Интервју Вељка Одаловића за Курир: Ћутање Запада о жутој кући је срамно

Цела Међународна мисија је ћутала о злочину јер се десио у време њиховог мандата, а не желим да улазим у претпоставке да ли је неко од њих и учествовао у томе

Вељко Одаловић, директор Комисије за нестала лица, каже да је Србија одавно упозната с тим да је УНМИК знао за монструозне злочине у „жутој кући“ на северу Албаније.
– Ми одавно знамо да је УНМИК знао за злочине у „жутој кући“. Они треба да одговоре зашто су о томе ћутали – каже он.

Да ли имате неку информацију зашто је УНМИК ћутао о том злочину и рекао српским надлежним органима да немају податке о томе?

– То је однос према српским жртвама. У њиховом документу се детаљно описује где су били, шта су нашли на локацији, попис крвавих трагова, коришћена средства која су пронађена на сметлишту у близини, помињу се и имена људи који потенцијално могу бити жртве. Један од разлога јесте и то што се све дешавало за време мандата међународне мисије – „жута кућа“ и пронађени трагови односе се на време кад је УНМИК имао пуну надлежност на Косову. То говори о њиховој одговорности.

Они су заташкавањем хтели да оперу себе јер нису предузели ништа да до таквог злочина не дође?

– Најблаже речено. Не бих желео да улазим у претпоставке да ли је неко од њих био и део тог сценарија и учествовао у томе…

Да ли постоји могућност да је неко из УНМИКа учествовао у том злочину?

– Не могу да претпостављам. У сваком случају, ћутање које је тада постојало о српским жртвама у „жутој кући“ јесте недопустиво. Сазнање да су били тамо и да су ћутали све нас је изненадило, посебно породице које су тражиле од нас да покушамо да добијемо што више информација. Свуда смо наилазили на зид ћутања, то је била табу тема. Питање „жуте куће“ мора да се реши, да се да одговор – да ли је и у ком обиму то било, ко је починио злочине, детаљна истрага мора да се спроведе.

Да ли Србија сада може да инсистира да међународна заједница одговори зашто је УНМИК ћутао о томе?

– Пре месец и по дана, на презентацији коју је Комисија урадила, поделили смо документацију, укључујући и ту за „жуту кућу“, званичницима држава које су имале контингенте на КиМ. Извесно је да су на северу Албаније постојали логори, а међународни представници су направили извештај који указује да је то („жута кућа“) потенцијално место злочина. Та монстуозна прича мора да добије епилог.

Извор: Курир

фото: Бета

The post Интервју Вељка Одаловића за Курир: Ћутање Запада о жутој кући је срамно appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »