Гостовање Одаловића у Јутарњем програму на ТВ Прва: Формирање војске озбиљна претња миру и безбедности

Формирање војске Косова је озбиљна претња миру и безбедности, изјавио је генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић и додао да све што ради Приштина води ка дестабилизацији стања у региону.

„То је пакет мера који они раде, војска је само последњи чин. То је озбиљна претња миру и безбедности. То што у овом тренутку Приштина ради и то што многи који би требало да их зауставе, ћуте, нешто је што треба да брине“, рекао је Одаловић за ТВ Прва.

Како каже, формирање косовске војске брине јер је то кршење свих међународних договора и споразума, Резолуције 1244 СБ УН, Кумановског споразума.

„То је проблем који мора да се назове правим именом – то је опасност“, подвукао је Одаловић.

Он је истакао да ће Србија остати мирна и да неће насести на провокације.

„Верујемо да ће они који морају да им кажу да то не раде, то да учине и да их дозову памети“, додао је Одаловић.

Према његовим речима, кроз неколико фаза трансформисана ОВК, па „препакована“ у неку војску тзв. државе Косово може да измакне контроли, јер центри који је праве, и они који њом командују, на листи су оних који ће бити процесуирани за ратне злочине које су починили.

„Њима дати било какву власт, било какву војску, преопасно је оруђе. Мене чуди да спонзори те косовске независности, квази државе коју су 2008. године направили – ћуте. А, они су у Приштини, представници великих сила имају амбасаде“, додао је Одаловић.

На питање зашто они то допуштају Приштини, Одаловић каже да је очигледно да су то интереси великих сила, које не желе стабилизацију укупног стања на овом простору.

„Формирање војске и све што ради Приштина дестабилизација је укупног стања у региону“, додао је он.

Говорећи о посети европског комесара Јоханеса Хана Београду, Одаловић је рекао да је Хан у Београду наишао на отворена врата и да Београд није ништа урадио, да би био друга страна која се позива да се уздржи од било чега и да не чини ништа што би изазвало сукобе.

„У Приштини је Хан, условно речено, наишао на затворена врата. Разговарао је, али је разговор био без резултата“, приметио је Одаловић.

Како каже, очигледно је да ЕУ нема снагу да било шта промени.

„Очигледно је да иза и свих потеза стоје САД и њихова подршка овим процесима. То је адреса на коју треба бити упућен захтев да ово све заустави и да их они дозову памети“, рекао је Одаловић.

Извор и фото: Танјуг

The post Гостовање Одаловића у Јутарњем програму на ТВ Прва: Формирање војске озбиљна претња миру и безбедности appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »