Ружић: Србија и Украјина подршка једна другој у реформама Јавне управе и путу ка ЕУ

Србија и Украјина, обе у процесу придруживања Европској унији, могу једна другој да буду значајна подршка на овом путу, али и да размене и искуства и знања по питањима реформе јавне управе и децентрализације као њеног значајног дела, закључено је на састанку министра државне управе и локалне самоуправе Бранка Ружића и амбасадора Украјине у Србији Олександра Александровича.

Говорећи о теми децентрализације, министар Ружић је истакао да је она непоходна да би управа, као сервис грађана, могла да омогући још боље остваривање права и потреба грађана. Он је објаснио да је пред Србијом дефинисање стратешких докумената из ове области и да је у протеклом периоду Министарство у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина и уз подршку донатора организовало израду неколико аналитичких докумената који ће помоћи у процесу рада на обликовању будуће Стратегије децентрализације или програмског документа за реформу система локалне самоуправе. 

Ружић је објаснио да децентрализација не би требало да буде „пуко развлашћивање“ централних нивоа власти, већ пренос послова и надлежности на ниво најближи грађанима – локални ниво. „Потребан нам је одржив модел, потребан нам је систем и кадрови у локалним самоуправама који ће моћи да изнесу ове промене“, рекао је Ружић.

Извор: МДУЛС

The post Ружић: Србија и Украјина подршка једна другој у реформама Јавне управе и путу ка ЕУ appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »