Да наше друштво буде друштво знања

Снежана Богосављевић Бошковић, народни посланик Социјалистичке партије Србије о Предлогу закона о Фонду за науку Републике Србије:

 

„Предлог закона о фонду за науку завређује и пажњу и похвалу, јер он пружа нове и веће могућности за нашу научну заједницу да оствари своје истраживачке циљеве у области основних, развојних и технолошких програма кроз четворогодишње, двогодишње или једногодишње пројекте“.

 

„Поштовани председавајући, господо министри са сарадницима, уважени народни посланици, претходни говорници из моје посланичке групе изнели су јасно став СПС и на аргументован начин образложили због чега ћемо ми подржати Предлог буџета за 2019. годину, као и све пратеће законе који су тема парламентарне дебате овог скупштинског заседања.

Обзиром да је моја матична кућа, када се ради о професионалној опредељености, факултет и научно-истраживачка заједница нашег друштва, желим посебно да се осврнем на један сасвим нов Предлог закона који данас разматрамо у контексту пратећих закона.

Ради се о Предлогу закона о Фонду за науку Републике Србије. Сматрам да је овај предлог закона изузетно важан и да је он уз укључивање хиљаду младих доктораната у текуће научно-истраживачке пројекте, међу највреднијим резултатима рада ресорног министарства у протеклој години.

Законом о фонду прописује се правни оквир за успостављање Фонда за науку чији је превасходан циљ да се осигура стабилно, предвидиво и одрживо финансирање научно-истраживачких пројеката.

Сматрам да је изузетно важно и то што се усвајањем овог закона стварају и правне претпоставке за спровођење неопходних реформи у нашој научно- истраживачкој заједници.

У нашој заједници препозната је потреба за реформама, као и потреба да се нашим научним институцијама осигура стабилност у раду. Због тога сматрам да је изузетно важно и то што се као новина планира и институционално финансирање институција чија је претежна делатност наука и истраживање.

Дакле, јасно је да је политика Владе и Министарства просвете, науке и технолошког развоја да се очувају и оснаже наши научни институти, али и да се наши научни истраживачки потенцијали даље развијају и адекватно користе.

Поштовани народни посланици, нема сумње, наш највреднији научни потенцијал су наши истраживачи. Нашу научну заједницу данас чини 16.592 истраживача, од којих око 62% или нешто више од десет хиљада истраживача су доктори наука. Наши доктори наука и истраживачи раде претежно на факултетима и научним институтима, а мали број их је ангажован и у нефинансијском, тј. пословном сектору.

Важан научни ресурс Србије су и савремене и добро опремљене лабораторије факултета и института, научни центри, огледна пољопривредна добра и многи други материјални ресурси у које су протеклих година уложена значајна финансијска средства.

Да наша научна заједница има изванредан истраживачки потенцијал, сведоче бројни наши научни резултати од којих, не мали број публикован је у водећим међународним научним часописима. Помињем овај део резултата, јер је њиховом објављивању претходила позитивна рецензија од стране најеминентнијих стручњака за одређену научну област. Многе наше научне резултате цитирају наше колеге из других земаља, а многи од њих су коришћени и за постављање нових хипотеза у њиховим истраживањима.

Важни резултати наше научне заједнице су и патенти, нова техничко-технолошка решења. На пример, нове технологије у прехрамбеној индустрији, нове сорте биља и разне иновације у многим научним областима важне за економски и сваки други просперитет једног друштва.

Резултат наше научне заједнице је и висока позиција наших универзитета на листама којима се приказују рејтинзи светских универзитета. Подсетићу вас да је Београдски универзитет на престижној Шангајској листи рангиран међу 400 најбољих од преко 25 хиљада светских универзитета. Посебно високо Београдски универзитет рангиран је у области науке о храни, технологије и хране, где заузима изванредно 42 место.

Поштовани народни посланици, уз сваки наш врхунски научни резултат уткано је много знања, труда, објављених радова у водећим светским часописима, ентузијазма младих и талентованих истраживача, научних сарадника и посвећености универзитетских професора. Онда је јасно због чега Предлог закона о фонду за науку завређује и пажњу и похвалу, јер он пружа нове и веће могућности за нашу научну заједницу да оствари своје истраживачке циљеве у области основних, развојних и технолошких програма кроз четворогодишње, двогодишње или једногодишње пројекте.

Уверена сам да ће наша истраживања и реформски процеси који следе допринети јачој спони науке и нашег друштва, јер верујем да је заједнички циљ свих нас, да наше друштво буде друштво знања, а да наши научни резултати буду стожери економског раста, унапређења конкурентности наше привреде, друштвеног и културног напретка и то све са циљем побољшања стандарда и квалитета живота свих наших грађана.

Због тога, Социјалистичка партија Србије пружа снажну подршку науци и свим настојањима да се она врати на пиједестал који јој у нашем друштву и припада“.

 

The post Да наше друштво буде друштво знања appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »