«Шта има да слушам то»: Због чега Трамп и његов саветник за безбедност одбијају да послушају снимак убиства Кашогија

Аудио снимак за који многи тврде да је кључни доказ убиства саудијског новинара Џамала Кашогија, нису чули ни амерички председник ни његов саветник за националну безбедност.

Кашоги је убијен 2. октобра у саудијском конзулату у Истанбулу, а многи сматрају да је саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман умешан у тај злочин, пише Блиц.

Џон Болтон, амерички саветник за националну безбедност рекао је да није слушао снимак јер не зна арапски језик.

 Не, нисам то слушао. Зашто мислите да би требало? Шта мислите да ћу научити тиме? Људи који говоре арапски су слушали снимак и рекли нам суштину онога што је на њему — рекао је Болтон, пише ЦНН.

Он је изјавио да верује да потпуно схвата шта се налази на снимку.

 Веома сам задовољан јер знамо шта је снимљено и то је урачунато у председникову одлуку и он је своју позицију веома јасно изложио — рекао је Болтон.

Изјавио је да је добио довољно информација читањем транскрипта снимка.

Покушавам да кажем свима који ме питају зашто не послушам снимак, да ако не говорите арапски језик, шта ћете тиме добити? — рекао је он.

Раније овог месеца је Доналд Трамп рекао да нема намеру да послуша тај снимак.

Имамо снимак, ја не желим да га слушам, нема разлога да то радим — рекао је Трамп.

Упитан зашто не жели да послуша снимак, он је рекоа да је то «снимак патње, ужасан снимак».

Потпуно сам обавештен о снимку, нема разлога да га слушам. Заправо, питао сам људе да ли треба да га чујем и они су ми рекли да не треба и да нема разлога за то. Знам све шта се налази на снимку, а да нисам морао да га чујем. Било је веома насилно, зло и ужасно — рекао је Трамп.

Саудијски званичници су најпре тврдили да је Кашоги напустио конзулат, а након неколико недеља су рекли да је убијен након што је саслушање пошло по злу. Његовог тела и даље нигде нема.

Обавештајне агенције су закључиле да је саудијски крунски принц морао макар да зна за заверу за убиство Кашогија, што је многе конгресмене натерало да заузму чвршћи став према кључном савезнику САД у Заливу.

Међутим, Трамп каже да ЦИА није закључила ништа о умешаности Мохамеда бин Салмана у убиство новинара који је живео и радио у САД ове године, пише Блиц.

аутор: И.З.К.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »