Вучић: Србија зна своју снагу и знамо да нисмо највећи

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Новом Саду, на свечаности поводом 100. годишњице присаједињења Војводине Србији, да нашу земљу нико никада није успео да покори и да то неће успети ни они који то данас покушавају.

Обраћајући се окупљенима, он је рекао: „Осетили сте да је Србија данас притиснута са различитих страна, да су разне птице црне боје кренуле да зобају све што стигну о нашој лепој Србији, а ја, уз поштовање великом и старом нашем краљу, само једну реченицу да кажем – Србија зна своју снагу и знамо да нисмо највећи, ни међу највећима али знамо да Србију никад нико није успео да покори, неће ни они који то данас покушавају“.

Председник Вучић се захвалио грађанима на одлучности да буду уз своју државу, свој народ и што знају да од Србије нема ништа прече.

Такође је поручио да „никада никоме, до Србији, Војводина неће припадати“.

Он се захвалио грађанима што су се окупили и поред кише, рекавши да је пре тачно сто година, на исти дан падала киша, и да је сто наредних година загарантовано и никада никоме другом до Србије неће припадати Војводина.

„Дошли сте зато што сте осетили да је Србија данас притиснута са различитих страна. Да су разне птице црне боје кренуле да зобају све што стигну по нашој лепој Србији“, истакао је председник.

Захвалио се грађанима на одлучности да буду уз своју државу и да знају да нема ништа прече од Србије.

Свој говор почео је „добродошао кући стари наш краљу, извини јер нам је требало 84 године да схватимо да си победио“.

Вучић је указао да је Нови сад одлуку о подизању баш таквог споменика донео 1934. године, а да је тек данас подигнут, што је брука која иде на рачун свих нас.

„Теби стари наш краљу ево коначно и ова част, њен делић који си заслужио. Имали смо владаре који су чинили и добро и лоше, који су учили, који су уводили железницу, дизали школе, али само уз једног иде света реч „слобода“, нагласио је Вучић.

Вучић је подсетио да је краљ Петар веровао у слободу још као 20-огодишњак када је превео есеј Стјуарта Милера о слободи.

Тако је и живео и као официр француске легије странаца, устаник у Херцеговини, избеглица, наш краљ, једини у историји што је пешке и у воловској запрези прошао дуг пут преко Албаније до Солуна да бисмо дошли кући до слободе, нагласио је Вучић.

„Та слобода за коју се борио честито и изборио је камен темељац модерне српске државе. Слобода коју сте извојевали данас добро разумемо као нашу шансу на живот коју немамо право да пропустимо. Данас на слободном комаду земље поручујемо да ћемо се борити да својим трудом променимо лице Србије. Радићемо и борићемо се за сваки нови пут, модерну фабрику, нова знања, вештине, живот достојан потомака људи који су са тобом изборили слободу. Знајући да настављамо ту свету нит коју сте оставили“ рекао је председник.

„Са љубављу, жаром и ентузијазмом градићемо Србију која истоветно брине о свим грађанима Србије. Борићемо се за Србију која има храброст да тражи нова решења за старе проблеме, не дозвољавајући да се одрекне онога што јој је душа и идентитет“, поручио је Вучић.

 

Не знам за предлог о мирoвној конференцији…

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом писања медија о наводном аустријском предлогу за одржавање мировне конференције о Косову и Метохији, да такав предлог није добио, али да се тако нешто мора добро изанализирати и да се не смеју доносити исхитрене одлуке.

„Нисам добио такав предлог. Недавно сам био са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом и то нисам чуо“, рекао је председник.

На инсистирање каква би била његова реакција ако би такав предлог био и формално изнет, Вучић истиче да не може да реагује на основу новинских вести о најважнијим питањима за нашу земљу.

„Тако нешто морате да анализирате. То није питање на којем се жури и доносе исхитрене одлуке. Нити потцењујемо нити хвалимо такав неки предлог, али треба да видимо да ли заиста постоји, па ће онда Србија донети одлуку да ли да га прихвати“, рекао је Вучић.

 

Гнушам се насиља, осудио сам напад на Стефановића

Не само да сам осудио физички напад на лидера Левице Србије Борка Стефановића, него се гнушам оних који прибегавају насиљу, поручио је председник Србије Александар Вучић.

„Гнушам се оних који на било који начин примењују физичко насиље. У тој тешкој ситуацији, а тешко је и када туку новинарке и прете силовањем, истичем да је насиље над Стефановићем било ужасно, али сам задовољан што је полицајац био тај који је поставио своја леђа и спречио озбиљнији инцидент, као и што су сви одмах похапшени“, рекао је председник Вучић.

Вучић каже да се гнуса и када неко прети силовањем и туче новинарке испред места на коме раде, а са којима се онда неколико њихових колега спрда и говори како су ударене у главу.

„Ужасно је насиље које се десило Стефановићу и зато сам у свој тој несрећи и проблемима задовољан што је управо полицајац спречио већи инцидент и срећан сам што су сви нападачи ухапшени“, истакао је Вучић.

Одговарајући на питање о оптужбама опозиције да води политику мржње, Вучић каже да ће држава чувати мир и ухапсити свакога ко покушава насиље, те да он као председник Србије има различито мишљење од опозиције, којег се не стиди.

„Добро је да се разликујемо. Као што не браним њима да износе ставове, тако нећу да кријем своје ставове који су другачији од њихових“, поручио је Вучић.

Подсетио је да својевремено вест о убиству Ранка Панића на улици, који је био политички противник тадашњег режима Ђиласа, Јеремића и Тадића, 15 дана није објављена на телевизијама и у новинама.

„Када се појавила вест да је човек убијен, нико није рекао извините, мајку Смиљу нико није хтео да види. То говори о њиховим емоцијама“, рекао је и наставио:

„Њихов посао тада је био да спроведу истрагу и ухапсе починиоце, а држава то није учинила, јер његова смрт није никога интересовала“.

„Србија данас није таква и осуђује сваку врсту насиља, и над припадницима власти и над представницима опозиције, а њима на част нека служи све што раде, само их молим да не покушавају да изазову насиље, а знам које су им идеје и шта ће покушати“, објаснио је председник Вучић.

„Чуваћемо мир и ухапсити свакога ко примењује насиље“, поручио је Вучић.

Подсетио је и да на демонстрацијама у Београду због његовог избора за председника Србије нико није повређен и нико није страдао.

„Полиција није интервенисала. Поносан сам на ту чињеницу, то је Србија слободе и демократије и верујем да ће таква бити у будућности.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »