Кубуровић: Једно дрво за једног ратника

Министарка правде Нела Кубуровић, заједно са представницима институција које су учествовале у спровођењу Пројекта „Једно дрво за једног ратника“, посадили су данас саднице дрвећа испред зграде Шумарског факултета Универзитета у Београду.

Свечаном садњом завршава се Пројекат који се спроводи од 2014. године, а у склопу обележавања стогодишњице Првог светског рата.

До данас је већ посађено симболичних 1.300.000 садница дрвећа, колико је Србија изгубила становника у Првом светском рату.

Министарка Кубуровић истакла је да, захваљујући споразуму који је Министарство правде потписало са Шумарским факултетом и Јавним предузећем „Србија шуме“, постојала могућност да Пројекат „Једно дрво за једног ратника“ траје четири године и да се заврши у време обележавања 100 година од завршетка Великог рата и потписивања примирја.

„Циљ је био сетити се свих страдалих током ослобођења Србије и да се подсетимо на велике битке из Првог светског рата. Управо због тога су рађена пошумљавања делова Србије који су се односили на те локације. Садња је започета на Церу и ево овде се завршава. Такође, значај Пројекта је и очување животне средине, ширење свести грађана, санирана су многа клизишта, садили смо на више од 250 локација широм наше земље. Посебно бих истакла један од разлога зашто уопште Министарство правде учествује у овом Пројекту – то је ресоцијализација осуђених лица, јер су управо они учествовали у овом пројекту“, рекла је министарка правде.

 

Полно узнемиравање за сваку осуду

Министарка правде Нела Кубуровић оштро је данас осудила сваку врсту полног узнемиравања, без обзира да ли је у питању функционер или не.

Указујући да се наше друштво суочава са проблемом сексуалног злостављања, Кубуровић је рекла да је управо због тога Министарство правде у претходне две године доста урадило и кроз измене Кривичног законика и кроз Закон о спречавању насиља у породици.

„Изменама Кривичног законика уведена су нова кривична дела која нису постојала у нашем правном систему, а све у складу са ратификованом Инстанбулском конвенцијом тако да сада имамо могућност да се лица процесуирају за полно узнемиравање“, рекла је министарка правде.

Она сматра да је кључно да, колико год у друштву било отпора приликом доношења таквих измена, тужилаштво и судови раде у процесуирању те врсте кривичних дела.

Подсетила је да је у Србији за мање од годину дана од почетка примене нових законских одредби донет велики број осуђујућих пресуда и закључила да је полно узнемиравање за сваку врсту осуде, без обриза да ли је у питању функиционер или не.

Кубуровић је истакла да закон треба да делује репресивно и уколико се било који облик кривичног дела деси, очекује да надлежни органи реагују и да у разумном року санкционишу такво понашање.

 

Очекујем закон о несталим бебама на пролеће

Министарка правде Нела Кубуровић очекује да ће се Закон о несталим бебама наћи у расправи на пролећном заседању скупштине Србије, након чега ће бити и усвојен, указујући да усвајању закона велики отпор пружају неки родитељи чија се деца воде као нестала.

“Закон о несталим бебама је од марта у скупштинској процедури али је велики отпор родитеља чија су деца нестала, односно сматрају се несталим и ми смо покушали да кроз дијалог са њима дођемо до компромисног решења. МУП је формирао комисију где су укључени представници свих надлежних државних органа и родитељских удружења и верујем да ћемо у скоријем временском периоду управо имати могућност да се овај закон усвоји”, рекла је Кубуровић.

Она је указала да су у изради закона учествовали и представници родитеља и да је велики број њихових амандмана усвојен, као и ЈУКОМ-ових.

“Верујем да ће се током пролећа закон наћи на расправи у скупштини и да ће бити усвојен”, навела је и додала да је то наша обавеза из пресуде Европског суда за људска права (у случају Зорица Јовановић против Србије у чију је корист пресуђено).

Кубуровић је напоменула да ће наредних месеци мисија Савета Европе у Србији ради разговора са надлежним институцијама и родитељима.

Према њеним речима, закон је израђен управо у складу са препорукама из саме пресуде Европског суда за људска права, али то не значи да овим законом могу да се реше сва спорна питања.

Овим законом, како је указала Кубуровић, испуњавамо нашу обавезу према Европском суду за људска права.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »