Мали: Српска привреда је на путу опоравка

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је српска привреда на путу опоравка и да висока стопа раста улива оптимизам и за 2019. годину.

Мали је рекао да је за првих девет месеци пројекција раста БДП-а у нашој земљи 4,5 одсто и да се до краја године пројектује раст од 4,2 одсто.

На критике опозиције да привредни раст није велики као у земљама у окружењу, Мали је одговорио пројекцијама стопе раста Европске комисије које говоре у прилог да је стопа раста у Србији већа у односу на многе земље.

“Пројекција стопе раста у БиХ је 3,0 одсто, у Бугарској 3,5 одсто, Хрватској 2,8 одсто, Македонији 2,1 одсто, Црној Гори 3,9 одсто, Румунији 3,6 одсто, Чешкој 3,0 одсто, Естонији 3,5 одсто”, навео је Мали.

Ако Србија оствари стопу раста од 4,2 одсто, мислим да треба да будемо поносни и да се хвалимо јер, како каже, то је огромна разлика у односу на стопе раста коју је српска економија имала од 2008. године до 2011. године.

Тада су, каже Мали, стопе раста биле минус 3,1 или минус 3,6 одсто.

“Сада смо на правом путу. Српска привреда је на правом путу опоравка, високе стопе раста ове године дају нам за право да будемо оптимисти и за следећу годину, а нарочито због тога што је буџет за 2019. годину конципиран да кроз подизање плата и пензија, повећање капиталних инвестиција и растерећење привреде додатно омогући реализацију стопе раста”, рекао је Мали.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »