Проф. др Ђукић Дејановић за РТС: Неће бити дискриминисаних породиља

Министарка без портфеља задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић каже за РТС да је комисија анализирала примену Закона о финансијској подршци породица са децом, као и све оне категорије за које оцењују да нису најбоље прошле у тим новим законским решењима.

Славица Ђукић Дејановић је, гостујући у Јутарњем програму, навела да је највећи број мама врло задовољан због тога што су повећали финансијска давања и права на финансијске накнаде.

„Комисија коју је формирао министар Зоран Ђорђевић, на чијем челу сам ја била, комисија Владе, анализирала је то како смо то и при доношењу закона рекли имплементацију, примену закона и све оне категорије за које оцењујемо да нису најбоље прошле у овим новим законским решењима“, каже Ђукић Дејановићева.

Указала је да је то релативно мали број жена, али да је сваки појединачан сучај јако важан.

„То су маме са највишим примањима, затим маме које су радиле мање укупно од шест месеци у свом животу и оне будуће маме, односно труднице које у оном месецу када почну да раде и затрудне, а морају отворити трудничко боловање, јер се сва давања дају у односу на примања из претходног месеца, а оне тај месец немају“, објаснила је министарка.

Додала је да су то три категорије трудница и продиља о којима су разговарали, појединачно анализарали сваку, да ли ће родити прво, друге, треће и четврто дете и дали предлог мера да поправи њихов финансијски сататус.

Навела је да је тај извештај дат министару Зорану Ђорђевићу, а да је следећи корак да он са министром финансија Синишом Малим види шта су финансијке могућности.

„Министар Синиша Мали има огромно разумевање за проблеме популационе политике, јер популациона пилитика и наталитет јесу један од приоритета Владе и ту нема министра у Влади који размишља другачије“, каже Ђукић Дејановићева.

„Маме које су љуте управо су говориле о овим категоријама о којима и ми причамо, чак смо и ми мало шире обухватили него што су то оне имале примедбе“, каже Ђукић Дејановићева и наводи да је важно што ће ове измене бити у почетку наредне године у Народној скупшини.

Додала је да ће у другој половини 2019. години бити поново анализиран Закон, јер чим буде више пара у буџету један од приоритета ће опет бити маме и будуће маме.

Објаснила је да не би било згодно да пре него што Влда једногласно донесе одлуку, а на предлог ресорних министара, говори о суми новца.

„Оно што је сигурно је да највећа могућа количина пара која буде на располгању биће усмерена на ове три категорије мама и будућих мама“, поручила је министарка.

На питање да ли ја разговарала о томе и са удружењима која су претходних недеља протестовала, Ђукић Дејановићева каже да су на све те разговарали.

„Ја нисам непосредно на улици разговарала са женама које су изражавале своје незадовољство, јер то није од мене ни тражено, да су ме позвале вероватно бих била у стању и тамо са њима да разговарам, али смо обавили мали милион разговора“, навела је Ђукић Дејановићева и додала да је стигао огроман број писама за појашњење, али да је много и оних који хвале Владу која води пронаталитетну политику.

„Међутим, много је битније када неко стави примедбу, он нам просто отвори очи, ми са њим морамо разговарати. Тако да су практично сви ти захтеви мама које су љуте апсолутно били тема рада комисије“, закључила је министарка.

Извор: РТС

фото: Танјуг

The post Проф. др Ђукић Дејановић за РТС: Неће бити дискриминисаних породиља appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »