Лукач о физичком обезбеђењу Додика: Сарајевска Дирекција игнорише закон!

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач изјавио је да у Закону о Дирекцији полицијских тела БиХ постоји упориште да припадници МУП РС који се налазе у физичком обезбеђењу српског члана Председништва БиХ Милорада Додика и даље могу да обављају тај посао, преноси Танјуг.

Лукач је појаснио да се МУП Српске позвао на члан 11 Закона о Дирекцији за координацију полицијских тела БиХ, који омогућава да све полицијске агенције у БиХ пружају помоћ једне другима.

Према његовим речима, МУП Српске на основу тога може да се укључи у обезбеђење Додика на његов захтев, јер људи који га обезбеђују и који су у његовом личном обезбеђењу су с њим 20 година.

Према његовим речима, све агенције са нивоа БиХ и из целе БиХ, односно све полицијске структуре које се баве безбедношћу, дужне су да сарађују.

То се нарочито односи на обезбеђење личности које се посебно обезбеђују. Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је тренутно председавајући и самим тим врховни командант. Очито Дирекцији то није довољно — каже Лукач.

Из Дирекције за координацију полицијских тела БиХ наставили су да игноришу законска решења и тврде да «не постоји могућност да друга полицијска агенција врши непосредно осигурање чланова Председништва БиХ».

У складу са Законом прописано је да је организовање и провођење физичке и техничке заштите особа и објеката органа БиХ у искључивој надлежности Дирекције — рекли су из Дирекције.

Милорад Додик на вежби „Век победника“ (Фото:Лола Ђорђевић)

ПОКРЕТНА МЕТА

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да не жели никоме да буде покретна мета и поручио да једина полиција којој вјерује јесте полиција Републике Српске.

Само они могу да брину о мојој безбедности тамо где се ја налазим — нагласио је Додик.

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »