Ђорђевић: Држава Србија жели одговорно да се понаша према мигрантима

Држава Србија жели одговорно да се понаша према мигрантима, а највећи проблем су малолетници рекао је министар Зоран Ђорђевић. Наша политика према мигрантима је мирољубива, ми знамо шта значи бити избеглица, навео је Ђорђевић

Више од 160 држава подржало је у Маракешу необавезујући споразум Уједињених нација о миграцијама који треба да обезбеди сигурно, уређено и хумано кретање људи по свету. У име Србије, овај документ подржао је министар Зоран Ђорђевић.

„Документ је правно необавезујући, и представља наставак политике према мигрантима који влада води од почетка мигрантске кризе 2015. године“, рекао је Ђорђевић.

Према његовим речима, Србија жели одговорно да се понаша према мигрантима, а посебну пажњу обраћа на малолетнике који пролазе кроз нашу земљу.

„Највећи проблем су малолетници. У Србији има 4.000 миграната, а од тога је 3.000 деце“, нагласио је министар и истакао да је политика према њима одувек била мирољубива.

Ђорђевић је рекао да постоје земље где се  развија ксенофобија према мигрантима.

„Ми немамо проблем да људи прођу кроз нашу земљу и да иду где су кренули. Споразумом се обавезујемо да ћемо поштовати њихова људска права. Постоје земље где се развија ксенофобија према мигрантима, а Србија је отворено друштво. Ми знамо шта значи бити избеглица, два пута смо имали такве ситуације“, навео је Ђорђевић.

Одговарајући на питање да ли ће следеће године бити повећања пензија, министар је рекао да уколико буде суфицита у буџету на крају следеће године та средства се могу преусмерити, као што је то био случај ове године када су пензионери добили једнократну помоћ.

Говорећи о агенцијама за запошљавање, Ђорђевић је рекао желе да чују шта причају и послодавци и синдикати.

„Сада хоћемо да уведемо нека правила. Агенције запошљава људе, она склапа уговор са фирмом. Верујемо да ћемо да нађемо неки договор, како би статус 100.000 радника био решен“, каже Ђорђевић.

 

 

 

извор: РТС


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »