Вучић: Србија ће чинити све да очува мир и стабилност на КиМ

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је у првих 10 месеци трговинска размена између Србије и БиХ порасла за 10,1 одсто, и износи 1,5 милијарди евра, уз очекивање да би у наредне две, а можда и годину дана, та размена могла да буде и две милијарде евра.

Вучић је након састанка са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком, прецизирао да је извоз Србије у БиХ 1,084 милијарди евра, док је увоз 472 милиона евра.

„Верујемо да за две, можда и годину можемо и до две милијарде евра. То говори колико смо важни једни другима и колико можемо заједно да урадимо“, рекао је Вучић.

Пренео је да је Додика обавестио о свему што се догађа у вези са КиМ и да му се захвалио за реакцију поводом увођења такси Приштине на робу из централне Србије и БиХ.

„Чини ми се рационално и цивилизовано реаговање на антицивилизацијске мере, иако до сада није уродило плодом да их Приштина повуче, али јесте да читава Европа, Русија, Кина, САД буду сагласне да те мере морају да буду повучене, јер су против правне и штетне по регионалну стабилност“, указао је председник Србије.

Истакао је да су разговарали о наредном периоду, за који каже да неће бити лак, већ пун изазова.

Како је рекао ово је била једна од најбољих година у савременој историји по питању еконосмких показатеља – смањењу јавног дуга и незапослености и расту БДП-а.. али и приметио да и када се све то уради и када смо задовољни „као сенка се надвије оно што се збива у односима Београда и Приштине“.

Вучић је рекао да је замолио Додика за подршку и поновио да ће Србија чинити све да очува мир и стабилност и да неће дозволити да било ко покуша да проведе погром над нашим народом, већ ће га заштити.

Најавио је да ће Србија наставити да издваја помоћ и подршку Републици Српској и да ће та помоћ бити све већа.

Председник Александар Вучић предложио је данас у разговору са председавајућим председништва БиХ Милорадом Додиком да се у спомен подручју Доња Градина изгради нови Меморијални комплекс и музеј, како би деца са ових простора могла да уче о Јасеновцу и злу које се ту догодило.

„Идеја је да направимо нешто што би био највећи заједнички споменик, на територији где живе Срби – да у Доњој Градини изградимо нови Меморијални комплекс и музеј, са могућношћу најбољих и најснажнијих видео записа из времена Другог светског рата“, рекао је Вучић.

На тај начин би, каже, деца из Србије, БиХ, али и из Хрватске могла да уче какво се зло догодило у Јасеновцу, јер ми не желимо да прихватимо фабриковање чињеница и измишљање истина.

„Желимо то, јер се боримо да такве ствари не оду у заборав, а не зато што бисмо некога да мрзимо“, подвукао је Вучић.

Додао је да верује да ће Додик разговарати о томе са људима у РС и да ће помоћи реализацији својим утицајем.

Разговарали су и о изградњи аутопута Београд – Бијељина – Добој – Бањалука, као и за други део пута ка Сарајеву.

Србија је, истакао је, спремна да уради све на нашој страни, а очекујемо да РС изгради 96 километара од границе до Добоја.

Додао је да се очекује да Федерација или БиХ уради свој део, од Бијељине, до Брчког, односно Тузле и даље до Сарајева, чиме бисмо се повезали, што је значајно за грађане“, рекао је Вучић.

Како је рекао, важно је да један крак аутпута иде и до Сарајева и преко Вишеграда, због свих који живе у Рашкој области и Полимљу.

 

Концесија Вансија завршена, чиста и транспарентна

Вучић је изјавио данас да је концесија аеродрома Никола Тесла урађена на чист, транспарентан и перфектан начин, као и да је француска компанија Ванси уплатила на време једнократну концесиону накнаду од 501 милион евра.

„Све је завршено. Новац је легао на рачун компаније у Србији и ми ћемо тај новац имати у трезору дакле у буџету Србије у наредних два до два и по месеца“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је концесионар у поноћ преузео управљање над аеродромом Никола Тесла – на 25 година.

„Ако се не варам, 26. или 27. децембра ћете то видети и на сајту“, додао је Вучић.

Нагласио је да ће концесија донети нови развој аеродрома, нове подувхате у саобраћајно – технолошком погледу, као и развој у броју путника и авиокомпанија које ће да лете директно из Београда на више дестинација.

Вучић је рекао да смо добили много новца и да су већ почела трвења како ће тај општи приход у буџету, који није рачунат, бити потрошен.

„Моја сугестија ће бити, иако знам да то није популарно, да добар део тог новца оде у враћање старих дугова и да се даље креира суфицит и велики раст. За Србију неће бити проблема“, навео је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »