Дачић: Предложићу Вучићу увођење дана српске заставе

Министар спољних послова Ивица Дачић најавио је да ће предложити председнику Србије да се уведе дан српске заставе, како би га Срби у Хрватској, Македонији, Републици Српској, Црној Гори славили као што Албанци славе Дан заставе, државни албански празник, на Косову, у Бујановцу и Прешеву.

„Видећемо да ли ће неко рећи да је то сасвим легитимно“, рекао је Дачић и подсетио да нико из међународне заједнице није реаговао на то што се и на Косову обележава државни празник Албаније: Дан албанске заставе.

„Замислите, нисам чуо да се неко огласио да то осуди“, истакао је након састанка са министром спољних послова Либана Жибраном Басилом.

Дачић је подсетио да је Република Српска морала да склони своју заставу и преуреди одлуку како та застава не би личила на српску.

Истакао је да таксе на српску робу морају бити укинуте, да Београд не интересује како ће се то догодити и поручио да они који су ‘породили’ политичког монструма у Приштини морају да га контролишу.

„Онај које породио тог политичког монструма у Приштини мора да реши пороблем и контролише своје чедо. Нема ту двоструких игара, или ће те га контролисати ил и нећете“, рекао је Дачић.

Упитан да ли, након изјаве америчког државног секретара Мајка Помпеа да се укину таксе, постоји могућност да се Приштина први пут супротстави Вашингтону , Дачић каже да верује да није могуће да Приштина не слуша САД.

„Мислим да је то фарса, то да они не послушају Вашинготн, милсим да је то немогуће“, рекао је шеф српске дипломатије.

Дачић је упозорио да нико не може бити сигуран када ‘породи’ монструма како ће се он понашати јер он понекад мисли да је јачи од онога ко га је створио.

Дачић је додао да позитивно мисли о томе што је рекао Помпео и што говоре ЕУ и друге државе против онога што Приштина ради али је додао да не види ефекат свега тога.

„Не мисли ваљда неко да ћемо ми сада причати о другим темама из дијалога док се таксе не укину“, рекао је он и позвао међународну заједницу да се према Приштини понаша како би се понашала према Србији.

Извор: РТС

фото: Зорана Јевтић

The post Дачић: Предложићу Вучићу увођење дана српске заставе appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »