Ивица Дачић за “Блиц“: Ускоро мање од 100 земаља које су признале Косово

Обећао сам да ће број земаља које су признале Косово ускоро пастио испод 100, а онда и испод половине броја чланица УН којих има 193, каже за „Блиц“ министар спољних послова Ивица Дачић.

Он објашњава да су приштинске власти у озбиљним проблемима, јер је за њих гласало само 76 земаља за пријем у Интерпол од чега две нису чланице УН: Курасао и Сен Мартин.

„Значи само 74 чланице, а кажу да их је признало 116. Први пут је постало јасно видљиво да су све то биле лажи. До сада су говорили да ја све што причам око повлачења признања лажем, а сада то истичу као велики проблем. Па какав је проблем ако су све то биле моје лажи“, упитао је Дачић.

Како је рекао, Приштина спочитава Београду да то што „водимо кампању повлачења признавања и угрожавамо дијалог и иритирамо Приштину, а откад је почео Бриселски дијалог 2012. године 26 држава је признало Косово“.

„Па како то тада није угрожавало дијалог и иритирало Србију“, рекао је министар.

Српски шеф дипломатије каже и да на свакој седници Савета безбедности УН Америка, Велика Британија и Француска позивају све земље да признају независност Косова.

„Па што је онда проблем што мала Србија позива све земље да не признају Косово или да повуку признање“, упитао је он.

Дачић је недавно потврдио да су Соломонска Острва 11. држава која је повукла признање самопроглашене независности Косова и додао да Приштина нема основу да га демантује.

До сада су признање повукли Унија Комора, Гренада, Доминиканска Република, Суринам, Либерија, Сао Тома и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја, Лесото и Соломонска Острва, подсећа се у тексту.

 

Извор и фото: Танјуг

The post Ивица Дачић за “Блиц“: Ускоро мање од 100 земаља које су признале Косово appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »