Вучић: Наш интерес је да сачувамо мир и стабилност на Балкану

Морамо наставити да тражимо решење за Косово, јер ће, у супротном, лоша решења пронаћи нас и вратити нас уназад, поручио је данас председник Србије Александар Вучић, поводом писма председника САД. Вучић је рекао да писмо Доналда Трампа у вези са КиМ говори три ствари, а једна од њих је да су САД заинтересоване за решавање проблема Косова компромисом, каквим таквим. Писмо такође показује да је у цео процес амерички председник укључен по први пут отворено, што значи да ће велика машинерија подржавати долазак до таквог решења, рекао је председник Вучић новинарима у Бриселу.

Уз напомену да је прочитао текст о писму, које и физички очекује сутра, Вучић је рекао да није сагласан са Трамповом оценом да су преговори Београда и Приштине у финалној фази:

„То што Трамп каже да смо ушли у финалну фазу, ја са тим не могу у потпуности да се сагласим. Не мислим да смо близу решења“, рекао је Вучић новинарима и додао да му се чини да то „показује колика је заинтересованост САД да се дође до решења“.

Да ли је могуће доћи до решења и да ли је реално, запитао је председник и додао да не мисли да је лако и једноставно.

„Али, мислим да немамо алтернативу него да наставимо да разговарамо. Јер, ако не будемо наставили да тражимо решења, лоша решења ће пронаћи нас и вратити нас назад“, рекао је Вучић.

У процес, према његовим речима, треба да буду укључени и други фактори, Русија, Европа, Кина, Уједињене нације, да знају шта је на столу, о чему разговарамо и шта је то што можемо да постигнемо.

„Али, оно што је важно у овом тренутку је то да смо далеко од решења. Још нисмо решили ни таксе, које нису ни формални, ни мали разлог, већ од суштинске важности за нас“, рекао је председник Вучић.

На питање да ли је порука Трампа Тачију индиректна порука Рамушу Харадинају, с обзиром да Трамп на неки начин инсистира на томе да Приштина не повлачи потезе који би могли регион да врате уназад, Вучић је рекао да је таква тумачења чуо и данас у Бриселу.

„Не могу да говорим од кога све, пошто није фер, али сам чуо таква тумачења и овде“, рекао је Вучић.

За став председника Вучића по питању порука из Трамповог писма интересовали су се и страни новинари у Бриселу.

„Писмо је важна чињеница, али, с друге стране, нисам толико оптимистичан као што је Приштина, али ни као што је, изгледа, био Трамп“, рекао је Вучић.

Ипак, то нас, истакао је, додатно обавезује да радимо на мирном решењу, да наставимо дијалог чим Приштина укине таксе и да видимо да ли је могуће наћи свеобухватно решење. Важно је, како је додао, имати подршку САД процесу преговора, јер то показује не само њихово опредељење, већ и посвећеност том важном питању.

„Ми имамо наше националне, државне интересе – да чувамо мир и стабилност на Балкану и да наставимо дијалог“, рекао је председник Вучић и још једном истакао да није тако оптимистичан.

 

Ништа нисмо тражили, верујем да таксе неће остати

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је информисао званичнике у Бриселу о свему што се дешава на Косову и Метохији, и да ће пут ка дијалогу са Приштином бити отворен када таксе буду укинуте.

„Разговарао сам данас са Туском, имао сам кратку билатералу са Могерини, остаје још Јункер. Нисмо тражили ништа, информисали смо их о свему. Наше је било да разговарамо“, рекао је Вучић новинарима у Бриселу. Он је напоменуо да Србији на економском плану иде добро, и да ствари квари само ситуација око КиМ.

„Према процени, следеће године ако остану таксе, губици би били око 43 милиона евра на месечном нивоу. То би било тешко, али бисмо преживели. Важније је како да помогнемо народу на КиМ да опстане“, рекао је Вучић. Он је изразио уверење да таксе неће опстати.

„Нико не може да буде сам. Кад се то заврши, пут ка дијалогу је потпуно отворен а то ће побољшати нашу европску перспективу“, закључио је он.

 

Уместо такси, јединствено регинално економско тржиште

Председник Србије Александар Вучић је поручио данас у Бриселу да би, уместо ‘тужне саге’ са таксама Приштине на српске производе на КиМ, требало формирати јединствено регионално економско тржиште.

„Рекао сам да смо за изградњу регионалног економског тржишта, много јединственијег него што је данас случај и да је то за нас од приоритетног значаја. Јер, чак и да буде све најбоље па да 2025. будемо део ЕУ, а што не можете са сигурношћу да кажете, ни због наших односа са Приштином, ни због ситуације са ЕУ и због свега другог“, рекао је Вучић новинарима.

Оно што је од кључног значаја за нас је, истиче Вучић, да развијамо наше економије и да имамо још већи раст и боље повезану инфраструктуру и мање оптерећења за наше привреднике, као и бољи приступ страним инвеститорима који ће лакше да долазе на наше тржиште.

„Указао сам на проблем да смо ми и у оваквим разговорима у најтежој позицији, Црна Гора је признала независност Косова, Македонија такође, БиХ није само зато што Срби то не дозвољавају, иначе би и они, а о Албанији и да не говоримо“, рекао је Вучић новинарима у Бриселу. Како је рекао, у таквој ситуацији смо по том питању прилично усамљени, али се трудимо да у свим другим сферама развијамо набоље могуће односе.

„Да гледамо како у будућности, када се заврши ова тужна сага о таксама, како бисмо могли да наставимо дијалог и приближимо се неком компромисном решењу. Нисам превелики оптимиста, али нисам ни неко ко хоће да квари новогодишњу и божићну идилу било каквим изјавама. Ми ћемо да учинимо све што можемо да разговарамо, решавамо проблеме и надам се да ће и други то исто да чине“, поручио је Вучић.

 

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »