Гостовање Предрага Ј. Марковића у Дневнику на РТС: У Трамповом писму ништа конкретно

Историчар Предраг Марковић каже за РТС да одлука Приштине о формирању војске није директно угрозила регионални мир и стабилност, али додаје да је то подмукла мера усмерена на исцрпљивање косовских Срба.

Предраг Марковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да се у писму које је амерички председник Доналд Трамп упутио косовском председнику Хашиму Тачију и председнику Србије Александру Вучићу понавља неправедну фразу – да обе стране треба да покажу уздржаност.

„Албанци газе све принципе међународног права, а Србија је увек показивала уздржаност“, напомиње Марковић.

Сматра да се не зна тачно колико је Трамп репрезентативан за америчку политику поготово јер је недавно без консултовања сарадника рекао да се повлачи из Сирије. 

„Србија се никад није одрицала мировног процеса, све време последњих неколико година Србија је једина која показује разум и уздржаност“, напомиње Марковић.

Напомиње да одлука Приштине о формирању војске није директно угрозила регионални мир и стабилност, али додаје да је то подмукла мера усмерена на исцрпљивање косовских Срба. 

„Зато регион мора да покаже подршку Србији јер је то подршка слободи трговине и других права“, указује Марковић.

Када је реч о посети грчког премијера Алексиса Ципраса Београду, каже да је добро што у Србију долази премијер најпријатељскије земље у ЕУ.

„Грчка је велики пријатељ Србије, а кога угости Дачић, постаје још већи пријатељ. Он има великих унутрашњих политичких проблема, али је имао неколико успеха, пре свега Преспански споразум о имену Македоније“, указује Марковић.

Извор и видео: РТС

фото: Време

The post Гостовање Предрага Ј. Марковића у Дневнику на РТС: У Трамповом писму ништа конкретно appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »