Вучић: Србија ће заштитити свој народ на КиМ

Наша највећа мука је Косово и Метохија, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић. Рекао је да је Приштина вечерашњим усвајањем резолуције о дијалогу „желела да суштински затвори врата дијалогу“.

Најавио је и да ће присуствовати седници Савета безбедности УН у понедељак у Њујорку.

Резолуција Приштине, каже председник, подразумева три кључне ствари: да сваки договор мора да води пуној независности Косова, да нема промене граница, тј. да Косово мора бити признато у оквирима садашњих граница, те да мора бити задржана целовитост територије Косова по унитарном принципу, што значи да неки делови територије не могу да имају аутономију.

„Што ће рећи да су желели да суштински затворе врата сваком дијалогу. Овим папиром су недвосмислено рекли “ми хоћемо све и по сваку цену““, рекао је председник.

Тобоже спремни су на дијалог, али је питање – о чему после овога што су изнели у резолуцији.

Вучић је, на питање водитеља шта је пресек стања, рекао да је то чињеница да Србија у 2018. има раст од 4,5 одсто, и једна је од најбољих европских земаља по томе, међу пет -шест, да има суфицит у буџету трећу годину за редом.

„Све што радите је да економија буде успешнија и да људи живе боље, људи су још сиромашни, за 5 година то не можете да промените али можете да промените тренд“, рекао је Вучић.

Србија има највише страних директних инвестиција, отвара највише фабрика, може да се похвали економским резултатима каквим мало ко може.

Али, остаје највећи проблем Србије, проблем Косова и Метохије.

 

Реаговао сам срцем на амбасадоре

Председник Србије Александар Вучић није вечерас хтео да прецизира шта ће, како је најавио, рећи америчком амбасадору у Приштини, и то, како је додао, у лице.

Истакао је једино да је „реаговао срцем“.

На питање шта то има да поручи америчком амбасадору на Косову, одговорио да ће то рећи њему у лице, али да је његова реакција била емотивна на неке недипломатске изјаве америчког дипломатског представника.

„То ћу њему да кажем у лице кад га будем видео. Емотивно сам реаговао на његове недипломатске изјаве, као и на изјаве које су директно уперене против интереса Србије, а мој посао је да браним интересе Србије. Не плашим се амбасадора, ниједног, па ни САД“, истако је Вучић.

Није желео да изнесе детаље, рекавши да би тиме прекршио дипломатске протоколе.

„Реаговао сам срцем“, рекао је Вучић.

 

Избегаваћемо замке и убудуће

Председник Србије Александар Вучић осврнуо се вечерас и на увођење такси од стране Приштине за 100 одсто на производе из централне Србије рекавши да су желели да испровоцирају, али да ће Београд да избегава такве замке и убудуће.

„Такву меру можете да уведете у два случаја, један је да сте сишли с ума, а други је да хоћете да испровоцирате Србију да предузме неке друге мере не би ли ушли и у оружани сукоб“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је Србија успела да избегне такве замке и да ће у томе успети и убудуће.

Приштинске власти подигле су 21. новембра таксе на српске производе за 100 одсто, а Београд након тога није увео контрамере.

 

Идем на седницу СБ УН да кажем истину

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће у понедељак учествовати на седници СБ УН, коју је Србија тражила због одлуке Приштине о формирању војске.

„Ићи ћу на ту седницу без обзира да ли ће бити отворена или затворена за јавност. Рећи ћу истину колико смо труда и енергије уложили за компромис, а колико други то нису желели и то ћу у лице да кажем онима који су се правили да подржавају дијалог и компромисно решење“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је Србија упозорила целу међународну заједницу на потезе Приштине, пет сталних чланица СБ УН, 10 осталих чланица, Генералну скупштину УН…

„Покушаћу да кажем да смо прихватили Бриселски споразум, као тежак споразум, све смо изнели на својим плећима, али смо знали да је Србији потребан мир“, указао је председник и подвукао да Србији не требају нови сукоби и ратови.

Вучић је поновио да је Србија испунила све ставке Бриселског споразума и тешке услове, а Приштина ниједну.

Не мисли, каже, да је Србија нарушила Бриселски споразум тиме што су четири педседника општине са севера Косова поднели оставке.

Како каже, то је њихова одлука и испровоцирана је таксама од 100 одсто које су усмерене да се разори српско руководство.

Србија неће дозволити хуманитарну катастрофу на Косову, поручио је и одбацио инсинуације да је слика „пренадувана“.

 

Не подлежем притисцима са улице, народ поштујем

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да неће да испуњава захтеве оних за које сматра да су били катастрофални за Србију и који су покрали земљу, али да народ поштује.

Вучић је рекао да неће да подлегне притисцима који долазе са улице, али да је увек спреман да иде на изборе, што је, како каже, најдемократскија форма.

На питање да појасни изјаву да „неће да испуни захтеве“ оних који протестују и да их је пет милиона, Вучић је рекао да се извињава ако је то звучало као арогнација, али да је порука била јасна – да су избори, а не улица, једино место где се о политици одлучује.

На питање како коментарише то што део опозиције говори да је све то на Косову, стварање те атмосфере, договор њега и Тачија, Вучић каже да Јеремић и други то говоре зато што полазе од себе и мисле да су сви људи исти.

„Рекао је (Јеремић) да ме неће примити Меркелова, па ме примила за три дана, да ме неће примити Путин, па ме примио и он, да сам са Харадинајем договорио таксе, а Харадинаја нисам никад видео у животу, да ће бити избори 4. новембра, па где су избори?“, каже Вучић.

Вучић додаје да тако може да говори не само неморалан човек, већ човек који мрзи свој народ.

„Зашто то говори тај човек и неки други? Зато што полазе од себе, мисле да су сви људи такви“, рекао је Вучић.

Навео је да су они заслужни за пресуду МСП о Косову, на основу које између осталог Американци данас кажу да подржавају војску Косова.

„Американци кажу да је Косово независно од 2008, а и МСП је пресудио да та независност није стечена илегалним путем и на основу тога подржавамо формирање војске Косова. На основу онога за шта су заслужни Јеремић, Ђилас, Стефановић“, додао је Вучић.

Нагласио је да се бори сваког дана и живи за Србију.

„Волели ме или не, надам се да људи то виде“, додао је.

Каже да није вређао политичке неистомишљенике и да је говорио о томе да су њихова дела била против Србије.

„Данас ме је Вук Јеремић назвао велеиздајником. Када сам ја то њима говорио? Иако, мислим да су директно радили против свог народа, ту је граница на Јарињу и Брњаку, извлачење питања КиМ из УН, ћутање по питању независности“, рекао је Вучић.

Видите шта смо ми све урадили по питању формирања војске, а шта су они урадили 2008. године – ништа, констатовао је Вучић и додао да ће он отићи у Савет безбедности Уједињених нација, а њих, додаје, није интересовао српски народ.

Бивши режим је, каже Вучић, помешао ствари и живи у 90-тим годинама.

„Не разумеју да су се времена променила. Сањате да се врати 1996. година, 1997. година. Сањате и маштате да је Милошевић противник, јер немате своју политику. Србија се опоравља, на добром је путу, није Србија богата, богати су Јеремић и Ђилас, али у Србији је све мање сиромашних“, рекао је Вучић.

Рекао је да никог није називао дивљаком већ да су поједини упућивали дивљачке увреде што је, како каже, истина – када једној дами кажете да је лажљива фукса.

Вучић је поновио да извештаји надлежних органа показују да је било мање људи на протесту него што опозиција каже, али да њему није важно колико их је било, јер је за њега велика цифра и 3.000 људи, већ је проблем у томе што они који протестују против њега немају идеју.

Поновио је да у протесту учествује махом виши средњи слој и истакао да он сваког дана размишља о томе шта би требало да ради још боље.

„Не могу сви да вас воле, имате интересне групе, оне који су пали са власти, оне који имају новац и желе на власт… Али, ја увек размишљам да постоји део људи незадовољних променама и реформара, који желе да ствари изгледају другачије. О томе размишљам и о томе ћу да размишљам, то је мој посао“, рекао је председник.

Поновио је да није иронично говорио о 3.500 људи на протесту, јер бројеви нису битни, већ о томе да они неће урадити ништа, јер немају политику и идеје.

„Морате да имате политику и идеје. Они немају идеју, они су против мене и зато немају капацитет и потенцијал – јер нема идеје. Моје је да препознам шта људима смета и да то исправљамо у будућности“, рекао је Вучић.

Додао је да се он, али и партија коју води, мора више посветити људима, посебно онима који имају између 40 и 55 година, јер зна да они имају најмање поверење у њега.

На питање да ли међу оним који протестују има и разочараних гласача СНС, рекао је да увек има разочараних, али да СНС има више гласача него пре неколико година.

На констатацију да људи улазе у странку на власти због личног профита, рекао је да СНС има 55 процента подршке.

„Да 55 одсто који подржавају СНС има лични профит? Која је странка имала такву подршку… Не потцењујте и не вређајте те људе, они улазе због идеје“, рекао је Вучић.

Упитан да ли је од опозиције добио неки предлог о Косову, Вучић каже да није никад никакав предлог, осим да су против свега.

Додаје да схвата да мора да има више стрпљења и да са мање ароганције реагује и на лоше изјаве.

Кад је реч о људима који верују у 96 годину, каже да је важно да се види шта им то није пружено у економском, политичком и било ком другом смислу.

„И ту ћемо неке промене морати да доносимо“, каже Вучић додајући да и када странка има подршку од 50 одсто он није задовољан, да увек гледа које су грешке и како би људима могло да буде боље.

 

Компромис једино решење, али нисмо му ни близу

Председник Србије Александар Вучић каже да је компромис са Приштином једини спас за Србију, али да ни близу нисмо никаквом решењу, нити се о њему тренутно разговара.

Вучић на питање да ли је тачно тумачење да прекид дијалога одговара и Бриселу и Приштини и Београду и које је то његово решење, јер се у јавности само говори о неком предлогу разграничења, он каже:

„Јасно је да за то немамо подршку у земљи, ни да Албанци то неће. Немам ја то решење, не постоји то решење, моје је било да се борим.“

Али, да треба да га имамо, то мислим, додао је Вучић.

„Волео бих да га има, макар пропао и изгубио све, али да остане запамћено да сам нешто реално, рационало, важно предложио, ма шта други говорили. У историји ће остати записано да смо спровели фискалу консолидацију, и друге економске мере, али то је одрживо само ако имамо мир, мир имамо само ако постигнемо решење, иначе ће бити крхки мир. Јесмо ли близу? Нисмо нигде, ни не разговарамо“, рекао је Вучић.

Како каже, и кад предложи нешто – то се прво одбије у српској јавности, а потом и код Албанаца.

Верује, међутим, да Брисел искрено жели договор.

„Али ми то морамо да постигнемо“, рекао је, а на инсистирање новинара да ли је његово решење разграничење, каже: „Ја сам рекао да је разграничење компромис. Сваки компромис је спас за Србију, али ћемо решење тешко постићи после оваквих саопштења у Приштини“, рекао је Вучић.

 

После СБ УН, на састанку „3 плус 3“ у Бриселу

Председник Александар Вучић учествоваће у понедељак на седници Савета безбедности, коју је тражила Србија после формирања војске Косова, а одмах после тога у Бриселу ће учествовати на састанку регионалних лидера, који је организовала шефица европске дипломатије Федерика Могерини.

Вучић је то вечерас потврдио и прецизирао да ће састанку у Бриселу, на позив Могерини, учествовати премијери Албаније Еди Рама, БиХ Денис Звиздић и Македоније Зоран Заев, као и три председника, он, Црне Горе Мило Ђукановић и косовски Хашим Тачи.

Они ће у среду, на радној вечери код високе представнице Федерике Могерини, говорити о регионалној сарадњи.

„Идем у Њујорк, па право у Брисел и своју славу ћу да проведем тамо, код Могерини. Чудан позив смо добили – три председника, три премијера. Ваљда је то начин да се некако споје Београд и Приштина, али тема ће бити цео регион, ваљда и ЦЕФТА“, рекао је Вучић.

Додаје да је дијалог у Бриселу мучење, али да постоје виши циљеви.

„Нико у томе не ужива, али замислите да не одем на тај скуп“, рекао је Вучић.

 

Шта би добили изборима?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да то да ли ће бити ванредних избора не зависи од њега, већ од ситуације у земљи и на Косову и Метохији.

Вучић верује и да би СНС на изборима остварила до сада највећу победу, имајући у виду резултате истраживања, упркос тврдњама неких аналитичара и опозиције, али каже:

„Шта бисмо тиме добили? То је питање и за моје сараднике…“.

Вучић је навео и да су трендови другачији од оних како неко мисли и да не мора да чита процене, јер сваких седам дана раде истраживања јавног мњења.

Упитан да ли ће ићи на изборе да би се заједно одржао и референдум о КиМ, каже да то нема смисла, јер се на тај начин не може решавати нешто што није ни на видику и да то зна, јер учествује у преговорима о решавању косовског питања.

Вучић је подсетио и на то колико су добили Јеремић и Јанковић заједно у Београду, 32 одсто, а Јанковић у Београду сам 26 одсто, да би неколико месеци касније сви заједно кандидовали Ђиласа и да је он добио свега 18 одсто.

Када су у питању сутрашњи локални избори у четири општине, оцењује да ће бити тесно.

Каже и да део опозиције учествује само на изборима у Лучанима, јер очекују да ће тамо моћи да формирају власт, а остале општине их не интересују.

„Заједно су Веља Илић и Обрадовић имали 27 одсто, не иду у друга места, јер их не интересују, већ мисле да ће овде да победе, да би рекли “нови успех“. Веља и Обрадовић очекују 45 одсто и да формирају власт у Лучанима“, објаснио је Вучић.

Вучић је међутим додао да СНС заступа другачију политику и да се понаша одговорно.

 

Србија ће заштитити свој народ на КиМ

Председник Србије Александар Вучић поновио је вечерас да ће Србија заштитити свој народ на КиМ од могућих протеривања, погрома и убијања.

Вучић је навео да не жели да говори на који начин ће Срби на КиМ бити заштићени нити о техничким детаљима, али да је суштина да ће они бити заштићени.

Вучић је за Прву навео да, упркос неким површним тумачењима и теоријама завере које тврде супротно, Србија нема право да уђе на север Косова по Резолуцији 1244, и да улазак српске војске може бити могућ уз дозволу КФОР односно НАТО.

Како каже, ни трупе косовских Албанаца не могу да уђу на север Косова ако не испуне два услова, добијање дозволе од НАТО и српске заједнице на северу, односно представника све четири већински српске општине.

„То се није десило и Србија није могла то да уради“, рекао је Вучић и додао да „сви живе у неким теоријама завере које износе на друштвеним мрежама, а ствари су много озбиљније и одговорније“.

Вучић каже да је питање војске питање одговорне политике, те истиче да је миран, јер је донео одлуку која је одговорна и права за српски народ.

„У случају напада на српски народ заштитићемо Србе. Нећу да одговорим на питање како, нити да говорим о техничким детаљима, суштина је заштита“, подвукао је Вучић.

Вучић је навео да су Србији савезници сви, без обзира да ли подржавају независност КиМ или војску Косова или не.

„Трудите се да земљу држите у миру, али и да заштитите свој народ, да нема више протеривања, погрома, убијања“, навео је Вучић и додао да ће Србија разговарати са КФОР, НАТО и да ће им поручити да „све држе мирно“.

„Хоћемо да разговарамо са свима, многи желе компромис и да видимо на шта смо спремни и да видимо шта Албанци желе, јер се након свих мера које су предузели чини да они не желе ништа“, казао је Вучић.

Председник Србије навео је да му је премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај једном приликом рекао да их штити САД, те да очекују да Србија „нешто уради“ како би Америка имала разлог да реагује и протера све Србе са КиМ.

„Ми то не смемо да дозволимо, да се затре српско семе на КиМ, то је наша политика“, закључио је Вучић.

 

Кад САД буду желеле дијалог, Албанци ће укинути таксе

Када Америка буде желела дијалог, онда ће Албанци укинути таксе, оценио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

„То може да се догоди следеће недеље, ако Американци буду рекли, а може да се догоди никада, као што Харадинај каже. Видећемо. Ми морамо да будемо спремни на обе опције“, рекао је Вучић и приметио да је очигледно да Албанци не поштују и не слушају ЕУ.

Поводом одлуке Приштине о именовању Фатмира Љимаја и Шпенд Ахметија на чело преговарачког тима, Вучић је рекао да Албанци прво треба све да врате на пређашње стање, да повуку оно што су урадили, па онда може да се настави дијалог, а нека бирају, каже, кога хоће…

„Али, неће они са мном да разговарају. Они су ово све направили да би рекли “са дијалогом је завршено“. Они су ово све направили да би рекли “ми ћемо да гурамо до краја“. Али, у Београду и централној Србији се живи боље него на Косову, они не могу да издрже наш притисак“, рекао је Вучић.

Како је рекао, није да дијалог не постоји, али неко мора да их обавести да у дијалогу морају да учествују, а кад учествују у дијалогу, онда не могу да уводе таксе од 10 одсто.

Коментаришући став председника ЛДП Чедомира Јовановића да је грешка што се не наставља дијалог, јер је сваки дан претња за народ, истакао је да је он донекле управу.

„У праву је када каже да је сваки дан ризик и проблем, али није у праву, јер не разуме да разговора нема, и ако разговарате са неким ко ништа неће да испуни“, указао је председник и додао да је доведен у позицију да одговара на дијаметралне поставке десних и левих, али да он мора да пронађе позицију која никог од њих неће задовољити, већ рационалну позицију.

Упитао је како да се разговара, ако друга страна скоро 2.100 дана није формирала ЗСО, а увела је таксу 10, па 100 одсто на робу.

„Униште вам све. О чему да разговарамо док не повуку мере“, подвукао је.

Истакао је да Београд није лобирао да се Приштини онемогући визна либерализација, те да то ни не може бити разлог за увођење мера.

„Ми се залажемо за либерализацију виза. Тада ће бити и мање Албанаца на КиМ. То и они знају и то им је проблем, али то је политичка прича. Није то разлог“, рекао је Вучић.

„Они кажу, а и неки од странаца који их подржавају – криви смо због Интерпола. Зашто? Је л’ треба Србија да губи, као у време Ђиласа, Јеремића, Тадића… ?“, упитао је и додао: „А шта је требало да урадимо? Да се нисмо борили, они би били у Интерполу и ухапсили 5.000 Срба, а опет би нам увели таксе“.

Подсетио је да је молио Албанце да не траже улазак у Унеско и ЕНТСО док траје дијалог, али да су они били убеђени да ће победити, уз америчку подршку.

„Е, сада ћете да видите да једна мала земља може да се супротстави и САД, по том питању“, рекао је и додао да је САД велика земља, да са њима морамо да сарађујемо, али да имамо различите интересе по питању КиМ, али да Србија има снаге да се бори.

Додао је да после гласања у Интерполу није ликовао ниједног тренутка, али да је Приштину погодило то што су очекивали да им „велики мама и тата“ обезбеде чланство у тој организацији.

Указао је и да је борба за повлачење признања независности Косова посао Србије.

„Да ли треба да будемо као пре нас – 86 признања, а нико га није повукао до 2012. године. А током дијалога, 19 земаља је признале, а 12 повукло признање. И онда је проблем у нама? Хоћете да нам кажете – Срби, не смете да се борите за земљу и народ“, подвукао је председник Србије.

То, поручио је, неће да прихвати, јер је председник Србије која се бори за развој, економски напредак, за регионалну економску зону.

„Они неће са нама, јер мисле да све мора да буде како они хоће. Не желе компромис. Ја желим компромис“, рекао је Вучић и додао да претпоставља да у Србији неће бити већине за то.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »