Ђорђевић: Србија наставља са одговорном политиком према мигрантима

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је на Конференцији „Прошлост, садашњост и будућност интеграција“ да је Србија била и остала пример другим земљама како једна држава поступа одговорно, ефикасно и организовано у кризним ситуацијама, у овом случају у управљању мигрантском кризом.

Ђорђевић је рекао да је досадашња координација и сарадња свих релевантних актера, државних органа, међународне заједнице и организација цивилног друштва, добитна комбинација успешног одговора Србије на изазове мигрантске кризе.

„У току највећег таласа миграција током 2015. и 2016., преко територије Србије прешло је готово милион људи, а њено руководство предвођено председником, тада премијером Александром Вучићем, пружило им је сву неопходну помоћ и заштиту у складу са националним законима, али пре свега у складу са основним постулатима хуманизма и европским вредностима, као што су солидарност, заштита основних људских права и бриге за људе који беже од сукоба и рата“, подсетио је Ђорђевић.

Додао је да захваљујући несебичној подршци ЕУ и других међународних институција и донатора, као и не малим средствима из буџета Србије, Министарство за рад активно доприноси сигурности деце и безбедности грађана Србије, па и целе Европе радећи са малолетницима и другим мигрантима на упознавању с културом, традицијом и вредностима Европе. Такође, како је напоменуо, ради се интензивно и на превенцији радикализације те популације.

Министар је приметио и да сваки напор који може имати изгледа на успех када су у питању мере инклузије, мора укључивати и сталну комуникацију и сарадњу са националним институцијама и грађанима Србије.

„Нема ефикасне инклузије ако и наши грађани не увиде своје место и значај у овом процесу“, нагласио је Ђорђевић.

Помоћ донатора и међународне заједнице Србији је неопходна како би се континуирано наставио успешан одговор Србије на потребе миграната у складу са међународним и хуманитарним принципима, поручио је министар, те закључио:

„Србија очекује даљу подршку институција ЕУ како би успешно одговорила на додатни притисак настао као последица раста броја миграната који је приметан у последњих пар месеци. Ми већ разговарамо са нашим европским партнерима о наставку подршке напорима Србије у управљању миграцијама, такође имајући у виду и наше обавезе у том смислу према испуњавању мерила из акционих планова за поглавља 23 и 24“.

 

Учимо децу од малена да међу нама нема разлике

Ђорђевић је рекао да је веома важно да се деца од малих ногу укључују у хуманитарне акције и тако изграде навику и стекну осећај да увек треба да помажу другима, а то је велики предуслов за стварање савременијег и бољег друштва.

„Хвала вам што постајете друштвено одговорни и што водите рачуна о другима. Поштујући праве животне вредности, верујем да ћете израсти у одговорне одрасле особе које ће створити још боље друштво и богатију државу“, поручио је министар.

Ђорђевић је рекао да су наши параолимпијци најбољи промотери Србије у свету, јер освојеним медаљама показују колико је наша земља успешна у спорту.

Како каже, за децу су овакве манифестације, као и сам спорт од велике важности због њиховог психофизичког развоја и социјализације.

„Веома ми је драго што се на овај начин деца и млади са и без инвалидитета једнако укључују у друштвена дешавања. Циљ Министарства на чијем сам челу јесте спречавање дискриминације и промена свести грађана да међу нама нема разлика“, рекао је министар и додао да ће Министарство увек пружати подршку у организовању оваквих и сличних манифестација.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »