Вучић: Грчка пријатељ и савезник

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Београду да Србија и Грчка имају веома добре односе, искрене и истински пријатељске, те да Срби доживљавају Грчку као савезника и пријатеља и у политици, али и у економији и свим важним питањима.

„Желимо што боље односе, да их изграђујемо и унапређујемо свеукупне економске односе“, рекао је Вучић.

Ми смо захвални Грчкој и вама на подршци коју пружате територијалном интегритету Србије, на томе што добро разумете позицију наше земље и на местима где год можете и како можете пружате подршку српском народу, рекао је Вучић.

Вучић је додао и да је Србија захвална и на подршци нашем европском путу.

„И верујемо да вас, који нам ту подршку пружате, Србија није обрукала својим радом у економској и другим сферама“, додао је Вучић.

Како је додао, разговарали су данас о свим важним регионалним питањима.

Вучић је Ципрасу у тет-а-тет разговору говорио о свим проблемима на КиМ са којима се Србија суочава.

„Мада он то све зна, говорио сам му и о формирању војске, што је не само супротно међународном праву већ, и локалном законодавству, и посебно о таксама супротним нормама рационалног и поразумевајућег понашања у 21. веку, када имате слободан проток робе“, рекао је Вучић.

 

Договор из Преспе додатно приближавање Београда и Атине

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Београду да је за Србију веома важно да договор из Преспе буде спроведен, јер би то значило да Северна Македонија постаје нека врста моста између Србије и Грчке.

„То би значило да ту више немамо никакав зид, а у регионалном смислу то би било додатно приближавање Београда и Атине и два народа“, рекао је Вучић.

Ми знамо да то није лако, приметио је и додао:

„Не желећи да се мешамо у унутрашња питања, само смо указали да је то пут који Србија подржава“, истакао је Вучић.

Ако се све заврши како се очекује са Преспанским споразумом, у наредном периоду бисмо могли да одржимо трилатерални састанак Београд – Скопље – Атина, што је важно за све земље, указао је Вучић.

 

Раст трговинске размене Србије и Грчке

Председник Александар Вучић изјавио је данас да Србија и Грчка први пут после више година имају раст трговинске размене, од око девет одсто, а очекује да ћемо „прећи“ 500 милиона евра.

Вучић је прецизирао да је 10,7 одсто раст увоза из Грчке, док је за седам одсто порастао наш извоз у Грчку.

„Први пут после више година имамо раст у трговинској размени. Очекујемо да ћемо прећи 500 милиона евра у нашој трговинској размени и то је добра вест“, рекао је Вучић.

Председник Србије је подвукао да ће у наредним недељама бити завршен у потпуности јужни крак Коридора 10, па ће сви који иду из Грчке, путници или они који учествују у теретном саобраћају, до Хоргоша и Мађарске, односно Батроваца и Хрватске, кроз целу Србију имати аутопут.

Вучић је приметио да остаје да се решава проблем железнице, како би возови ишли брже, и додао да верује да ће у наредном периоду то успешно бити решено са Скопљем и Атином.

Истакао је да је било речи и о дигитализацији и да ће се ићи на снижавање цена телефонских услуга између две земље, што ће значити пре свега туристима, док се у потпуности не укине роминг.

Вучић је подсетио да у Београд стижу и премијери Бугарске и Румуније, те да ће на том састанку сутра разговарати и о спортским темама.

Како је рекао, Србија са Бугарском и Румунијом организује ервопско одбојкашко такмичење и изразио наду да ће четири земље заједно успети да се изборе око европског и светског фудбалског првенства.

Вучић је истакао и да би следећи, трећи састанак Савета за сарадњу Србије и Грчке требало да буде на пролеће и да ћемо тада моћи да потпишемо важне стратешке документе.

Позвао је Ципраса да чешће долази у нашу земљу и истакао да су српски народ и Србија увек били и биће пријатељски настројени према грчким пријатељима, захвални за сваку помоћ и подршку Атине.

 

 

 

Извор: Танјуг/Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »