Гостовање Одаловића у Јутарњем програму на РТС: Приштина угрозила дијалог, важно искористити наредне дане

Генерални секретар министарства спољних послова Вељко Одаловић рекао је за РТС, поводом писма које је председник САД Доналд Трамп послао Александру Вучићу и Хашиму Тачију, да је сад веома значајан тренутак за цео процес дијалога који је запао у кризу захваљујући неразумним одлукама Приштине.

Вељко Одаловић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да је Трампово писмо нешто што ће дозвати памети Приштину и порука са најбољим циљем да се дијалог ојача и настави на позицијама заједничког компромисног и одрживог решења.

Наводи да је то писмо резултат квалитетних дипломатских активности Србије и подсећа да је 12 земаља повукло признање Косова.

„Мислим да је сада са овим писмом јасно да ће САД, које имају снаге и утицаја, уредити неке односе и у Приштини“, рекао је Одаловић и додао да ће неко морати да дозове памети Приштину и Рамуша Харадинаја да одустану од провокација и одлука које могу да угрозе мир, безбедност и много тога.

Указује да потези Приштине у последњих месец дана, као што су таксе, формирање војске, доношење резолуције и одређивање преговарача у дијалогу, показују да део приштинских структура радикализује целу проблематику и ствара амбијент у коме наизглед нема могућности за решење јер су услови за Србију неприхватљиви.

Одаловић сматра да је важно искористити наредне дане да би се позиција дијалога квалитетније променила и да Приштина престане са провокацијама јер САД имају много механизама којима све могу да доведу у ред.

Истиче да је Трампово писмо нешто што, између осталог, проистиче из озбиљне и квалитетне подршке Русије и Кине досадашњем процесу. Каже да су те велике силе неко ко недвосмислено подржава Србију и да је то један од разлога ште се САД на овакав начин укључују у цео процес.

Генрални секретар у МСП-у каже и да је дијалог запао у озбиљну кризу јер је понашање Рамуша Харадинаја према дијалогу било неприхватљиво.

Напомиње и да ће много тога зависити од унутрашњополитичке ситуације у Приштини, а нарочито од налога специјализованог тужилаштва за ратне злочине које је већ препознало групу људи и позвало их средином јануара у Хаг на давање изјава.

Одаловић се осврнуо и на сутрашњи састанак лидера Србије, Грчке, Румуније и Бугарске у Београду. Рекао је да ће главне теме бити мир и регионална стабилност.

„Мислим да је у свему овоме, колико год да изгледа да су све ове земље и веће и чланице ЕУ, Србија неко ко највише и инсистира и највише у то улаже. Желимо да из свега овога сви заједно изађемо бољи, јачи, организованији, регионално повезанији, да питања која нас све заједно тиште – питања комуникација, тржишта, трговине, и све оно што спаја – буду на столу“, рекао је Одаловић.

Извор и фото: РТС

The post Гостовање Одаловића у Јутарњем програму на РТС: Приштина угрозила дијалог, важно искористити наредне дане appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »