УН упозориле: велика вероватноћа да се Ел Нињо догоди у наредна три месеца

Светска метеоролошка организација проценила је на 75 до 80 одсто шансе да се у фебруару догоди Ел Нињо, феномен који доноси више температуре, суше и поплаве, преноси Бета.

Последњи Ел Нињо се завршио 2016. и допринео је да та година буде најтоплија од када се мере температуре.

Организација УН за метеорологију процењује да Ел Нињо 2019. неће бити снажан као онај од пре две године, пренео је данас Гардијан (The Guardian).

Ел Нињо феномен се природно догађа сваких неколико година и потиче од натрпосечно високих температура на западу Тихог окена.

Тај феномен има велики утицај у целом свету, доносећи суше у уобичајено влажним подручјима или поплаве у иначе сушним пределима. Високе температуре такође изазивају избељивање коралних гребена.

Директор за климатска предвиђања у Светској метеоролошкој организацији Макс Дили рекао је да се не очекује да ће Ел Нињо следеће године бити снажан као пре две године, али да ипак може утицати на падавине и температуре у многим областима, што може имати последице по пољопривреду и снабдевеност храном.

Метеоролози у неким земљама, попут САД и Аустралије, већ су предвидели опасност од Ел Ниња следеће године.

Уз повећање температуре глобалним загревањем, Ел Нињо је допринео да 2016. буде најтоплија година, док је 2017. била друга по просечној температури, иако на њу није утицао Ел Нињо.

Научници очекују да 2018,. с катастрофама повезаним с климом широм света, буде четврта најтоплија година, наводи Гардијан.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »