Диктатура за добробит «демократије»: Зашто Порошенко уводи ратно стање

Председник Украјине Петро Порошенко срцем и душом подржава иницијативу за увођење тзв. ратног стања у земљи. Разлог за то су провокативне акције украјинске стране у Азовском мору, због чега су три јединице «флоте» Незалежнаја биле заробљене од стране Руске Федерације.

Подсећамо прошле недеље, три војна брода украјинске морнарице су прекршиле територијалне воде Руске Федерације. Непријатељске акције украјинске стране подстакле су граничну службу ФСБ-а Русије да распореди војне патролне бродове и авионе у правцу нарушилаца државне границе.

Први и можда најважнији разлог за такву одлуку лежи у проблематичној ситуацији гаранта украјинске нације уочи председничких избора у Украјини. Његови рејтинзи су веома ниски и настављају да падају. Порошенка је чак и престигао и украјински комичар Зеленски.

Према многим политолошким научницима и стручњацима, и украјинских и руских, акције Порошенка — увођење ратног стања, погоршање ситуације у Донбасу, стварање псеудо-цркве у Украјини — су заправо мере за решавање изборних проблема.

Према руском политичком аналитичару Сергеју Михејеву, у Украјини се појавила војна диктатура. «Овај процес јачања вертикалне моћи, у којој је Порошенко ангажован последње две или три године, логички је довела до појаве војне диктатуре у земљи», рекао је политиколог.

Стручњак је уверен да у случају одобрења увођења ратног стања, што се заправо догодио, према Уставу Украјине, сва овлашћења ће прећи на Петра Порошенка. «То значи да ни судска власт, ни парламент у земљи нису важни. Порошенко има право да донесе било какве одлуке без тражења одобрења», истакао је политиколог.

Требаимати у виду да је планирано време трајања ратног стања 60 дана. На самокм завршетку истог, почиње предизборна кампања у земљи. Током овог периода, Петро Порошенко може или све окренути у своју корист, чишћењем политичког поља или може продужити ратно стање и тако одложи изборе на неодређено време.

У међувремену, Петро Порошенко је већ потписао другу уредбу о увођењу ратног стања у земљи. За разлику од првих, помиње се ограничења уставних права и слобода — на пример, право гласа или слобода говора. То је, наравно, директан доказ диктатуре у земљи.

Уредба се објављује у броју докумената разматраних од стране Врховне Раде. Она ће ступити на снагу тек након одобрења украјинског парламента.

Скрећемо пажњу на кратку листу надлежности украјинских власти током ратног стања:

— Пренос контроле са месних на војне управе;

— привући цивиле да раде као изградња утврђења;

— Увошење полицијског часа и забрана приступа одређеном подручју или делу насеља;

— ограничавање слободе кретања;

— регулисање рада медија, штампарија, телевизијских и радијских компанија;

— Ограничење рада интернета;

— забрана скупова и протеста;

— захтев од цивилног становништва да војне и полицијске службенике насели код себе;

— исељавање грађана земаља које угрожавају безбедност Украјине.

Последња тачка на овој листи представља проблем за руске дипломате, јер режим који влада у Украјини сматра да је Руска Федерација непријатељ целе Украјине!

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »