Дачић и Антић на Међународној конференцији “Појас и пут”

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и министар рударстава и енергетике Александар Антић учествовали су на Међународном округлом столу “Појас и пут” у Народној скупштини Републике Србије.

Односи Србије и Kине, које карактерише свеобухватно стратешко партнерство и интензиван политички дијалог, су на највишем нивоу у њиховој истрорији и омогућили су Србији да буде значајна тачка на рути “новог пута свиле”, поручио је министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је, на међународном округлом столу “Појас и пут” у Народној скупштини републике Србије, рекао да је Србија једна од првих земаља која је од самог покретања 2013. године у пуној мери подржала и у континуитету подржава инцијативу “Појас и пут”.

Он је навео да су геостратешки положај и изванредни односи са Kином омогућили Србији да буде значајна тачка на рути “Појаса и пута”, укључена у велики број, пре свега, инфраструктурних пројеката.

“Преко Поморског пута свиле за 21. век Србија ће, иако континентална земља, бити повезана са Kином преко Индијског океана и Егејског мора, од луке Пиреј, пројектом Експресне поморско-копнене линије преко Грчке и Македоније, преко брзе пруге на релацији Београд-Будимпешта, чија изградња је у току, све до централне и северне Европе”, рекао је Дачић.

Додао је да не треба занемарити ни изградњу пратеће инфраструктуре и укључивање нових земаља у пројекат, што ће резултирати повећањем трговинске размене и новим регионалним пројектима у различитим областима.

Kако каже, позивитне идеје јесу и биће потпомогнуте финансијским средствима из Фонда “Пута свиле”, који је наменила кинеска страна и која, и неразвијеним и земљама у развоју, пружа могућност да реализују пројекте од националног интереса.

Дачић је додао да Србију радује могућност да активно учествује у капиталоном пројекту који повезује удаљене континенте и регионе, доносећи добробит на глобалном плану.

“Појас и пут ће у историји остати запамћен по позитивном доприносу глобалном повезивању и економском развоју свих земаља учесница”, рекао је Дачић.

Навео је да се “Појас и пут” од 2013. године, од иницијативе првенствено економског карактера, развио у сарадњу која укључује и области културне, просветне и научно технолошке сарадње, те да ће ближе и чвршће повезивање држава, рад на заједничким пријектима, допринети и јачању безбедносног окружења у којем живимо, посебно имајући у виду нове изазове са којима се свет суочава.

“Појас и пут је иницијатива која мења слику и мапу света. У складу са глобалном стратегијом повезивања на линији Новог пута свиле, уцртавају се трасе путева, брзих железница, мостова и електрана, лучке инфраструктуре, индустријских паркова, док се неким пријектима од неприступачних терена стварају главна саобраћајна чворишта”, истакао је Дачић.

Министар Александар Антић је том приликом рекао  да је стратешки пројекат “Појас и пут” највећи и најзначајнији интегративни глобални пројекат.

Антић је рекао да је модернизација пруге Београд-Будимпешта један од најбољих примера инфраструктурног повезивања у региону и да Србија, у сарадњи са Кином, посвећује велику пажњу таквим пројектима, међу којима су и изградња нових аутопутева, али и енергетских објеката.

“Резултати тих пројеката неће се мерити само у километрима асфалта, тонама челика, већ у јачању сарадње, културној размени, образовању, јачању односа међу народима, који су били део визије председника Кине Си Ђинпинга”, рекао је Антић.

Он је нагласио да је Србија међу првим државама препознала значај глобалне иницијативе као формата сарадње и окупљања различитих народа на свим плановима.

“Појас и пут, као и формат сарадње 16 плус 1, Кине и земаља централне и источне Европе, представљају добру прилку са Србију да се развија, јача своју међународну позицију и дубоко верујем да Србија са великом пажњом реализује пројекте који су у интересу нашег народа”, рекао је Антић.

 

Извор: МСП и Танјуг

The post Дачић и Антић на Међународној конференцији “Појас и пут” appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »