Дачић: Србија предузела кораке за испуњење захтева Поглавља 27

Министар спољних послова Ивица Дачић истакао је да је Србија предузела одлучне кораке како би испунила захтеве из Поглавља 27 у преговорима о приступању ЕУ, а у циљу очувања ресурса, промоције зелене економије и бриге о здрављу становништва.

Дачић је на конференцији УН о животној средини у Београду рекао да Србија препознаје значај заштите животне средине на националном и глобалном нивоу, о чему сведочи и формирање засебног министарства у Влади, те да је један од главних принципа којима се Влада води поштовање права јавности да буде активно укључена у процес.

Он је казао да је Влада обезбедила и средства за суфинансирање пројеката организација цивилног друштва, што доприноси подизању свести о значају заштите животне средине, унапређењу знања, као и реализацији пројеката који решавају појединачне проблеме.

Нагласио је и да је у циљу промовисања дијалога с представницима цивилног друштва успостављено пет Архус центара широм Србије.

Дачић је истакао и да Влада препознаје значај унапређења регионалне сарадње у области заштите животне средине, што, каже, треба посматрати кроз допинос напретку на пољу усклађивања националних прописа и пракси земаља кандидата за чланство у ЕУ с политиком и стандардима очувања животне средине у земљама чланицама.

Наводећи да успех спровођења циљева зависи од финансирања, Дачић је рекао да је потребно обезбедити једнак приступ и глобалним и регионалним изворима финансирања.

„Изналажење нових извора финансирања, јавно-приватна партнерства, укључујући и подстицајне мере које државе треба да обезбеде, нека су од питања на која је потребно наћи одговоре, пре свега у оквиру УН“, рекао је Дачић.

Извор и фото: Танјуг

The post Дачић: Србија предузела кораке за испуњење захтева Поглавља 27 appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »