Аустрија окреће леђа савезницима: одлучно «Не» европској војсци

Министар одбране Аустрије Марио Кунасек искључио је могућност учешћа његове земље у европској војсци, какву предлажу Француска и Немачка, преноси Танјуг.

«За Аустрију, као неутралну земљу, заједничка војска није тема», поручио је Кунасек агенцији АПА, истичући да Аустрија сигурно није спремна да одустане од своје суверености.

Он је објаснио је да ће парламент увек одлучивати о учешћу у оквиру мисија ЕУ или НАТО, и казао да је неопходна сарадња, заједнички ниво обуке и мисије, али не и армија, већ пут ка бољој сарадњи.

Важно је, према његовим речима, рећи да желимо заједничку спољну и одбрамбену политику ЕУ, а у томе што су многе чланице Уније и чланице НАТО не види потенцијал за конфликте већ шансу.

Актуелну конфронтацију Украине и Русије Кунасек је окарактерисао као «забрињавајући развој».

«Европа није острво спокојних, већ је суочено са конфликтима који се догађају у њеној близини. То изазива забринутост, али и показује колико је потребно заједничко деловање, како би размишљали заједно о решењима и стварали стабилност», нагласио је он.

У вези са учешћем Аустрије у евентуалној мисији ЕУ у Украјини, Кунасек је био уздржан, рекавши да ће Беч бити отворен за дискусију.

Подсетио је да је Аустрија ангажована у мисијама у иностранству са више од 900 војника, чиме је у односу на број становника на трећем месту у ЕУ.

«Према мом мишљењу фокус би требало да остане на Западном Балкану, пошто је тај регион испред наших врата, а наравно и на Блиском истоку, где имамо велики контингент у Либану», рекао је он.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »