Прозападне молдавске власти ускратиле себи последњу шансу

Предстојећи парламентарни избори у Молдавији не представљају ништа добро за Демократску партију. Једини спас за њу би била пријава за чланство у Европској унији. Али и ту су планови покварени.

Молдавском олигарху и лидеру ове партије Владимиру Плахотњуку не иде на руку ни став Румуније која у првој половини 2019. године преузима председавање Саветом Европе. Румунски амбасадор у Кишињеву Даниел Јонита изјавио је да док Румунија председава Саветом Европе, Молдавија неће моћи да поднесе захтев.

«Пре свега, чак и тежње молдавског руководства у овом правцу нису видљиве. И то може настати у врло двосмисленом тренутку. Изненађење није за нас, припрема би требало да претходе таквим одлукама, а ја то раније нисам видео, тако да нисам сигуран да ће овај мали период бити довољан «, рекао је дипломата, говорећи на каналу 10ТВ.

С обзиром на то да ће почетком наредне године Молдавија бити суочена са парламентарним изборима, логично је претпоставити да ће се цијели ресурс директно усмјерити на овај процес, додао је Јонита.

Подсетимо да ће парламентарни избори у Републици Молдавији бити одржани 24. фебруара 2019. године. Према социолошком истраживању становништва, положај про-западних власти озбиљно је пао. Дакле, рејтинг Плакхотниука је испод 6%. На истом нивоу је и премијер, Павел Филип. Мања је само оцена за председника парламента — 2%.

Њуз Фронт

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »