Гостовање Одаловића у Дневнику на РТС: Хан ће тражити од Приштине да одустане од провокација

Било би добро да се европски комесар Јоханес Хан састане са представницима Српске листе, каже за РТС генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић и додаје да ће председник Александар Вучић то пренети комесару на данашњем састанку. Поручује да ће бити још повлачења признања независности.

Вељко Одаловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, изјавио да је долазак Јоханеса Хана веома важан и да је важно да разговоре има и у Београду и у Приштини, и то са представницима привремених косовских институција који су, како каже, „заборавили да у тим институцијама постоје и Срби“.

Важно је да се Хан сретне и са представницима Српске листе који „имају шта да кажу“.

Коментаришући одлуку српских посланика да се затворе у косовски парламент, Одаловић је рекао да је то вероватно још један од покушаја да се Приштина дозове памети.

Верује да ће Хан тражити да Косово одустане од „авантура и провокација“ и да укине таксе од 100 одсто које су увели за робу из Централне Србије и БиХ, како би се створио амбијент у којем ће се нормализовати стање на Косову и Метохији.

„Да се створи амбијент да, онако како је већ започето и што подржавају сви велики званичници, да се Приштина врати за преговарачки сто и разговара о будућности, о темама које нормализују укупне односе, живот на простору КиМ, брину о обичном човеку, детету, о старијим особама, о људима који се сада осећају несигурно и небезбедно“, рекао је Одаловић.

Истиче да се поступци Приштине највише тичу Срба који живе на КиМ и да би Јоханес Хан требало од њих да чује шта се дешава на Косову.

„Треба подсетити да су Срби на изборе изашли уз подршку Београда, у доброј вери и намери, да је то део дијалога који је вођен у Бриселу…. Они су постали део тих институција и њихово игнорисање и однос према њима је недопустив“, каже Одаловић.

Према његовим речима, резултат посете Хана Приштини треба да буде конкретан да би уопште имао смисла.

„Сигурно не иде да им да подршку“, рекао је Одаловић и додао да верује да ће наредних дана појачати притисак на Приштину.

Гушење штампе и набавке елементарних ствари, истиче Одаловић, говоре о паници и немоћи Приштине.

Коментарисао је и одлуку Соломонских Острва да повуку признање Косова, уз поруку да ће таквих одлука бити још и да је то оно што Приштину нервира и што је ствара несигурном.

„Они шаљу поруку коју шаље Србија, коју шаље прогресивни део света, а то је дијалог – решите то, договорите се, нађите одрживо решење, сви ћемо вас подржати“, рекао је Одаловић.

Извор и видео: РТС

фото: Архива

The post Гостовање Одаловића у Дневнику на РТС: Хан ће тражити од Приштине да одустане од провокација appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »