Приштински медији: Бахтиријево «уједињење» незаконито

Градоначелник Јужне Митровице Агим Бахтири тежи да оствари уједињење града путем данас предузете иницијативе, пише приштинска «Газета експрес» и наводи да се Бахтиријева иницијатива оцењује као незаконита и да је то одлука која није у надлежности једне општине.

Nspm

У одлуци о сазивању хитног састанка за петак, 30. новембрар у 11 часова, коју је донео председник Скупштине општине Јужна Митровица, као прва тачка дневног реда наведено је «иницирање промене Закона бр. 03/Л-041 о административним границама општина, са циљем уједињења Митровице».

«Газета експрес» наводи да је Бахтири иницијативу предузео без претходних консултација са сопственом странком Алијансом за ново Косово (АНК), на чијем је челу косовски министар спољних послова Беџет Пацоли.

Преноси да је секретар АНК Весељ Маколи за лајми.нет рекао да није знао за Бахтиријев потез и да верује да је овај информисао некога из АНК у вези с иницијативом.

«Газета експрес» наводи да је Бахтири претходно није информисао ни саме одборнике Скупштине општине Јужна Митровица.

Доњет Биљсими, одборник из редова Демократске партије Косова (ДПК), за лајми.нет је рекао да је у питању лична иницијатива Бахтирија и да о њој није имао било какав састанак, али каже да ће његова странка учествовати на седници.

Наводи се да жеља Бахтирија тешко да може да се реализује јер се иницијатива оцењује као незаконита и да је то одлука која није у надлежности једне општине.

Политички аналитичар Рамуш Тахири рекао је за лајми.нет да сматра да је одлука Бахтирија више жеља него што је права иницијатива и додао да једна општина не може да угаси другу, или да тежи ка уједињењу са другом.

«Општине се оснивају одлуком владе и уз поштовање одговарајућег закона. А општине које су изашле из децентрализације не могу да се расформирају путем гласања», оценио је Тахири.

«Газета експрес» наводи да је Бахтиријева иницијатива уследила после оставке градоначелника Северне Митровице Горана Ракића, који је заједно са осталим српским градоначелницима на северу поднео оставку у знак незадовољства због таксе коју су приштинске власти увеле за производе из централне Србије, преноси Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »