Вучић: Да не изгубимо ништа што већ нисмо, а нешто да вратимо

Председник Србије Александар Вучић изразио је вечерас велику забринутост што грађани Србије не желе решавање косовског проблема и не знају с чим се суочавамо, а Албанци су, каже, спремни да у потпуности заокруже своју државност и спремни су да плате сваку цену, да то ураде на сваки начин.

Вучић је казао да га забрињава истраживање које показује да грађани мисле да можемо да држимо статус кво.

„То је немогуће. Ми се суочавамо са жељом Албанаца да у потпуности заокруже своју државност. Спремни су да плате сваку цену, да то ураде на сваки начин. Да ли се упитамо сви, да ли смо ми спремни да и ми то платимо“, упитао је председник.

Вучић је нагласио да се не може држати замрзнути конфликт ни између Русије и Украјине, да може само до следећег брода, страдалог у Луганску, Доњецку или неком другом крају.

„Ко вам гарантује да ћете држати статус кво. Нико то не жели, Европа, а ни свет, не желе ни Албанци, којих је тренутно на КиМ 91 до 92 одсто, а већ имају потврђену државност од стране страног западног света“, рекао је председник.

Вучић је упитао шта би требало да радимо, уколико дође до било каквог сукоба.

„Да се радујемо што ће српска војска ући и ризиковати сукоб са НАТО, или да кажемо уђите побијте наш народ. Зато сам све време говорио „ајмо да пронађемо компромисно решење“, без решења улазимо у огромне проблеме за наш народ“, поручио је председник.

Одговарајући на питање да ли је лоша политика у протеклом веку крива за проблем са Косовом, Вучић је одговорио да заборављамо да смо први пут, после Првог балканског рата преузели оно што нам је припадало – косовски вилајет стављамо под своју контролу.

„Људи мисле да је било наше од памтивека, али то не одговара истини. Имали смо проблеме од Берлинског конгреса, успостављање прве Призренске лиге, борили смо се увек за овај простор, а из деценије у деценију смо губили“, рекао је Вучић.

Већ 1991. смо имали свега 17 одсто становника на КиМ, указао је председник.

Навео је да су Албанци били веома дисциплиновани и све давали за своју косовску државу, а ми Срби смо много били склони компромисима, много напуштали КиМ.

 

Моја борба за Косово као борба Давида и Голијата

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је његова борба да издејствује нешто за Србију, кад је реч о Косову и Метохији, борба Давида пред Голијатом који се зове – цео западни свет и Албанци, заједно.

На питање шта је био тачно његов план за Косово, Вучић каже:

„Како сте то могли да чујете до краја усред разговора о нечему, сад ти разговори и не постоје, не знам ни шта бих понудио народу. То је била моја борба као Давида пред Голијатом који се зове цео западни свет и Албанци заједно, да добијемо нешто за Србију и српски народ.“

На питање да ли је био надомак тога, Вучић одговара да није, али да су неки почели да слушају.

„Али, сам схватио да то у Србији нико није желео. Кажем вам да ћемо много више проблема имати од тога… Нисмо желели да разумемо своју позицију. Данас је наша економска ситуација боља, вода нам је до браде, а не као раније до носа, а мислимо да можемо све, па и оно што не можемо“, каже председник.

Каже да добро познаје Србију и разуме шта народ каже и поручује, али да се не управља тиме, већ оним што види и чује, јер му је доступно да види и чује нешто више од других.

Како каже, постављало се и питање да ли он жели добро Србији, иако је посвећен оном што је најбоље за земљу и народ.

„Ко ми је веровао да ћемо имати раст, економију коју хвали ММФ? Да ли је тада неко стварно мислио да пензионерима желим зло? Не, мислио сам добро, да имамо јачу земљу која може да заступа националне интересе, која може да се бори за КиМ, да тражи нешто за народ, а не само да чекају да формално признамо независност.

 

Да не изгубимо ништа што већ нисмо, а нешто да вратимо…

Ми морамо да водимо паметну политику, да будемо тврди, да не изгубимо ништа што већ нисмо изгубили одавно, а нешто да вратимо, а ту не мислим на територију, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Вучић је изјавио да у Србији имамо проблем да дефинишемо шта је то реално што можемо да добијемо по питању Косова и Метохије.

Вучић је рекао да с друге стране имамо и проблем јер о решењу за Косово разговарамо са неодговорним и неозбиљним људима, који не поштују никакав договор.

Такође, озбиљан проблем је и то што ЕУ није увек правична према Београду и што се не понаша неутрално по питању дијалога Београда и Приштине, што доводи до најниже подршке ЕУ икада у нашој земљи, рекао је Вучић.

„То је за нас највећа опасност. Без обзира на безобразлук Албанаца, неодговорност, дрскост, претње и притиске, ми морамо да се боримо да останемо на европском путу, јер ако сами изађемо из шина, не може воз да иде по њима“, рекао је Вучић.

Вучић наводи да је ЕУ требало да реагује када је Приштина за десет одсто повећала царине, али да нису, те упитао да ли је решење да кажемо да нећемо у Европу због тога.

Вучић је навео и да Албанци имају подршку ЕУ, али и упитао да ли ми, након што су данас Албанци најавили велику Албанију, треба да најављујемо велику Србију.

„Молим људе да водимо паметну политику. Подразумева се да будемо тврди, да не изгубимо ништа што већ нисмо изгубили одавно, а нешто да вратимо, ту не мислим на територију… Да будемо обазриви и одговорни, да радимо на екомомији, образовању, расту, нашој култури и језику“, рекао је Вучић.

 

Да градимо позицију за снажнију и успешнију Србију

Председник Александар Вучић истакао је вечерас да не треба да сањамо о обједињавању свих Срба у једној држави, али можемо и морамо да их економски и културно објединимо, да сви говоримо истим језиком, да сви носимо исту, српску кошуљу…

Морамо да подижемо нашу економију, наш језик, да нашу прошлост обележавамо и кроз њу учимо на грешкама, да се боримо за поштовање наших жртава, да их не буде у будућности, и да чувамо шта имамо и полако градимо позицију за богатију, снажнију и успешнију Србију, каже председник Србије.

Вучић је упитан има ли данас у Србији тако великих, остваривих идеја попут оне о Војводини у Србији од пре више од једног века, рекао да Србија после дуго времена има велике идеје, које полако успева да дефинише, иако ће, како је приметио, бити још много отпора томе.

Подсетио је да је о томе говорио и јуче у Новом Саду на свечаности обележавања 100. годишњице присаједињења Војводине Србије и поновио да ће Срби тешко да обједине све националне територије, односно да је то готово немогуће.

„Не треба о томе да сањамо, да имамо једну државу свих Срба, али можемо и морамо да их економски и културтно објединимо, да сви говоримо истим језиком, да сви носимо исту, српску кошуљу…“, рекао је Вучић.

Како је рекао, Немце су, и када су губили Кенинзберг, данашњи Каљинград, и Стразбур, па и Праг, 1848. године у језичком смислу, држали језик, Гете, Шилер, браћа Грим…

„Морамо да подижемо економију, наш језик, кроз нашу прошлост да учимо на грешкама, да је обележавамо, да се боримо за поштовање жртава из прошлости, да их не буде у будућности, да чувамо шта имамо и полако градимо позицију за богатију, снажнију и успешнију Србију“, поручио је председник.

То је једино што можемо и смемо да урадимо, а све друго је пут у пропаст и нестанак Србије, подвукао је.

„А, ја да водим Србе да ратују за Мостар, Сарајево и не знам шта… не пада ми на памет, нећу у томе да учествујем никада“, нагласио је Вучић и додао да данас морамо да сагледамо тешке лекције из прошлости.

 

Да су убили Радоичића ко би доказао да он није убио Ивановића

Да су убили Милана Радоичића пре два дана, ко би доказао да он није убио Оливера Ивановића, упитао је вечерас председник Србије Александар Вучић одговарајући на питање у вези са случајем Милана Радоичића.

Вучић је навео да је Радоичић, који је од стране неких страних служби и од стране неких медија означен као убица, прихватио полиграфско испитивање, за разлику од неких у Србији који у појединим ранијим случајевима то нису желели, и да је прошао полиграф.

Милан Радоичић није убио Оливера Ивановића и српска полиција, додао је, од данас може са сигурношћу то да тврди.

„Не само да га није убио, него није учествовао ни у организовању, логистици, помагању, подстрекавању. И шта ћемо сад?“, упитао је председник.

Како је рекао, када не би више било Радоичића, онда би могли да нађу неког ко ће да призна да је повукао ороз, пошто Радоичић није могао.

„А, онда закачићемо званичном Београду, имаћемо довољно подршке од противника власти у Београду… Попут Ђиласа, који каже да су исти Београд и Приштина. На такве они рачунају, да могу у сваком тренутку да кажу – он је, Радоичић убио… Ко би нас ту опрао…“, рекао је Вучић.

Говорећи о убиству Оливера Ивановића, председник Вучић је рекао да је он убијен на исти дан када су расписани избори у Београду и да је неко бирао посебан моменат и тренутак и да ће се установити зашто.

Подсетио је и да је Радоичић већ испитан, још 21. фебруара ове године, у Косовској Митровици.

Пре два дана су хтели да га убију, дошли су, каже, са 52 човека на главни улаз и са још 25 у гаражи и двадесетак њих у логистици.

„Прво је ухапшен један други човек на Косову по црногорској потерници, члан нарко клана, њему је нуђено да оптужи Милана Радоичића како би могли да упакују оптужбу за званични Београд, то су радили све време. Како то није успело, тражили су да дођу овде, Марковић је звао некога за кога они не знају кога, а ми имамо све бројеве које је позвао. Оливер је убијен у 8 и 14, од 8 и 16 до 8 и 23 све су позиви ка Хитној помоћи и ватрогасцима, нема позива том човеку, слагали су“, рекао је Вучић.

Све су то чинили како би упаковали целу причу и оптужили званични Београд.

Указао је да је Милан Радоичић био увек први на бранику северне Митровице и да је био човек број један за одбрану северне Митровице.

Сад када, како је приметио, „нема“ Радоичића, онда је ту Ивановићева секретарица, којој је, иначе, одређено полицијско задржавање до 48 сати, уз образложење да је осумњичена за „помагање у извршењу кривичног дела тешко убиство“.

„Замислите да је секретарица хтела да убије свог шефа… Је л’ ви верујете… да је она учествовала у завери и све су лепо упаковали…“, приметио је председник.

На питање зашто је изабран овај тајминг за кризу на Косову и Метохији, Вучић је истакао да је то зато што у Приштини виде да Србија неће да одустане, а они би желели да по сваку цену добију признање.

„Неће га добити никада“, поновио је председник.

Како каже, Београд је, иако истрагу о убиству Ивановића води у немогућим условима, готово склопио целу причу, чекамо још неке доказе.

„Србија има много сазнања о убиству Оливера Ивановића, ми смо ћутали све време и нисмо причали шта мислимо ко иза тога стоји. Све што је приштинска страна радила није било праведно, тражили смо чауре на 24 сата да видимо из чега је пуцано, јел то оружје из једне околне земље из 1992. године, никад их нисмо добили“, рекао је председник Србије и додао да би Србија „нешто направила“ да је бар на пет дана добила доказни материјал али да „они никада ништа нису послали“.

 

У Европи је једино Албанцима све дозвољено

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да није срећан због неодговорности Албанаца, који одавно раде на присаједињењу Косова Албанији, додајући да имају само једну заставу, албанску, а сви у Европи се на то праве блесави.

Вучић је прокоментарисао фотографију након данашње седнице владе Косова и Албаније, на којој чланови показују двоглавог орла, рекавши да му више то личи на „кокоши, него на орлове“.

„За овако нешто, ми бисмо ишли у Хаг, сви“, подвукао је председник.

„Нисам много фасциниран тиме, нити видим много памети, знања и идеја. Кокоши да изигравате можете увек. Нисам срећан због њихове неодговорности“, поручио је Вучић.

Он је нагласио да је процес присаједињења Косова са Албанијом почео одавно, упитавши да ли се на Косову може видети друга од албанске заставе.

„На самиту ЕПП сам чуо од једног великог европског лидера да је у Европи једино Албанцима све дозвољено“, пренео је Вучић.

Упитан како објашњава бахато понашање Рамуша Харадинаја у последње време, Вучић је указао да се заборавља да је Хашим Тачи поднео приговор уставном суду да се Србима поново узме имовина.

„Не правим разлику међу њима, не пада ми на памет“, рекао је Вучић.

Навео је да Српска листа одавно није у влади, али нема друге владе у Приштини, јер немају већину.

„Они сада траже да узму неке нове Србе, у Петровићу и другима“, рекао је председник.

Додао је да не треба сва догађања тумачити изборима, већ да треба имати на уму да све ово Албанци не би радили без стране помоћи, што показује и чињеница да се у страним центрима о свему томе ћути.

 

Не пристајем на уцене и притиске

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да неће пристати на уцене и притиске по питању дијалога са Приштином.

Вучић је рекао да је данас разговарао са неким државницима Европске уније који су му предложили да треба сви заједно да разговарају, како би се постигао компромис, али да им је поручио да „нема даље“.

„Имају бројне идеје о неким компромисима, али не и како да смире Албанце. Препуни су идеја, а ја нисам више спреман да слушам. Уопште ме не занима цена, чуо сам да ће неки да ме смрве, али ме не занима. Америка је Албанцима и мама и тата, а остало су им стрине и тетке“, рекао је Вучић.

Каже да се не може некоме дозволити да у трци на сто метара истрчи пре свих десет метара, већ да се бескомпромисно морају вратити на почетак.

„Врати га на старт или избаци из игре, без тога нема наставка“, рекао је Вучић.

Објаснио је да тиме не жели да каже да ће таксе бити укинуте, већ да неће да пристане на уцене и притиске.

„Они имају много идеја о компромису, али немају идеје како да спусте таксе“, рекао је Вучић и додао да је једна од њихових идеја и да изнуде нешто, да поново „врате струју“, да би спустили таксе.

 

Да покажемо да смо потребни Француској као савезник

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да очекује да ће грађани Србије показати не само српско гостопримство председнику Француске Емануелу Макрону, већ и да Француска разуме да је Србија потребна као савезник и да јој је потребан савезник.

Вучић је упитан да ли ће Макрона питати за распоред седења на свечаности у Паризу, подсетио да је шеф француске државе послао писмо.

„Постављаћи много тежа питања, као и он мени. То се подразумева. Не плашим се никога, нити сам инфериоран што представљам малу земљу. Сувише сам поносан што сам председник наше лепе Србије, доброг народа, земље која самостално доноси одлуке, па макар неки кажу „као острво сте“, рекао је председник подвукавши да код нас наши грађани доносе одлуке.

Казао је да очекује да грађани приреде дочек на величанствен начин Макрону.

Упитан шта мисли о визијама Макрона и премијера Мађарске Виктора Орбана и којој визији припада, одговорио је „ја размишљам само о визији Србије“.

„Далеко сам да немам пречих брига од онога што говоре Макрон и Орбан. Сувише смо мали и имамо мање успеха од њих. Највише ми Срби волимо да се бавимо белосветским темама. Ја бих да гледам ову нашу лигу, регионалну“, поручио је председник.

 

Веома се плашим будућности Европе без Меркелове

Председник Србије Александар Вучић изразио је вечерас забринутост по будућност Европе и света после одласка немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Вучић је рекао да може да се потпуно сагласи са оценама о негативним последицама после одласка Меркелове.

„Веома се плашим за будућност Европе и света после одласка Меркелове. Могао бих то да објашњавам сатима“, рекао је председник.

Вучић је казао да је присуствовао састанцима милион пута где ништа без Меркелове не би функционисало.

„Њена реч је најмоћнија и на Западном Балкану. Ко има такву економску моћ и политику да може да позове и нешто каже. Немачка има огроман ауторитет, као што имају САД, Кина, Русија“, објаснио је председник.

 

Србија је тачка ослонца целом нашем народу

Србија јесте тачка ослонца свом нашем народу, али Србија данас постаје рационални ослонац за све њих, каже председник Републике Александар Вучић.

На констатацију да су у новембру 1918. године ослобођена три највећа српска града – Београд, Нови Сад и Бањалука, а да 100 година касније Бањалука није у границама Србије, иако је близу и питање може ли Србија поново да буде тачка ослонца, попут 1918. године, Вучић је узвратио – Србија јесте тачка ослонца.

„Србија је тачка ослонца целом нашем народу“, подвукао је.

Додао је да се, иако је рођен у Београду, а мајка му је из Војводине, осећа као прекодрински Србин, јер његов отац води порекло одатле, па је и много времена провео тамо.

„Видео сам тамо љубав тих људи према Србији која је неизмерна, као понекад љубав Срба према Русији. Није чак ни сасвим рационална и није то само зато што припадају истом народу. Србија је за наш народ западно од Дрине, али и у Црној Гори и Македонији, нешто најлепше“, рекао је Вучић.

Али, нагласио је, Србија данас постаје рационални ослонац за све људе, која жели да помаже на сваки начин.

На питање какву сарадњу очекује са новим Председништвом БиХ, каже да ће сарадња бити добра.

„Ми ћемо да сарађујемо добро, а како ће они желети да сарађују – то ћемо да видимо. За Додика сам сигуран да жели добру сарадњу, за ове друге.. Немамо ништа против и сарађиваћемо“, указао је председник.

Додао је да је и БиХ у истом проблему, када је реч о приштинским таксама, али да, како каже, само један део БиХ то осећа и толико је погођен тиме, због чињенице да на КиМ живе Срби, док Хрвата нема на КиМ, а Бошњака је врло мало…

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »