[NOVI SAD] Politika divlje urbanizacije koju sprovodi gradska vlast dostigla svoj vrhunac

Politika divlje urbanizacije koju sprovodi gradska vlast u Novom Sadu, a u kojoj se svaka slobodna površina zaliva betonom i pretvara u građevinsko zemljište na kojem režimski tajkuni zidaju višespratnice, upravo je na Limanu dostigla svoj vrhunac. Pod sadašnjom upravom Novi Sad prestaje da bude grad po meri ljudi koji u njemu žive i pretvara se u pravi Eldorado za kapital sumnjivog porekla i investitore koji traže brzu i laku zaradu na štetu opšteg interesa.

 

Gradska vlast u Novom Sadu planira da na travnjacima na Limanu podigne garaže i smanji zelenu površinu Limanskog parka tako što će u tom parku izgraditi saobraćajnicu paralelnu sa Mostom slobode i zgrade od “tvrdog” materijala. Prema predloženom urbanističkom planu za područje Limana, garaža bi bila podignuta i na mestu sadašnjeg igrališta, dok bi u Limanskom parku bili otvoreni – ugostiteljski objekti.

“Savez za Srbiju” će zato iskoristiti sve institucionalne mogućnosti kako bi sprečio usvajanje urbanističkog plana za područje Limana koji pokušava da nametne lokalna vlast koju predvode Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Ukoliko gradska uprava ipak istraje u svojoj nameri i skandalozni predlog usvoji u Skupštini grada, Savez će taj urbanistički plan staviti van snage čim posle sledećih lokalnih izbora preuzme odgovornost za upravljanje Novim Sadom. Ako bi predloženi plan zaista bio realizovan, životna sredina na Limanu – na kojem već nedostaje zelenilo – bila bi praktično uništena, uz dramatično povećanje zagađenja vazduha i buke. Takođe, postoje i indicije koje ukazuju na to da se postojeća četiri limanska bloka svesno nastoje zagušiti parkinzima i saobraćajem kako privatni investitor koji planira da sagradi “Liman 5” ne bi morao da gradi parkirališta i ostale infrastrukturne objekte opšte namena koje ne može prodati i na kojim ne može zaraditi.

“Savez za Srbiju” će voditi urbanističku politiku u skladu sa zahtevima građana i potrebama života u savremenim urbanim sredinama. Novi razgovor sa građanima na temu “Kuda ide Novi Sad” održaće se u četvrtak 6. decembra u 19 časova u prostorijama mesne zajednice “Boško Buha”, u Fruškogorskoj 8, i biće posvećen upravo predloženom urbanističkom planu za područje Limana. Zajedno ćemo reći: Stop betoniranju Limana i našeg grada!

Ova vest [NOVI SAD] Politika divlje urbanizacije koju sprovodi gradska vlast dostigla svoj vrhunac je objavljena na Savez za Srbiju.

Source: Савез за Србију (https://savez-za-srbiju.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »