САД ускраћује војну помоћ Саудијској Арабији

Амерички сенат окончао је дебату о закону о престанку помоћи Саудијској Арабији за вођење рата у Јемену. 63 сенатора гласало је да окончају расправу, што прелази потребну границу од 60 гласова. Дакле, у блиској будућности биће узето гласање о усвајању самог закона.

Спонзоришу га политичари широког спектра: либерал Мајк Ле, либерални Крис Марфи и социјалиста Сандерс. Они намеравају забранити Белој кући да настави да подржава војску Саудијске Арабије. Такође би требало да повуче све америчке трупе и посебне снаге из Јемена.

Прошле године овај закон већ је усвојен у Сенату, али је у то вријеме заузео подршку само 45 посланика. Али сада, после убиства Џамала Хашогија, број противника Саудијске Арабије међу сенаторима драматично је порастао. Државни секретар Мајк Помпео и секретар одбране Џејмс Матис позвали су законодавце да не гласају за овај документ. Помпео је плашио сенаторе да би у случају одбијања подршке Саудијској Арабији она почела да купује руске системе С-400. Али безуспешно.

Ако заговорници рачуна добију 67 гласова или више у тренутку усвајања, они ће моћи да превладају Трампов председнички вето.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »