у Србији.

Стефановић је, упитан да прокоментарише подршку некадашње шефице хрватске владе Јадранке Косор протестима у Србији, рекао да му је интересантније било извештавање хрватског јавног сервиса:

„Не о броју људи…Хоће ли ХРТ да увећа или не број учесника, то је њихова ствар. Мени је било просто невероватно да се појављује извештач ХРТ који каже да се јавља из “гротла грађанског протеста против режима Александра Вучића“…Водитељ ХРТ само што није позвао на рушење власти. На “професионални начин“ се мешао у унутрашње ствари Србије. То је било све осим професионалног. Изгледало је као хушкање и позивање на насиље на нашим улицама, на такву врсту промене власти да треба да се изађе на улице, да се сруши режим“, пренео је министар Стефановић.

Наводећи да ХРТ у извештају говори о наводном ауторитарном режиму у Београду и медијском мраку, Стефановић је рекао:

„У Хрватској, где је убијен Иво Пуканић, говоре о некаквом медијском мраку у Србији. Тамо где неког када напише нешто ликвидирају као зечеве“, рекао је Стефановић.

Он је подсетио на то да је на ХРТ промовисана књига о логору у Јасеновцу у којој се тај концентрациони логор назива радним, те закључио да та телевизија „сеје једну врсту мржње према српском народу“.

Што се Косор тиче, подсетио је да је рекла да се неће никада одрећи ратне одштете од Србије и казао да хрватски политичари очигледно у неким политичким структурама у нашој земљи виде могућност за остварење својих интереса.

„Шта је ту добро за Србију? Имали смо председника који се извињавао, сада ћемо да видимо да они бирају председнике који ће да им плате ратну одштету. Извештај ХРТ је прилично навијачко извештавање. Треба се упитати какав интерес друга земља има да о догађајима код нас тако извештава. Разумем неког у овој земљи, кога може да се тиче. Али, какав интерес има неко из суседне државе да дође са таквим навијачким ставом. То треба сви да се запитамо“, закључио је Стефановић.

 

Уахпешени актери паљења куће Милана Јовановића

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић саопштио је данас да је расветљен случај паљења куће новинара Милана Јовановића и да су ухапшени осумњичени налогодавац и две особе које су осумњичене да су извршиле ово кривично дело.

Стефановић је рекао да је два лица А.М. (1993) и Б.С.Ц. (1981) за ово кривично дело ангажовао И.Н. (1977) из општине Гроцка.

„Осумњичени И.Н. дао је новац А.М. за извршење овог кривичног дела. А.М. се заједно са пријатељицом Б.С.Ц. одвезао до куће новинара Јовановића. А.М. је изашао из возила, разбио прозор циглом и убацио флашу са бензином. Након тога су побегли“, пренео је Стефановић.

Стефановић је казао да је након два дана А.М. добио од И.Н. договорени новац.

„Полиција је обезбедила потпуно признање за директно извршење кривичног дела. Истрага се наставља у правцу других лица која могу бити повезана са извршењем овог кривичног дела“, рекао је министар.

Стефановић је истакао да је полиција показала да добро ради свој посао, да може да истражи свако кривично дело и дође до оних који узнемиравају наше друштво и чине кривична дела.

„Веома нам је важно да грађани виде да су сигурни, безбедни и да нађемо и налогодавце кривичних дела“, нагласио је Стефановић.

 

У акцији „Антарес“ приведена 451 особа

У протекла два месеца на територији Србије у неколико акција под називом „Антарес“ приведена је 451 особа, претежно због малверзација у привреди, којима је нанета штета у укупном износу од 5,3 милиона евра, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Он је додао да је у истој акцији пронађено и одузето 86,57 килограма дроге, 78 пушака, 53 пиштоља, 20 ручних бомби и једна експлозивна направа.

„Последња два месеца полиција је радила на расветљавању великог броја кривичних дела. Очекујемо и брзе судске поступке и надам се да ће судови бити на висини задатка као полиција и тужилаштво“, закључио је Стефановић.

 

Нико отпуштен у Вршцу, ми запошљавамо, не отпуштамo

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је данас, поводом информација да је једна библиотекарка из Вршца добила отказ од директорке те институције, иначе чланице СНС, да нико још није отпуштен и да је актуелна влада Србије за повећање запослености, а не отпуштања.

Стефановић је казао да је ту вест видео из медија, и да нико још није отпуштен.

„Нико још није добио отказ. Не могу да коментаришем нешто што је неко тражио. Расправа у нашем друштву се води и о томе што неко тражи. По мени је добро да се не деси никаква лоша ствар ни тој жени, ни другима“, рекао је Стефановић.

Стефановић је истакао да актуелна влада ради на запошљавању људи, а не отпуштању.

„Смањили смо незапосленост са 26 одсто на неких 11,3 процената. Ми смо влада која се бори против незапослености“, подвукао је Стефановић.

 

Ухапшен нападач који је убо ножем младића у Стублинама

Полиција је ухапсила нападача који је ноћас избо ножем младића у кафани у селу Стублине код Обреновца, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Он је рекао да је нападач ухапшен током ноћи и да је предат тужилаштву.

„Полиција и тужилаштво раде брзо, а молим и судове да таквим починиоцима кривичних дела изричу драконске казне – 10, 15 година затвора“, рекао је Стефановић.

Упитан да ли га забрињавају све чешћи напади хладним оружјем, он је рекао да статистика каже да је таквих напада све мање из године у годину, мада то жртвама не значи ништа.

Министар је додао да се „свим срцем“ залаже за вишегодишње казне затвора за оне који некога нападну ножем или ударе палицом.

Додао је да се ради и на превенцији насиља и да се организују предавања у основним школама.

 

Око 5.000 учесника на јучерашњем протесту

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је на јучерашњем протесту дела опозиције против насиља било око 5.000 учесника, што је, каже, реална процена Полицијске управе за Град Београд.

Он је показао слике које се, како је рекао, могу наћи и на интернету, и објаснио како је полиција дошла до те процене, наводећи да је реч о „чистој математици“.

Једна фотографија коју је показао приказује почетак скупа, односно почетак формирања колоне у Васиној улици.

„Транспарент је на почетку, када је колона кренула, а у висини КФЦ-а је последња линија иза које више нема људи према Студентском тргу. Просечна ширина улице је 20 метара, заједно са тротоарима. Слика може да се увећа и може да се изброји “тачно у главу“ колико је људи у једном реду. У просеку у једном реду има 35 људи“, појаснио је Стефановић.

Показао је и другу фотографију, на којој је почетак колоне у линији зграде Народног музеја, а на којој је црвеним тачкама означен број редова, којих, каже, има око 120.

„На 120 редова, просечно 35 људи – добијете цифру од 4.200 људи. Са бочним улицама, људима који се не види са стране, то је и 5.000 људи. То је максимална процена“, рекао је министар.

То је реална процена и процена Полицијске управе за Град Београд, која увек даје максималну процену.

Ако су и после неки пришли колони, то није могло бити 35.000 људи, како испада по тврдњама опозиције да их је укупно било око 40.000, рекао је Стефановић.

„Дао сам процену, јер у јавности данима постоји прича да је било оволико или онолико људи. Ја вам кажем колико је реално било, а то је процена људи који се тиме баве 30 година, то им је посао, да саставе извештај, не због броја људи, већ зато што полиција све треба да обезбеди. Ово је егзактна математика, а да ли ће неко да се сложи са мном, нећу у то да улазим“, рекао је Стефановић.

Додао је да је и СНС увек на исти начин, истом методологијом радила процене за своје скупове.

„Разумем организатора који жели значајним увећавањем, некад и 10 пута увећаним пројекцијама броја учесника, да покаже како је скуп направио политички ефекат“, рекао је Стефановић.

Навео и да је нормално када се колоне „развуку“ да изгледају иомпресивно, јер је разуђеност велика.

Додао је да зна да ће и даље бити контроверзи око броја учесника, али и да полиција ради процене броја учесника на сваком јавном скупу, било да је реч о фудбалској утакмици, митингу или концерту, како би се обезбедио довољан број људи за регулацију саобраћаја, процене колике су полицијске снаге потребне ако постоји процена ризика, како би се све завршило мирно и без насиља.

„Драго ми је да је јучерашњи скуп завршен без насиља. То је увек добра порука за све“, рекао је Стефановић.

 

Аустријска полиција похвалила српску за брзу реакцију

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је аустријска полиција похвалила српске колеге зато што су брзо реаговале на њихов захтев за помоћ у расветљавању убиства Владимира Рогановића у центру Беча, дајући им расположиве информације и указали на један од могућих праваца расветљавања тог убиства.

Асутријска полиција је одмах након убиства упутила позив српској полицији да им достави информације које можда има, рекао је Стефановић.

„Оно што смо имали, то смо им доставили. Доставили смо сва сазнања која имамо. Дали смо колегама један од могућих праваца расветљавања случаја и добили смо захвалницу аустријске полиције на брзој реакцији“, рекао је Стефановић.

Он је истакао да је српска полиција дала колегама из Аустрије прави идентитет једне особе, која је имала лажне документе, што би могло да помогне у расветљавању кривичног дела.

Стефановић је навео да српска полиција стоји на располагању и наставиће да радимо са колегама из Аустрије, што је важно и због угледа полиције у Србији, али и жеље да се смањи број криминалних дела.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »