Триван: Борба против загађења не познаје границе, ојачати сарадњу између држава

Борба против климатских промена и загађења не познаје границе и зато је потребно ојачати сарадњу између држава, речено је на конференцији “Иновативна решења за смањење загађења у југоисточној и јужној Европи” у Београду.

На конференцији је речено и да је Србија предузела одлучне кораке како би испунила захтеве из Поглавља 27 у преговорима о приступању ЕУ, а који се бави животном средином, које је једно од најзахтевнијих поглавља.

Министар заштите животне средине Горан Триван рекао је да је морална обавеза и највећи изазов данас борба против загађења и за очување животне средине.

Прошлост нас упозорава да одузимамо будућност, наши преци се питају шта нам се десило, а будуће генерације се питају да ли ће њихово време икада доћи, рекао је Триван.

Он је навео да се југоисточна и јужна Европа суочавају са заједничком нужношћу да свој економски развој ускладе с потребама људи и природе и свешћу да се животна средина мора сачувати.

„Обавеза је нас који сада стварамо да оставимо потомству бар онолико шанси за развој колико ми имамо, као што ми имамо право на ресурсе и здраву средину, не можемо то право одузети будућим генерацијама“, рекао је Триван.

Он је истакао да је одговорност власти да истраје у борби против загађења и климатских промена и у испуњавању циљева одрживог развоја.

„Свесни смо изазова у борби против климатских промена јер оне не познају границе. Позивам да ојачамо сарадњу између држава и ујединимо напоре у борби против загађања“, рекао је Триван.

Наводећи да ће Србија данас и сутра бити центар за регионално, европско и светско промишљање о кључним питањима заштите животне средине и иновативних решења које је потребно остварити, он је рекао да све учеснике везује посвећеност решавању изазова и да је ово одличан тренутак да се повежу.

Извор и фото: Танјуг

The post Триван: Борба против загађења не познаје границе, ојачати сарадњу између држава appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »