Расизам у ЕУ: Ево које земље имају највишу стопу расне дискиримнације

Расизам према тамнопутим људима у ЕУ је «раширен и укоријењен», наводи се у извештају агенције ЕУ за фундаментална права (ФРА).

У извештају се наводи да се људи афричког порекла суочавају са «раширеним и укорењеним предрасудама и искључењима» широм ЕУ.

Насиље чији је извор расизам, дискриминаторско полицијско профилисање и дискриминација у налажењу посла и стамбеног збрињавања честа је појава за многе људе црне боје коже, наводи се у извештају.

У Финској је регистрована највиша стопа насиља и малтретирања повезана са расом, а у Британији је та стопа најнижа.

ФРА је апеловала на земље да предузму одговарајуће мере.

«Ова реалност је и срамотна и нешто што љути човека: расизам на основу боје човекове коже и даље је пошаст ЕУ», рекао је директор ФРА Мајкл Офлаерти у уводу извештаја под називом «Бити црн».

Током истраживања разговарано је са око 6.000 људи у 12 земаља ЕУ, укључујући Француску и Немачку 2015. и 2016. године.

Око 30 одсто укупног броја испитаника рекло је да су доживели неки облик расног малтретирања, и то од 63 одсто у Финској до 21 одсто у Британији и 20 одсто на Малти.

Пет одсто рекло је да су доживели расистичко насиље, укључујући оно које вршила полиција.

Највиша стопа расистичког насиља забележена је у Финској (14 одсто), а у Ирској и Аустрији по 13 одсто. Најнижа стопа забележена је у Португалији — два одсто и Британији три одсто, наводи Би-Би-Си.

Већина је рекла да нису пријавили ове случајеве јер су сматрали да то неће имати ефекта или зато јер нису веровали или су се плашили полиције, преноси Танјуг.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »