Меј покушава да убеди скептичне Британце у њен договор о Брегзиту

Британска премијерка Тереза Меј позвала је данас скептичне британске посланике да подрже њен договор с Европском унијом о разлазу уз поруку да предлог споразума није савршен, али да је алтернатива скок у непознато.

Меј је у суштини позвала посланике да прихвате договор зарад бирача, оцењује агенција Асошиејтид прес.

Премијерка Велике Британије и 27 лидера ЕУ потписали су јуче договор о Брегзиту после више од годину и по тешких преговора. То је био дан за који су многи сумњали да ће икада доћи, али Меј није деловала тријумфално када се данас обратила парламенту.

Десетине посланика, и из опозиције и из примијеркине Конзервативне партије, најавили су да ће гласати против договора. Одбацивање договора у парламенту гурнуло би Велику Британију у политичку кризу и потенцијална финансијска превирања неколико недеље пре него што треба да изађе из ЕУ 29. марта.

«Нико не зна шта ће се десити ако не прође овај договор», рекла је Меј у доњем дому.

Она је додала да парламент у наредним недељама треба детаљно да проучи договор и расправља о њему, да саслуша шта говоре бирачи и онда да одлучи водећи рачуна о националном интересу.

Британски парламент би требало да гласа у децембру, највероватније око 10. децембра. До тада Меј планира ужурбану двонедељну кампању како би убедила јавности и посланике да договор доноси оно што су гласачи одлучили на референдуму 2016. о изласку из ЕУ «док обезбеђује блиске економске и безбедносне односе» с најближим суседима.

После њене одбране договора у парламенту уследиле су критике, од ватрених заговорника Брегзита, проевропских посланика, као и од раније лојалних посланика.

Договор предвиђа да ће у прелазном периоду до краја 2020. Велика Британија бити изван ЕУ, али да ће наставити да поштује њене прописе и обавезе иако не може на њих да утиче.

Лидер лабуриста Џереми Корбин је рекао да ће због несмотреног договора Велика Британија бити у лошијој позицији, «без права гласа о правилима ЕУ и без извесности за будућност».

Он је додао да је прихватање договора «акт националног самоповређивања».

Меј је рекла да је постизање споразума захтевало да се обе стране одрекну нечега — «то је у природи преговора», али да је британском народу мука од бесконачних дебата о Брегзиту и да би подршка договору омогућила да се земља уједини.

Већина посланика ипак не делује уверено у њен договор. Дестине конзервативних посланика су најавиле да ће одбацити договор било зато што желе оштрији или блажи раскид с ЕУ. Северноирски унионисти, који обезбеђују већину влади, као и главне опозиционе партије, такође се противе споразуму.

Министар за Брегзит Стивен Баркли признао је да ће гласање бити изазов и оценио да ће Велика Британија бити у «немирним водама» ако парламент одбаци договор.

И Велика Британија и ЕУ остају при ставу да се не може опет преговарати о договору. Противници договора се такође не слажу око тога шта ће се десити ако га парламент одбаци. Једни траже изборе, други нови референдум, док неки кажу да треба напустити ЕУ без икаквог договора, за шта многи кажу да би била катастрофа.

 

Бета

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »