Гостовање Тривана у “Добро јутро Србијо“ на ТВ Хепи: Свакако гас уместо угља, мазута и било чега другог

У јутарњем програму Хепи телевизије „Добро јутро Србијо“ гост је био Горан Триван, министар заштите животне средине.

Покренута је прича да се већ неколико дана пет градова гуше у смогу. Један од тих градова који је први међу једнакима је град Панчево који је најугроженији. Да ли је пошумљавање решење да се смањи загађеност ваздуха?

– Пошумљавање је свакако решење. Министарство ће помоћи свима који затраже помоћ, али зима нам је проблематична, јер почињемо да се грејемо. Морамо да водимо рачуна и чиме се грејемо. Да ли је мазут у питању или нешто друго. Имате велики број индивидуалних котларница које користе чврсто гориво. Мазут као гориво је катастрофалан – истакао је министар Триван и додао да ако сте у дилеми да ли да се грејете на угаљ или дрво, боља опције је дрво јер оно девет пута мање загађује ваздух.

– Свакако гас уместо угља, мазута и било чега другог! Спасићемо животе!

Загађен ваздух убије 6000 људи. Саобраћај је исто велики проблем јер су издувни гасови велики загађивачи посебно у великим градовима.

– Комплексно је све, чак и када се грејете на струју и њу мора неко да произведе. Термоелектране је производе, а оне раде на угаљ. Да се вратимо на градове, људи требају радије да користе дрво, о мазуту и да не говоримо, оно је највећи загађивач. Скандалозно је да имате велики број установа да се греју на мазут или угаљ, а да су државне. Мора да се ради на томе да се све прикључе на централно грејање, а индивидуалне котларнице морају да се затворе – рекао је министар и додао да су стари аутомобили који су на путевима још један од проблема у низу и позвао грађане да учине што је могуће више за екологију и чистоћу ваздуха.

– Не желим да Србија буде гробље старих аутомобила. Позив грађанима је да учине све што је у њиховој моћи, а још више индивидуалним котларницама да воде рачунаи чиме се греју, као и чиме се градови греју и којом технологијом. Морају да нам се обрате ако постоји проблем да га решимо јер постоје фондови из Европе и морамо да радимо заједно на решавању проблема.

Сама свест појединца није довољно велика, шта радити на подизању свести?

– Разговарамо о томе у медијима, намерно то кажем јер телевизија је медијум. Ми смо у кућама људима и улога телевизије је веома важна. Медији су делови породица и будући да сте сваки дан са њима морамо причати. Друго је колико се еколози могу изборити за еколошке теме, али су више те теме присутне него раније. Ми без цивилног друштва не можемо – рекао је Триван.

Поменули смо пошумљавање, које ја дозвола потребна да се засади неко дрво и да ли су нам потребне дозволе?

– Постоје правила, где год да посадите дрво, а да има смисла слободно посадите или позовите Градско зеленило или Секретаријат за животну средину или Комунално предузеће и они могу и хоће да посаветују. Сада је време за јелке – додао је министар.

Да ли имате сарадњу са УН?

– Имамо јако добру сарадњу и они су организација која се бави заштитом животне средине. За годину дана наших наступа дошли смо до тога да су нас приметили и одлучили су да Србија организује конференцију о заштити животне средине. То нам је био знак и окупили смо двадесет земаља. Ми не спадамо у климоглавце и не дозвољавам да нас неко понижава. Постављено им је много питања која су их изненадила. Екологија је полигон на ком можемо сви да сарађујемо. Лепо смо се спремали и ово је био велики посао организовати за толико земаља у два дана конференције. Добили смо сва признања и усвојили смо заједничку декларацију и колеге из УНЕПА кажу да нису видели такву енергију и посвећеност послу заштити животне средине. Ја сам бирао људе који су бољи од мене. Циљ је да тако школујете људе, да када се померите дође бољи од вас, не би ли Србија напредовала. Ову конференцију смо искористили да Србија постане лидер и следеће године у марту се у Најробију одржава скупштина где ћемо представити циљеве и стратегију ових двадесет земаља, које имају заједнички став. Иновације и животна средина су близанци, до сада смо то радили али сада су на делу нове технологије које ћемо да укључимо. Причали смо шта која земља може да уради по том питању – рекао је Горан Триван, министар заштите животне средине.

Извор и фото: ТВ Хепи

The post Гостовање Тривана у “Добро јутро Србијо“ на ТВ Хепи: Свакако гас уместо угља, мазута и било чега другог appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »